hirdetés

Köddé válik a vállalatok optimizmusa?

Eltűnőben a vállalatok optimizmusa. A másfél éve tartó negatív trend következtében a K&H nagyvállalati növekedési index jelenleg 5 ponton áll, amely az index eddigi legalacsonyabb értéke. A cégek kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára a szektorban. A gazdaság teljesítményére a cégek többsége szerint a jelenlegi növekedési ütem lesz jellemző rövid és középtávon egyaránt.
hirdetés

Kép: SXC

A hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét és gazdasági várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index két pontos csökkenést követően jelenleg 5 ponton áll, ami az index eddigi legalacsonyabb értéke. „A válaszok alapján kettős kép rajzolódik ki. Egyrészt a makrogazdasági környezettel kapcsolatban derűlátóbbak lettek a döntéshozók, és az elmúlt másfél év negatív tendenciája megtorpanni látszik. Másrészt viszont a vállalat saját helyzetét tekintve visszafogottabbak lettek a válaszadók, és a vállalati részindex az egyik legalacsonyabb valaha mért értéket mutatja. Összességében az eredmény azt jelenti, hogy a cégek optimizmusa eltűnőben van, hiszen az elmúlt másfél évben egy lassú negatív trend bontakozott ki” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. A vállalatok hangulata függ azonban a földrajzi elhelyezkedéstől: Nyugat-Magyarországon a legpozitívabbak a cégek, a fővárosban az átlaggal megegyező a hangulat, míg Kelet-Magyarországon a legvisszafogottabbak a várakozások.

Szerény bővülés

Saját jövőjükkel kapcsolatban egyértelműen borúsabbak lettek a vállalatok, ami főként annak tudható be, hogy idén szolidabb árbevétellel számolnak a hazai és külföldi piacon egyaránt. Míg egy évvel ezelőtt belföldön 2,5%-os, exportértékesítésből pedig 3,2%-os bővülést vártak a cégvezetők, jelenleg ez csupán 2,3%, illetve 2%. Idén a pénzügyi eredmények stagnálását valószínűsíti a legtöbb cég, miközben erőteljesen, 41%-ról 32%-ra visszaesett a növekvő árbevétellel tervező cégek aránya. A foglalkoztatás látványos élénkülése sem idén fog bekövetkezni. Tízből kilenc vállalat elégedett a jelenlegi munkaerő-állományával, és mindössze 7% tervez álláshirdetést kiírni. Ez azt jelenti, hogy 2014 első negyedévéhez képest harmadára esett vissza azoknak a vállalatoknak a száma, akik létszámbővítést terveznek.

A cégek zsebére megy a korrupció, mégsem törődnek vele
Kettős mércével viszonyulnak a korrupcióhoz a hazai vállalkozások: a gazdaság egészében látják, hogy jelen van, de tagadják, hogy saját házuk táján vagy közvetlen környezetükben tapasztalnák. Tízből nyolc cég nem monitorozza a visszaéléseket házon belül, inkább bízik az alkalmazottaiban. A cégvezetők leginkább attól félnek, hogy a beosztottak belső adatokat szivárogtatnak ki.
Kedvezőbb gazdasági kilátások

A makrogazdasági környezet megítélésében szerény javulás történt, azonban ezzel együtt ismég a negatív tartományban van (-2 pont). Ennek oka egyrészt, hogy a cégek optimisták a közterhek alakulását illetően, és túlnyomó többségük (85%) a jelenlegi mérték szinten tartására számít. Másrészt a forintárfolyam változásával kapcsolatban is kedvezőbbek lettek a várakozások. Csupán a cégek harmada számít a felméréskor jellemző 312 forint körüli euróárfolyamnál gyengébb forintra az első félév során, míg az árfolyam ingadozását is kevesebb döntéshozó (32%) éli meg negatívumként a vállalat működése szempontjából.

A gazdasági helyzetet illetően azonban nagymértékben visszaesett hároméves időtávon a javuló gazdasági növekedésre számító cégek aránya. Így jelenleg rövid és középtávon egyaránt a jelenlegi növekedési ütem szinten tartásában, semmint erőteljesebb növekedésben bíznak a legtöbben.

Szembemegyünk a trenddel – és ez most nem baj
Növekvő geopolitikai bizonytalanság, csökkenő vezérigazgatói optimizmus világlik ki a PwC éves globális felméréséből, amelynek adatai borúlátó világgazdasági kilátásokat jeleznek. Ugyanakkor Magyarországon vidámabb a helyzet.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo