Tetőzött a cégtörlési hullám az építőiparban?

A jelek szerint túl van a cégtörlések zömén az építőipar, mivel a törléssel fenyegető eljárások száma huzamosabb ideje csökken. Az ágazat kis cégeinek az segítene, ha beindulna a lakásépítés, de erre a jelek szerint még várni kell.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Júliusban 502 építőipari vállalkozást töröltek a cégbíróságok. Ez gyakorlatilag megegyezik a júniusi értékkel, de jelentősen elmarad a májusi 636 darabos rekordtól. „Az ágazati cégstatisztika és a KSH számai arra utalnak, hogy az építőipar minden ágazata túl van a mélyponton, fellélegezni azonban még korai lenne. A rendkívül alacsony előző éves bázishoz viszonyított növekedés akkor válhat tartóssá, ha a lakossági ingatlanpiac, illetve a hozzá közvetett módon kapcsolódó lakóépület-építés is fellendül” – vélte Tóth Tamás, az adatokat közlő Opten ügyvezető igazgatója.

Az építőipar termelése 2013 júniusban a kiigazítatlan, és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel. Több a megrendelés és nőtt az új szerződések száma is, az elemzők biztatónak tartják az adatokat.
Az ingatlanárak ugyanakkor továbbra sem érték el mélypontjukat, a lakosság az előző évek kellemetlen hitelezési tapasztalati miatt inkább megtakarít, mint költekezik. Negatívan befolyásolja a keresletet a szociálpolitikai támogatás bővítésével kapcsolatos bizonytalanság is. A potenciális vásárlók egy része inkább kivár a jövőbeni kedvezőbb feltételek reményében. Az alacsony jegybanki alapkamat sem mozdította elő a beruházási kedvet: a megtakarítók a betétektől az értékpapírok felé fordultak, de az ingatlanok továbbra sincsenek a figyelem középpontjában. Mindemellett a devizahitelek forintosításával kapcsolatos kormányzati tervek kivárásra késztetik a bankokat, így a lakáshitelezés fellendülésére sem számíthatunk a közeljövőben.

Az igazgató szerint a lakásépítési piacon igazi fordulat akkor várható, ha az összes felsorolt probléma esetében a kedvező forgatókönyv válik valóra. „A lassú növekedés persze hosszú távon még előnyt is jelenthet; a trend a fenntartható fejlődés irányába mutat, ami különösen az építőipar egészében fontos, hiszen ez az ágazat szenvedte meg legjobban a korábbi ingatlanpiaci buborékot is” – mondta az  ügyvezető.

Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi céget egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban.
Ami a cégstatisztikát illeti, a cégbezárási hullám végére utal, hogy a frissen indított cégbírósági eljárások között az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen visszaesett a cégtörléssel végződők száma. Tavaly ilyenkor az utolsó három hónapban még összesen 2637 felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárást tettek közzé a cégbíróságok, a most mögöttünk álló negyedévben viszont csak 1468 ilyen eljárás vette kezdetét. „Tavaly ilyenkor csúcson volt az újonnan indult eljárások száma, ami most cégtörlésekben mutatkozik meg. Ugyanígy a friss eljárások számának csökkenése a törlések visszaeséséhez vezet hamarosan” – mondja Tóth Tamás.

A szélesebb termékpalettával, nagyobb ügyfélkörrel és stabil háttérrel rendelkező cégek már óvatosabb beruházáson is gondolkodhatnak, hiszen az ágazat kibocsátása júniusban 12,4 százalékkal, szerződésállományának volumene pedig 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A kisebb vállalatoknak azonban még érdemes kivárni, amíg a szektor véglegesen rááll egy stabil és fenntartható növekedési pályára.

Az Opten Cégfluktuációs Indexében (a CFI az adott időszak alatt megszűnt és alapított vállalkozások számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez) jól kivehető a májusi fluktuációs csúcs, amely után az alapítások és a megszűnések számának csökkenése miatt jelentős visszaesés következett be az utóbbi két hónapban. Augusztusban a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint kismértékben ugyan, de tovább csökkenhet a törlések, s ezzel a CFI is az ágazatban.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo