Optimizmus cikkek


Előtérbe került a dolgozók beállítottsága a vállalatoknál

Előtérbe került a dolgozók beállítottsága a vállalatoknál  

Az értékesítési vezetők pozitív hozzáállása a cég eredményiben is súlyos forintokban mérhető.
Kitört az optimizmus a magyar munkavállalók körében

Kitört az optimizmus a magyar munkavállalók körében 

Rekordmagas pontszámot ért el az esetleges új elhelyezkedés esélyével kapcsolatos percepció a hazai munkavállalók körében, emellett már nemcsak a tavaly őszi, de még a válságot megelőző időszakhoz képest is optimistábban tekintenek a jelenlegi állásuk, illetve munkahelyük stabilitására. A derűlátást némileg árnyalja, hogy érzékelhetően megnőtt azok aránya, akik ugyanannyi pénzért akár többet is dolgoznának.
Vannak, akik rózsaszínben látják a jövőt

Vannak, akik rózsaszínben látják a jövőt 

Új rekord született a K&H ifjúsági indexének eredményei szerint: a 19–29 éves korosztály 35 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen találna munkát. A dolgozó fiatalok 69 százaléka fizetésemelésre számít. Sőt, a munkájukat sem szerették még soha ennyien: az első negyedévben a megkérdezettek 57 százaléka mondta, hogy olyan állása van, ahol örömmel dolgozik.
Ilyen vidáman még sosem látták a fiatalok a jövőt

Ilyen vidáman még sosem látták a fiatalok a jövőt 

Optimistábbak a fiatalok, mint korábban - derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből, amely 2017 második negyedévében 17 pontot ért el. Ez a felmérés történetében mért legmagasabb érték.
Húsz éve nem láttak ilyet a szakemberek a magyar gazdaságban

Húsz éve nem láttak ilyet a szakemberek a magyar gazdaságban 

A GKI konjunktúraindexe és ezen belül üzleti bizalmi indexe a felmérések több mint húszéves története során még soha nem volt olyan magasan, mint most júliusban. A GKI által, az EU támogatásával végzett vizsgálat szerint a fogyasztói várakozások viszont kissé romlottak júniushoz képest, bár így is határozott derűlátást tükröznek.
Vidámnak tűnik 2017

Vidámnak tűnik 2017 

A meglehetősen hektikus 2016-os év után emelkedő béreket, felpörgő gazdasági növekedést jósolnak Magyarországnak a szakértők. A lakosság optimizmusa csúcsokat döntöget, várhatóan felpörög a fogyasztás, és emiatt visszatért a vállalkozások beruházási kedve is. Vidám év elé nézünk, amit viszont könnyen megtörhet egy-egy rossz hír.
Rózsaszínben látják a jövőt a magyar cégvezetők

Rózsaszínben látják a jövőt a magyar cégvezetők 

A hazai vállalati döntéshozók jelentős része arra számít, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet kiegyensúlyozott marad vagy javulni fog a következő 12 hónapban. A magyarországi kilátásokat illetően szintén pozitívan vélekedtek, hiszen a megkérdezettek fele stabilnak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, minden harmadik válaszadó pedig javulásra számít – derült ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.
Már nem a munkanélküliség a mumus

Már nem a munkanélküliség a mumus 

Egyre kevésbé félünk a munkanélküliségtől, de egy váratlan kiadás még mindig komoly gondot jelent a lakosság felének. Ugyanakkor nőnek a lakosság megtakarításai és az európai átlaghoz képest jobban fel vagyunk készülve a rossz időkre.
A jó munkaerő a siker kulcsa

A jó munkaerő a siker kulcsa 

Az alacsony növekedési környezet és a munkaerőpiaci nehézségek ellenére rugalmasak és sikeresek az európai családi vállalkozások - derül ki a KPMG felméréséből. A megkérdezettek szerint egy vállalkozás általában véve akkor sikeres, ha képes magához vonzani és megtartani a jó munkaerőt, illetve nyitott az innovációra.
Nyár végére elszállít a jókedv

Nyár végére elszállít a jókedv 

Augusztusban – a jelentős júliusi emelkedés után – a GKI konjunktúraindexe érezhetően csökkent (–3,9-re), s ezzel visszatért idei mélypontjára. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak.

Nyoma veszett a jókedvnek 

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai kkv vezetők, jelenleg átlagosan 5,6%-os árbevétel és 3,6%-os eredménynövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból. Ezzel nyoma veszett az év elején tapasztalt kiugróan optimista hangulatnak. Kivétel ez alól az ipari szektor, ahol jóval az átlag feletti eredményekkel számolnak a cégek.

Kevésbé bizakodók a munkavállalók 

Az alacsony végzettségűek, a mezőgazdaságban dolgozók, valamint a pályakezdők és a nyugdíjazásuk előtt állók körében csökkent a munkavállalói bizalom az elmúlt negyedévben – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci felméréséből. Az adatok alapján továbbra is a magasabb végzettségűek a legbizakodóbbak.

Vidámabb lett a hangulat júliusban 

Júliusban érezhetően emelkedett a GKI konjunktúraindexe, az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak, de még kissé elmaradtak az év elei magas szinttől. Az ipari és főleg szolgáltatási cégek várakozásai júliusban jelentősen javultak, az építőiparban romlott a hangulat.

Minél nagyobb a cég, annál bizakodóbb 

A hazai vállalatok növekedési kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index óvatos optimizmust tükröz, jelenleg 8 ponton áll. A várakozások a vállalat méretével párhuzamosan egyre nagyobbak, míg a szektorok közül a kereskedelem látja legpozitívabban a következő egy évet.

Idén elmaradhat a nyaralás 

Bár rövidtávon többen látják optimistán az anyagi helyzetüket, 35 százalék még mindig azzal számol, hogy nem lesz pénze a nyaralásra, a gyerek taníttatásának költségei már nem nyomasztják annyira a magyarokat – állapította meg K&H kutatása.

Kit érdekelnek a bevándorlók – mi lesz a melóval? 

Egyre optimistább saját kilátásait illetően a magyar lakosság, többen tartják jónak pénzügyi kilátásaikat, mint tavaly ősszel. Viszont aggódunk az egzisztenciánkért: a munkahelyünk elvesztésétől, az adósságoktól és az egészségügyi problémáktól jobban tartunk, mint a bevándorlástól vagy a terrorizmustól.

Köddé válik a vállalatok optimizmusa? 

Eltűnőben a vállalatok optimizmusa. A másfél éve tartó negatív trend következtében a K&H nagyvállalati növekedési index jelenleg 5 ponton áll, amely az index eddigi legalacsonyabb értéke. A cégek kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára a szektorban. A gazdaság teljesítményére a cégek többsége szerint a jelenlegi növekedési ütem lesz jellemző rövid és középtávon egyaránt.

Baljós árnyak a gazdaságban: megszakadt a két és fél éve tartó sorozat 

A novemberhez képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be a cégek decemberben, melyekben meghatározó szerepe van az ünnepek miatti rövidebb hónapnak és sok válaszadónál az év végi tervezett leállásoknak.

Bizakodón nézünk a jövőbe 

Decemberben lényegében nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index értéke. Az év egészére mindvégig az optimizmus volt jellemző, az egyes hónapok hullámzása kifejezetten szerény volt. A felmérés szerint decemberben az üzleti várakozások is változatlanok voltak, a fogyasztóiak viszont – bár csak minimálisan javultak – idei csúcsukra értek.

Lesz itt munka, lesz itt lágy kenyér 

A globális trenddel megegyezően a hazai vállalatvezetők is bizakodóbbak a gazdasági kilátásokat tekintve ma, mint voltak egy évvel ezelőtt. A válaszadó cégek közel fele készül új munkatársak felvételére a következő egy évben, és ezzel egyidejűleg a vállalati felvásárlások fellendülése is várható – derül ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.

Optimisták a kkv-k 

Az ipari, iparhoz kapcsolódó cégek és családi vállalkozások 88 százaléka bizakodva várja a 2016-os évet és nyitott új üzleti kapcsolatokra – derült ki a Vállalkozók 42. Országos Találkozóján.

Az iparban most nagyon jól megy a cégeknek 

A hazai kkv-k szolidabb eredményekre számítanak a következő egy év során, átlagosan 3,9 százalékos árbevétel- és 2,4 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek. Ezzel nyoma veszett a félévkor tapasztalt optimista hangulatnak, kivétel ez alól az ipari szektor, ahol jó eredményeket várnak a cégek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Rég volt ilyen jó kedvünk 

A vállalatok és a lakosság körében fennmaradt, sőt enyhén tovább javult a korábban tapasztalt kedvező hangulat. Optimistábbak lettek az építőipari cégek, az iparban és a kereskedelemben több ember felvételét tervezik a cégek.

Borúsabban látják a jövőt a vállalkozások 

A magyar cégvezetőknek a gazdaság fejlődése iránti bizalma nem változott az előző negyedévhez képest, de a saját vállalkozásuk jövőképébe vetett bizalmuk mérséklődött – derül a Policy Agenda és az IBS felméréséből.

Egyre bizakodóbbak a cégvezetők 

A megkérdezett első számú vezetők idén optimisták, sőt, sokkal optimistábbak, mint két éve. Idén már több mint 80% reményteljesebbnek vagy sokkal pozitívabbnak látja Magyarország fejlődését a következő 12 hónapban, két éve csak a válaszadók fele nyilatkozott így - derült ki a a Stanton Chase személyzeti tanácsadó cég vezérigazgatói felméréséből.

Magunkban bízunk, de az országban… 

Minden harmadik ember optimistán nyilatkozott saját háztartása várható anyagi helyzetéről, ugyanakkor az ország gazdasági kilátásairól eltérően vélekedtek egy friss kutatásban. Itthon az elmúlt évben nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya, és többen tudják minden nehézség nélkül fizetni tartozásaikat – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának nyolc országban, az ügyfelei körében végzett legújabb kutatásából.

Ésszel fejlesztenek és óvatosan optimisták a cégek 

Az UniCredit kkv-kutatása szerint a cégek bizakodóak, optimista jövőképpel rendelkeznek, nyitottak a pályázati lehetőségekre, ám a felkészülésben és a lebonyolításban segítségükre lehet szükségük, ami tovább növeli a finanszírozást segítő intézmények és a banki termékeken túli szolgáltatások szerepét.

Lehetne rosszabb is, lehetnénk mondjuk bolgárok 

Újfajta statisztikákat közölt hétfőn az Eurostat uniós statisztikai hivatal, amelyek arra hivatottak rávilágítani, mennyire elégedettek az unió lakói életükkel. Magyarország az uniós átlagnál elégedetlenebb, de a megkérdezettek a közepesnél jobbra értékelték életkörülményeiket.

Előzzük optimizmusban még a vidám brazilokat is 

Jelenleg a szokásosnál valamivel kedvezőbb pozíciót foglalunk el a 24 országból álló elégedettségi ranglistán, 19. helyen állunk - ezek a legfontosabb megállapításai annak a világszerte végzett közvéleménykutatás-sorozatnak, amelyet az Ipsos készít.

Sötétebben látjuk a jövőt 

A fogyasztói várakozások mérséklődését hozta várható anyagi helyzetének kilátásairól alkotott véleménye. A decemberinél kevesebben számítanak a munkanélküliek számának, valamint a fogyasztói árak emelkedésére.

Sok a szabály és túl kevés a szakember 

A vállalatok első számú döntéshozói továbbra is bíznak saját cégük növekedésében, míg a globális és magyar gazdaság kilátásait illetően kevésbé optimisták. A cégvezetők szerint a fő fenyegetettségek közé a kormányzati intézkedések az államháztartási hiány kezelésére, a túlszabályozottság, illetve a megfelelő szakemberek hiánya tartoznak.

Kettő helyett hetven százalék bízik a növekedésben 

A magyar pénzügyi vezetők körében tovább nőtt a gazdasági növekedéssel kapcsolatos optimizmus, saját cégük kilátásait viszont pesszimistábban látják, mint a régió más országaiban működő cégek pénzügyi igazgatói. A hazai vállalatok számára összességében pedig még mindig a gyorsan változó jogi és adózási környezet jelenti a legnagyobb kihívást.

Visszakapaszkodtunk a 2008-as szintre 

Megtorpanóban van a gazdasági lendület: a növekedési kilátások bizonytalanok, az üzleti környezet kiszámíthatatlannak tűnik, a pénzügyi szektor teljesítménye érezhetően csökkenni fog a Policy Agenda felmérése szerint.

Nem érezzük a fellendülést 

Habár az elemzők szerint a világgazdaság – és Magyarország – kezd kilábalni a válságból, az emberek hangulatában ez nem tükröződik. Habár a magyarok hangulata javult az elmúlt években, még messze vagyunk attól, hogy érezzük a fellendülést.

Évek óta nem voltunk ilyen borúlátók 

Minden ágazatban romlottak az üzleti várakozások, bár még mindig több cég számít javulásra, mint romlásra. A fogyasztók optimizmusa 2013 óta nem volt ilyen rossz, egyre jobban félünk a munkanélküliségtől.

Magasabb adókra számítanak a vállalatok 

Visszafogott optimizmussal kezdik az idei évet a hazai nagyvállalatok. A cégek elsősorban saját helyzetüket illetően számítanak kedvező kilátásokra, míg a makrogazdasági környezet szempontjából inkább stagnálást várnak.

Még a hangulatot is tönkreteszi a kormány 

Jelentősen visszaestek a magyar kis- és középvállalkozások várakozásai az idei évre tekintve, amelyért a kormány kapkodó gazdaságpolitikája a felelős. Ennek ellenére a több mint tizedük tervezi új munkahelyek létrehozását.

A jó melós a kkv-knak is aranyat ér 

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fele stabil működésre számít a következő egy évben, egyharmaduk bízik abban, hogy növekedni is tud, minden ötödik cég pedig létszámbővülést is tervez. A vállalatvezetők szerint az üzleti kérdések mellett a szakképzett munkaerő megtalálása, a munkavállalók motiválása és a versenyképes bérek biztosítása jelenthetik a legnagyobb kihívást.

Egy kis prémiumot hoz a Jézuska, de több fizetést nem 

A magyar munkavállalók fele számít arra, hogy karácsonykor egyszeri pénzjutalmat kap a munkahelyén. Hosszú távon azonban kevesebben örülhetnek: 2015-ben tízből hatan nem remélnek fizetésemelést a Randstad Workmonitor friss eredményei szerint.

Informatikába fektetnek a cégek 

Újra emelkedik a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb a helyzet, mivel több, mint 80 százalékuk gondolkodik beruházásban.

Jövőre könnyebb lehet munkát találni 

Javulnak a munkakeresők lehetőségei 2015 első negyedévében: a munkaadók 13 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 8 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást.

A karácsonyi szezon előtt vidámabbak a kereskedők 

Novemberben az októberi, igen magas értékéhez képest kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, októberhez képest az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak viszont rosszabbak lettek.

Egyre optimistább a régiónk 

A cégvezetők négyötöde szerint stabilizálódik vagy javul országuk gazdasági helyzete. A vállalatok 37 százaléka tervez akvizíciót a következő egy évben, míg közel felük bővítené munkatársai számát.

Nem aggódnak a vállalkozások a kamara szerint 

A vállalkozások további javulásra számítanak a következő fél évben, amit mutat az is, hogy a kamara konjunktúra indexe az áprilisi plusz 30 pontról októberre plusz 34 pontra emelkedett. A versenyszféra jelentős kapacitásbővítésben gondolkodik.

Ilyen is régen volt: bulihangulat az építőiparban 

A magyar építőipar növekedési pályán marad 2014-ben: több mint száz magyar ágazati vezető átlagosan 5,2 százalékos növekedést prognosztizál 2014-re, ezzel a magyar vállalati vezetők a legoptimistábbak a visegrádi országok közül.

Elmosta az eső a gazdák jókedvét az idén 

A mezőgazdasági cégek pénzügyekkel kapcsolatos várakozásai a nyár eleji optimista hangulathoz képest jelentősen romlottak. A hangulatot elsősorban a rendkívüli mennyiségű eső miatt romló minőségű termés árnyékolta be az agráriumban.

Hét éve nem volt ilyen ígéretes őszkezdet 

Immár sorozatosan tizenöt hónapja bővülésről szóló hírek érkeznek a magyar gazdaságból. Az októberi adatok alapján 2007 óta nem voltunk ilyen kedvező helyzetben.

GKI: negatív fordulat kezdődik a gazdaságban 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint 2014 őszétől negatív fordulat kezdődik a gazdaságban, fokozatosan fékeződik a növekedés, az adóváltozásokról és a költségvetésről kiderülő valódi információk miatt romlani fognak a gazdasági várakozások.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Mozgolódik az ingatlanpiac

Mozgolódik az ingatlanpiac  

A csok plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Gazdaság

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez  

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró finanszírozást hagyott jóvá.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo