Felszámolások cikkek


Hullanak a magyar cégek, mint a legyek

Hullanak a magyar cégek, mint a legyek 

Felszámolási hullám: a fiatal vállalkozások a legveszélyeztetettebbek.
Hullanak a magyar cégek, mint a legyek

Hullanak a magyar cégek, mint a legyek 

Ilyen még nem volt, 5 hónap alatt dőlt meg az éves felszámolási rekord.
Hullanak a magyar cégek, mint a legyek

Hullanak a magyar cégek, mint a legyek 

Csökkenő cégszám három hónapja, a felszámolások történelmi rekordon, számuk meghaladta a 2.000-t márciusban.
Elindult a Dunaferr felszámolása

Elindult a Dunaferr felszámolása 

A Fővárosi Törvényszék haladéktalanul, már a vonatkozó rendelet hatálybalépésének napján intézkedett.
Vége a vihar előtti csendnek? Valami elindult a magyar cégvilágban

Vége a vihar előtti csendnek? Valami elindult a magyar cégvilágban 

Két hónapnyi nyugalom után úgy tűnik, olyan irányba indultak el a hazai cégeljárások, amelyektől a gazdaság sok szereplője tartott. 474 felszámolás indult júniusban, ez 2020 eddigi legmagasabb értéke.
Félmillió alatt ragadt az aktív hazai cégek száma

Félmillió alatt ragadt az aktív hazai cégek száma 

Úgy tűnik hosszabb távon is a félmilliós határ alatt marad a Magyarországon működő cégek száma, ami 2019 első félévében is tovább csökkent. Az idei első negyedévben csupán három iparágban bővült a vállalkozások száma tavalyhoz képest, a legnagyobb vesztes a nagykereskedelem volt – derült ki a Bisnode cégcsoport legfrissebb adataiból. A cégek kétötöde a fővárosban működött, ahol negyvenötször több vállalkozás volt, mint a sereghajtó Nógrád megyében. Tolnában eközben majdnem két és félszeresére ugrott a felszámolt cégek száma.
Nem árt résen lenni: sűrűn költöznek a cégek

Nem árt résen lenni: sűrűn költöznek a cégek 

Havonta 2500 székhelyváltozás, 10 ezer tulajdonosváltás, 1 ezer főtevékenység váltás, 700 cégnév változás és több tízezer egyéb cégadat változás alkot egy átlagos hónapot a cégvilágban. A cégbírósági cégadat változások természetes velejárói a cég életciklus változásainak. A változások összesített mennyisége mégis érdekes képet rajzol ki a hazai cégvilágról.
Kegyelmi állapot a magyar cégvilágban

Kegyelmi állapot a magyar cégvilágban 

Ma szerencsés helyzetben van a magyar cégvilág. Visszaesett a csődök és felszámolások száma, és ha egy vállalkozás kiállít egy számlát, jó eséllyel számíthat arra, hogy időben meg is kapja az ellenértékét. Ez az állapot azonban nem tart örökké, két-három éven belül megváltozhat a helyzet, különösen a már most is kockázatosnak számító iparágakban – figyelmeztetett Keleti József, a Bisnode céginformációs szolgáltató country managere.
Öt év alatt eltűnt a cégek fele

Öt év alatt eltűnt a cégek fele 

Az elmúlt öt évben hatvanezer céget számoltak fel, de ez csak a jéghegy csúcsa, mert a kritikus vállalatok többsége el sem jut eddig. 2012 óta gyakorlatilag a piaci szereplők fele kicserélődött – derült ki a feketelista.hu adataiból.
Csak ülünk, és várunk? Nagy hiba!

Csak ülünk, és várunk? Nagy hiba! 

Egy cég felszámolása általában szomorú esemény, ha pedig ráadásul indokolatlanul elhúzódik az eljárás, komoly károkat okozhat minden érintettnek. Ha így alakul, jóvátételt is kérhetünk!

Építőipar: az idei csak jobb lehet 

5500 cégtörlés és 20 százalékos termelés visszaesés: a kedvező gazdasági folyamatok ellenére elmaradt a 2016-os építőipari felfutás. A szektorban a kifizetetlen számlák még mindig komoly problémát jelentenek.

Még mindig sok a számlatartozás 

46 ezer cégalapítással és 26 ezer cégtörléssel zárta Magyarország a 2016-ot. A cégek darabszámát tekintve harmadik éve folyamatosan zsugorodik a cégstruktúra. Sok a számlatartozásból származó és a központi kezdeményezésű eljárás is, a cégalapítási számok pedig mérsékeltek

Lett 19 ezer új cég és ez nem rekord 

Hat százalékkal növekedett az új cégek száma Magyarországon, ezzel szeptember végéig már több mint 19 ezer új vállalkozás kezdte meg működését. A legnépszerűbb ágazat az építőipar, ahol az új cégek száma 18 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. A cégmegszűnések száma még mindig nagyon magas, ezért a működő cégek száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Állami pénz nélkül nem megy a szekér 

Vannak jó hírek is az építőiparban, de még távolról sem megnyugtató a helyzet. Három hónap alatt több mint ezer céget töröltek az ágazatban, ami még mindig magasnak számít, igaz, az előző évekhez viszonyítva már kicsit szebb a kép. Az azonban jól látszik: központi megrendelések nélkül nehezen megy a szekér.

Felszámolás helyet a kényszertörlés a menő 

Megint kevesebb a felszámolások száma, a folyamat elsősorban a törvényi előírások változásával magyarázható - inkább a gyorsabb és hatékonyabb kényszertörlést alkalmazzák.

Folytatódik a cégpusztulás 

Az elmúlt néhány évben már csökkenő cég darabszám jellemzi a magyar gazdaságot. Holott az új cégek alapításának száma már 2011-ben visszaesett, a cég darabszám még 2013-ban is emelkedett és csak ezt követően kezdett ereszkedésbe. A csökkenő trendnek nem tett jót sem az új cégek számának 16%-os visszaesése, sem a cégmegszűnések számának 20% feletti emelkedése. A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből kiderül, hogy ezek a tényezők vezettek a működő társas vállalkozások számának újabb 1,74%-os csökkenéséhez.

A tavalyinál csak jobb év jöhet 

Több mint 50 ezer társas vállalkozás szűnt meg 2015-ben Magyarországon, ez csaknem 24 százalékos növekedés 2014-hez képest – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Minden idők legrosszabb évét azonban jobb idők követhetik, mert az immár négy éve tartó konszolidációs folyamat a végéhez közeledik, és a gazdasági kilátások is javulnak.

Még gyorsabban fogynak majd a magyar cégek 

Idén október elején alig több mint 530 ezer cég működött hazánkban, ami 2 százalékkal kevesebb, mint 2014 tizedik hónapjának legelején. Az alacsonyabb szám nem gond, ha tisztább cégszerkezet jön létre - áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Még mindig csak szédeleg az építőipar 

Tavaly év eleje óta negyedévről negyedévre nő a megszűnő cégek száma az építőiparban. Idén a második negyedévben ismét rekordot döntöttünk, 3 hónap alatt 1771 céget törölt a Cégbíróság, ez 11 százalékkal több, mint az első negyedéves adat, és egyharmadával több az egy évvel korábbinál. „Az okok szerteágazók, a megrendelésállomány csökken, de vannak kedvező jelek is a cégstatisztikában” – mondja az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Egyre kevesebben vállalkoznak 

Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Egyre kevesebben gondolják, hogy cégalapítással stabil jövedelmet tudnak elérni.

Még évekig fogyhat a cégvilág 

A cégstruktúra konszolidációja és a gazdaság jelenlegi állapota bizakodásra adhat okot a versenyszektor szereplői számára. A pozitív növekedési kilátások és a lassan megtisztuló cégvilág egészségesebb kereskedelmi kapcsolatokhoz vezethet, ami tovább erősítheti a gazdaság növekedését, és megkönnyítheti a valódi potenciállal rendelkező startup vállalkozások alakulását – vélik az Opten céginformációs szolgáltató szakértői.

Már nem az építőipar a mumus 

2015 első félévében jelentősen csökkent a felszámolási és kényszertörlési eljárások száma is a 2014-es év azonos időszakához képest, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből. A legkockázatosabb szektor most már stabilan a vendéglátás.

Gyártani megéri, eladni nem? 

Az autógyárak dübörögnek Magyarországon, azonban a gépjármű-kereskedők már nem ennyire sikeresek. Több mint 12 ezer gépjármű-kereskedő működik hazánkban, amiből éves szintén közel 500 ellen indul felszámolási eljárás, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében. Ez az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan közel 4 %-os bedőlési arányt jelent, ami magasabb, mint az országos 2,75 %-os fizetésképtelenségi arány, azonban korábban sokkal rosszabb volt a helyzet.

Újabb negatív rekord Magyarországon 

Áprilisban ismét rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon. Egyetlen hónap alatt 4641 céget törölt a cégbíróság, ezzel az év első négy hónapjában már 17 259 vállalkozás szűnt meg, és a trend határozottan növekvő. Év végére ötvenezerrel kevesebb vállalkozás lehet Magyarországon - de lehet, hogy nem nagyon fognak hiányozni.

Negyvenezer cég kerülhet padlóra idén 

2014 februárja óta tartósan háromezer fölött van a havonta megszűnő cégek száma, októberben pedig meghaladta a négyezret is. Az év egészében több mint negyvenezer cégtörlésre lehet számítani, ami 20 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.

Szabira ment a bíróság? Kevesebb céget töröltek 

Utoljára 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. Az adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számban törölt cégeket a cégbíróság.

Lélegzethez jutott az építőipar 

Harmadik hónapja magas szinten áll, de legalább nem emelkedik a megszűnések száma az építőiparban. Jó hír, hogy ezen belül visszaesett azoknak a törléseknek a száma, amelyeket felszámolási eljárás eredményeként rendelt el a cégbíróság.

Sorra tűnnek el és bújnak elő a cégek az építőiparban 

Idén az első negyedévben 1562 cég szűnt meg az építőiparban Magyarországon, ez 33 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A megszűnések mögött legnagyobb számban még mindig a felszámolások állnak, de jellemző adat, hogy az első negyedévben már 1114 kényszertörlést indítottak a hatóságok.

Cégpusztulásban jók vagyunk 

A környező országokhoz viszonyítva Magyarországon sok, a cégek 6,5 százaléka szűnik meg egy év alatt, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Hazánknál csak Szlovákiában és Szlovéniában kerül sor több vállalkozás törlésére. 2012-ről 2013-ra Magyarországon nagymértékben, közel 25 százalékkal nőtt a törölt cégek száma, miközben egyre kevesebb új vállalkozás alakul.

A tavalyi volt a legrosszab év 

Az építőiparban 5672 cég szűnt meg egy év alatt, ez 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 10 százalékkal több, mint amennyit az ágazat eddigi legrosszabb évnek tekintett 2010-ben töröltek. A felszámolással megszűnő cégek száma újra rekordot döntött, de a kényszertörlési eljárások térnyerésével párhuzamosan 2014-ben már csökkenhet a felszámolások súlya az okok között.

Több eszkimó, kevesebb fóka 

2010-hez képest 15 százalékot csökkent az építőiparban tevékenykedő cégek mérlegben szereplő összesített árbevétele, miközben a cégek száma ugyanennyivel nőtt. 2009-ről 2010-re még növekedett a szektor teljesítménye, azóta azonban csökken, áll a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató elemzésében.

Kezd helyreállni a magyar cégvilág 

Normál szintre esett vissza a cégmegszűnések száma az építőiparban a harmadik negyedévben. A szeptemberrel záruló három hónapban 1283 céget törölt a cégbíróság – ez lényegesen kevesebb mint az előző negyedévi 1645, és nem haladja meg számottevően az évek óta megszokott szintet az Opten Kft. friss adatai szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo