Idén elmaradhat a nyaralás

Bár rövidtávon többen látják optimistán az anyagi helyzetüket, 35 százalék még mindig azzal számol, hogy nem lesz pénze a nyaralásra, a gyerek taníttatásának költségei már nem nyomasztják annyira a magyarokat – állapította meg K&H kutatása.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Anyagi helyzet megítélése, közbiztonság alakulása, közlekedési és utazási kockázatok – a biztonságérzettel kapcsolatos várakozásokat méri fel a K&H biztos jövő indexe. „Három fontos komponens – a jelenlegi anyagi helyzet, a rövid és hosszú távú anyagi biztonság érzékelése - értéke az enyhén semlegesből az enyhén pozitív irányba fordult, ez magyarázza, hogy az index -3,7 pontról 2,4 pontra nőtt” – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője. Ennek egyik oka az év végére jellemző bizakodóbb hangulat, illetve a párizsi terrortámadások miatt a köz- és közlekedésbiztonság megítélésében történt változás. Arról, hogy a változások trendszerűek-e a következő negyedéves lekérdezések döntenek majd.

Rövid távon a nyaralás a gond

A kutatásból kiderül, hogy bár a jelenlegi anyagi helyzetüket a legtöbben (29 százalék) még mindig csak inkább pozitívnak tartják – 26 százalék pedig inkább negatívnak - nőtt a bizakodók száma. A nagyon pozitív válaszok aránya 17 százalékról 23 százalékra emelkedett, a legoptimistábbak a budapesti 30-asok.

Még mindig sok pénz van a párnacihában
Az elmúlt egy évben az alacsony inflációnak és a reálbér növekedésnek köszönhetően nőttek a magyar háztartások megtakarításai, de még mindig sok készpénzt tartanak a magyarok.
A rövid távú anyagi kockázatokat mérlegelve a válaszadók közül legtöbben még mindig azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy nem lesz pénzük nyaralni (bár arányuk 41-ről 35 százalékra csökkent 2015 harmadik negyedévéhez képest). A gyerekek tanításának költsége és, az, hogy nem lesz pénz betegség esetére a második helyre szorult. Az egészség elromlását és a munkahely elvesztését egyaránt 26 százalék tartja rövid távon kockázatosnak.

Beázástól, betöréstől tartunk

Az ingatlanokkal kapcsolatos kockázatok megítélése nem változott: leginkább a beázást, üvegtörést és a természeti csapásokat tarják a magyarok a legvalószínűbbnek. Ezek után következik sorban a lopás, rablás, míg a másnak anyagi kár vagy sérülés okozása 15 illetve 8 százalékkal a lista végén kullog. Az eddigi enyhe télnek köszönhetően, hogy a természeti csapásoknak is kisebb valószínűséget tulajdonítottak a megkérdezettek a negyedik negyedévben: a három leginkább valószínű természeti csapás továbbra is a hőség, a felhőszakadás és a szárazság.

Az autósok közlekedési kultúrájának javulására a negyedik negyedévben is mindössze 18 százalék számít, a kerékpáros kultúra megítélése sem javult számottevően. Hasonlóan a baleseti statisztikák javulására sem számítanak igazán, mindössze 22 százalék azoknak az aránya, akik bíznak a javulásban. A magyar autósok leginkább (31 százalék) attól félnek, hogy egy másik autós okoz sérülést a járművükben, míg mindössze 13 százalék számol azzal, hogy ő is okozhat kárt egy másik autósnak. A jármű feltörése 22 százalékkal a második - feltörést nagyon valószínűnek tartók aránya 28 százalékról csökkent erre a szintre -, míg a lopás 20 százalékkal a harmadik helyre szorult.

Túl ritkán kérünk tanácsot pénzügyekhez
A budapestiek járnak a bankfiókba a leggyakrabban, kétszer annyiszor, mint a vidékiek – derült ki a K&H felméréséből. Többet járnak bankfiókba azok, akik a leginkább tudatos, hó eleji megtakarítók. A nők és a 26 év alattiak gyakrabban fordulnak az ügyintézőkhöz pénzügyi tanácsért.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo