építőipari válság cikkek


Magas költségek és munkaerőhiány nehezíti a fellendülést

Magas költségek és munkaerőhiány nehezíti a fellendülést 

A jelenlegi előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, de a növekedést nagymértékben akadályozza a kivitelezési költségek emelkedése és a szakképzett munkaerő hiánya. A CBRE szakértői szerint ezen problémák a kivitelezések elhúzódását és a fejlesztők nyereségét is veszélyeztetik.
Több eszkimó, kevesebb fóka

Több eszkimó, kevesebb fóka 

2010-hez képest 15 százalékot csökkent az építőiparban tevékenykedő cégek mérlegben szereplő összesített árbevétele, miközben a cégek száma ugyanennyivel nőtt. 2009-ről 2010-re még növekedett a szektor teljesítménye, azóta azonban csökken, áll a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató elemzésében.
Tetőzött a cégtörlési hullám az építőiparban?

Tetőzött a cégtörlési hullám az építőiparban? 

A jelek szerint túl van a cégtörlések zömén az építőipar, mivel a törléssel fenyegető eljárások száma huzamosabb ideje csökken. Az ágazat kis cégeinek az segítene, ha beindulna a lakásépítés, de erre a jelek szerint még várni kell.
Mozogni és tanulni is kell az elegendő megrendelésért

Mozogni és tanulni is kell az elegendő megrendelésért 

Bár kevés a munka, mégis kevesen mozognak érte. Ezt is mutatja egy friss építőipari felmérés, ahogy azt is, ebben az ágazatban nem igaz már a mondás, hogy a cipész maradjon a kaptafánál.
Felújításokból él az építőipar

Felújításokból él az építőipar 

Az építőipari kivitelezők munkáinak jelenleg mintegy háromnegyede felújítás - ismerteti az Építők és Építkezők Klubja, valamint a Build-Communication Kft. közös felmérésének eredménye alapján.
Korai volna reménykedni a fellendülésben

Korai volna reménykedni a fellendülésben 

Jelentősen visszaesett 2012 harmadik negyedévében a felszámolások száma az építőiparban, utoljára 2011 első negyedévében számoltak fel olyan kevés céget, mint most – derül ki az Opten céginformáció-szolgáltató legfrissebb adataiból. A jelenségből azonban kár lenne messzemenő következtetéseket levonni, a cégstatisztika a jogszabály-változások miatt jelentős átalakulás előtt áll, az ágazat rendelésállományának javulása pedig átmenetinek mutatkozott.
Így mentenék meg a magyar munkahelyeket

Így mentenék meg a magyar munkahelyeket 

Hároméves, az építés nemzetgazdasági költségvetési keretszámait tartalmazó tervre van szükség ahhoz, hogy kiszámítható legyen a befektetőknek és a kivitelezőknek is a piac - véli az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).
Végre megszűnhet az építőipar átka: a lánctartozás

Végre megszűnhet az építőipar átka: a lánctartozás 

Rendszerváltást hozhat az építőiparban az új építési törvény hatályba lépése – hangoztatta a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára kedden Székesfehérváron, egy építőipari vállalkozói konzultáción.
Egyszerűbb lesz az építési engedélyeztetés

Egyszerűbb lesz az építési engedélyeztetés 

Egyszerűbbé válik az építési engedélyeztetési eljárás, miután 1,1 milliárd forintot fordít a kormány az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer kialakítására. A rendszert 2013 januárjától használhatják az ügyfelek.
A legsötétebb időket éli az építőipar

A legsötétebb időket éli az építőipar 

Júliusban 414 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. A mögöttünk álló három hónap ezzel az ágazat legsötétebb negyedévévé vált. A hetedik hónapban 209 cég végelszámolása indult meg, ez az utóbbi időkben megszokottnál sokkal alacsonyabb érték, ám a jelenség mögött az áll, hogy március óta a kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés intézménye váltotta fel.

Ez még nem a gödör alja 

Az építőipar újabb nagy zuhanásáról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hét éve súlyos válságban lévő ágazatban egyelőre úgy tűnik, hogy a negatív trend mérséklődésében sem igazán lehet bízni, bár a szerződésállomány némiképp emelkedett az esztendő hatodik hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A helyzet romlása a kis- és közepes vállalkozások számára különösen kedvezőtlen.

Akkora öngólt rúgtak a lengyelek, hogy nekünk is fáj 

Közel 100 lengyel építőipari cég - köztük a piacvezető PBG S.A. és tucatnyi más nagyvállalat is -  fizetésképtelenséget jelentett a Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében lebonyolított Labdarúgó Európa Bajnokság befejezése óta eltelt időszakban. A csődhullám nem állt meg az országhatároknál, külföldi cégek is nehéz helyzetbe kerültek.

Kiszorulnak a kkv-k az építőiparból? 

A KSH friss adatai alapján tovább zuhant 2012 első félévében az építőipar, miközben egyre csökken a vállalkozói megbízásokra építtetett ingatlanok száma is. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértő szerint egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a szektorban érintett kisvállalkozások.

Ingatlanpiac - Kivárnak a kkv-k 

A gazdasági válság hatásait az ingatlanszektor igencsak megérezte. Csökkentek az ingatlanárak, a bérleti díjak, új beruházások híján az építőipar is hanyatlik.

Tovább hanyatlik a magyar építőipar 

A tavalyi, enyhén optimista várakozások ellenére az építőipar 2012-ben sem tud fejlődni, az iparág szereplői újból - immár hetedik éve - további hanyatlásra számítanak.

Kicsit kikapaszkodtunk, de még mélyen vagyunk a gödörben 

Idei mélypontjához képest alig emelkedett júliusban a GKI-Erste konjunktúraindex. A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júliusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Bárhonnan lehet nagyot zuhanni 

Az építőipar újabb súlyos zuhanásáról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): májusban az ágazat kibocsátása 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől. A cégek pedig a piac zsugorodásához egyre kevéssé képesek alkalmazkodni: az idén a második negyedévben az Opten adatai szerint 1200 céget számoltak fel, amelyre korábban még soha nem volt példa. A Magyar gazdaság e szegletében - úgy tűnik - még várni kell az öt éve tartó negatív trend megtörésére.

Kaszál az adóhatóság az építőipari cégek között 

Tavaly havonta átlagosan 340 építőipari céggel szemben indult végelszámolás, az elmúlt három hónapban viszont már havonta 590 vállalkozás jutott erre a sorsra. „A felszámolásoknál még nem ilyen drámai a helyzet, de a végelszámolások 73 százalékos növekedése újabb problémákat vetít előre az ágazatban" - véli Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Lassabban zuhantunk áprilisban 

Az építőipari termelés 2012 áprilisában 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a Központi Statisztikai Hivatal friss statisztikája szerint. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az új szerződések növekedése ellenére az április végi szerződésállomány továbbra is kisebb az előző évinél.

Volt, akinek tavaly is sikerült 

Az építőipar immár négy éve tartó, folyamatosan mélyülő válsága ellenére a VELUX Magyarország 2011-ben minimális termeléscsökkenés mellett megismételte előző évi eredményét: a nettó árbevétele meghaladta a 31,5 milliárd forintot, termelékenységnövelő beruházásai közelítettek az 1,3 milliárd forinthoz, 2012-ben pedig újabb beruházásokra további 5 milliárd forintot fordít a vállalat.

Egyszerűbb szabályozás segítené az építőipart 

Az ingatlanpiac stagnálásában és az építőipar leépülésében a gazdasági helyzet mellett a jelenleg érvényben lévő építésügyi jogszabályok is szerepet játszanak. A külső körülményeket ugyan nem tudja javítani, ám a szabályozás ésszerűsítésére léteznek olyan megoldások, amelyek hozzájárulhatnak az építkezések meglódulásához.

Ekkorát már rég zuhantunk 

2008 ősze, a világgazdasági válság magyarországi megjelenése óta nem zuhant egyetlen hónap alatt akkorát a GKI-Erste konjunktúra-index értéke, mint most májusban. Ezzel az index háromhavi javulás, illetve stagnálás után nagyjából az év eleji, nagyon alacsony szintre esett. Ilyen negatív vélemények ez előtt utoljára 2009 végén jellemezték a magyar gazdaságot. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint májusban az üzleti szektor és a fogyasztók várakozásait egyaránt a mély pesszimizmus jellemezte.

Kaszál a válság az építőiparban 

Az építőiparban 30 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma az idén áprilisban, a végelszámolásoké pedig 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

2012 fekete év lesz 

Gyakorlatilag megszűntek a magánmegrendelések az építőiparban. A kiesést állami beruházásokkal kompenzálnák a cégek, azonban így is létszámleépítésre kényszerülhet a cégek jelentős része. Összességében romlást várnak erre az évre az ÉVOSZ tagjai.

Nincs megrendelés, bedőlnek a hitelek 

2011 decemberében a megelőző évinél százzal több, összesen 352 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás. A növekedés üteme ebben az összevetésben 39 százalék, az egész évet a megelőző évhez hasonlítva viszont csak 10,3 százalék. Ez lassabb ütemű romlás, mint a felszámolások összes ágazatban mért 16 százalékos növekedése, azonban az építőipar olyan mélyről indult, hogy még így is messze ebben a szektorban a legnagyobb a bedőlt cégeknek az ágazatban működő összes cégre vetített hányada. 

Felszámolási cunami: az eljárások ugrásszerű nőnek 

A felszámolások és a végelszámolások száma is nőtt az építőiparban idén augusztusban a múlt év augusztusihoz képest, a felszámolásoké az elmúlt öt évben messze a legmagasabb volt, pedig a cégbíróságok munkarendje miatt augusztusban jellemzően mindig kevesebb ilyen eljárás indul, mint a korábbi hónapokban. Az ágazat kilátásai pedig továbbra is borúsak az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Keddtől új világ kezdődik a rollereseknek

Keddtől új világ kezdődik a rollereseknek  

Holnaptól mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon.

Adózás

Itt vannak a nyári adóváltozások

Itt vannak a nyári adóváltozások 

Múlt héten megjelentek a Magyar Közlönyben az adótörvényeket érintő évközi változások, ennek apropóján a PwC összefoglalta a legfőbb pontokat. 

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo