Üvegházgázból élelmiszer: megoldaná a globális éhínség problémáját

2017. szeptember 12. kedd - 19:10 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

A Finnországban kifejlesztett fehérje alapanyagait a levegőből vennék. Az élelmiszert létrehozó kis bioreaktorok kihelyeznék az éhínségsújtotta országokba. Egy probléma van: túl lassan hozza létre a gép a proteint. Tudósok a folyamat felgyorsításán dolgoznak.

A finnországi VTT Technical Research Center (VTT) és a Lappeenranta University of Technology (LUT) kutatócsoportja olyan megoldással állt elő, mely forradalmi megoldás lehet a szegény országok éhezőinél az alultápláltság és a tápanyaghiányos étrend megszüntetésére.

A finn kutatók áramot, vizet, széndioxidot és hidrogénoxidáló baktériumokat használnak, s elektrolízissel alakítják ezeket porszerű, egysejtű fehérjévé. Közben a proteint pasztörizálják és kiszárítják, hogy megkapják a porhanyós végterméket.

A létrejövő élelmiszer tápanyagdús, 50 százalékban proteint és 25 százalékban szénhidrátokat tartalmaz.

Működésben a bioreaktor. (fotók: lut.pictures.fi)

Működésben a bioreaktor.
(fotók: lut.pictures.fi)

Mindez egy bioreaktorban történik, ami nevétől eltérően állítólag egyáltalán nem nagy. Az eljárás károsanyagkibocsátás nélkül, zéróemissziósan kivitelezhető, ha a gép üzemeltetéséhez megújuló energiát használnak.

A 7,2 milliárdos lékekszámú emberiségből közel 800 millióan éheznek vagy krónikusan alultápláltak. Dél-Szudánban, Nigériában, Szomáliában és Jemenben jelenleg például húszmillió ember van az éhhalál szélén.

A tudósok célja, hogy a bioreaktorokat afféle háztartási készülékké fejlesszék, mely eljuttatható lenne bármilyen országba, ahol éhínség dúl. A módszer széles körben való elterjesztését azonban egyelőre egy alapvető nehézség hátráltatja: két hétig telik a bioreaktorban egy grammnyi ehető anyag létrehozása.

Háztartási készülékké válhat: kicsit nagyobb, mint a turmixgépünk a konyhában.

Háztartási készülékké válhat: kicsit nagyobb, mint a turmixgépünk a konyhában.

Ha sikerül ezt felgyorsítani, megkezdődhet az anyag tesztelése mint takarmány vagy mint embereknek szánt élelem. Ezzel termőföldek szabadulhatnának fel, melyeket jelenleg takarmánytermesztésre használnak.

Mint ismeretes, túl nagy élelmiszerünk földlábnyoma (beleértve a takarmányt is, mely az álattenyésztés, tehát a mi húsfogyasztásunk ökolábnyomának része), s ha új élelmiszerforrást tudunk bevonni az emberiség ellátásába, ráadásul széndioxidot felhasználva, azzal két legyet üthetünk egy csapásra a környezetvédelemben.

Két hét terméke.

Két hét terméke.

A finn kísérlet egy átfogóbb projekt, a Neo-Carbon Energy része, melyben olyan energiarendszert próbálnak kidolgozni, ami teljes mértékben emissziómentes és kizárólag megújuló energiákon alapul. Az új fehérje úgy jön be a képbe, hogy az elektrolízist használó élelmiszergyártás közel tízszer hatékonyabb fotoszintézisen alapuló.

Forrás: Quartz, globalcitizen.org, The Independent, Business Insider