Matolcsy györgy cikkek

hirdetés

Miért van bajban a magyar gazdaság?

Miért van bajban a magyar gazdaság?

Mit lehetne tenni a magyar gazdaságért?
Matolcsy György jegybankelnök bealázta Orbán Viktor szankciók elleni kampányát

Matolcsy György jegybankelnök bealázta Orbán Viktor szankciók elleni kampányát

Utat tévesztett a magyar kormány, de még mindig nem látszik, hogy ezt belátta volna.
Matolcsy György elmondta, mikor jöhet a kamatcsökkentés

Matolcsy György elmondta, mikor jöhet a kamatcsökkentés

Az infláció mielőbbi és tartós letörése nyithat utat ahhoz, hogy a kamatok mérséklődjenek.
Félig már recesszióban a magyar gazdaság

Félig már recesszióban a magyar gazdaság

Recesszió felé nyargal Magyarország.
hirdetés
Őszinte volt Orbán Viktor

Őszinte volt Orbán Viktor

Sok benzinkútnál már nem lehet tankolni, ha másból nem, már ebből érzékelhetjük, hogy válságközeli helyzetben vagyunk.
Jól járhat: a bruttó átlagkereset tizenkétszerese nőhet Matolcsy György fizetése

Jól járhat: a bruttó átlagkereset tizenkétszerese nőhet Matolcsy György fizetése

Átszabja a kormány a jegybanktörvényt.
Valami bűzlik Dániában, pontosabban a magyar gazdaság irányításában

Valami bűzlik Dániában, pontosabban a magyar gazdaság irányításában

Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a "drámaian megbomlott" egyensúly visszaállításához.
Matolcsy György meglepő elmélete szerint már nem a tőke és a nyereség áll a középpontban, hanem a közérdek

Matolcsy György meglepő elmélete szerint már nem a tőke és a nyereség áll a középpontban, hanem a közérdek

Bemutatták az "Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat" című kötetet.
Áfacsökkentés a láthatáron

Áfacsökkentés a láthatáron

A világot sújtó drasztikus infláció miatt több ország is él az áfacsökkentés lehetőségével, különösen itt Kelet-Európában az ukrajnai háború közelében. Egyedül Magyarország nem, ahol a legmagasabb az áfa a világon. Vajon miért?
hirdetés

Matolcsy György jegybankelnök keményen beszólt Orbán Viktornak

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke régóta másképp látja a magyar gazdaság helyzetét, mint a kormány tagjai. Néha diplomatikusabban adja elő eltérő gondolatait, néha kőkeményen. Most ez utóbbi sikerült.

Kitört a balhé Matolcsy György jegybankelnök családjában

A nagy múltú Pécsi Sörfőzde többségi tulajdonáért indult háború két Matolcsy unokatestvér között. Szemerey Tamás Béla közvetett tulajdonában lévő BanKonzult Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a báty, Szemerey Zoltán András MAVA Befektetési Kft-je ellen.

Matolcsy György kijelentése a nyugdíjasoknak is segíthet

A jegybank elnöke szerint jövőre is magas lesz az infláció, 5 százalék körüli. Eközben a kormány a költségvetésben három százalékkal tervezett, és ehhez igazítják a járandóságok, így a nyugdíj emelését. Az idősek helyzete azonban nem reménytelen.

Tovább drágulhatnak a hitelek - Matolcsy Györgyék ismét léptek

A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.

Matolcsy György figyelmeztet: újabb válság közelít

A jegybankelnök új és erős pénzügyi világgazdasági válság erősödő valószínűségére figyelmeztet, valamint hibának tartja, hogy a gazdaságpolitika központja 2013-ban a Pénzügyminisztérium lett.

Döntöttek Matolcsyék: megemelték az alapkamatot

30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa; a kamatfolyosó nem változott.

Nagy kihívásokról elmélkedett Matolcsy György

Az évtized kihívásait és lehetőségeit vette számba a jegybankelnök legfrissebb írásában.

Ezt hiányolja Matolcsy György

Újra a 10-20 évre előretekintő, nemzeti versenyképességi és fenntarthatósági programot hiányolta és ennek megalkotását sürgette a jegybankelnök a növekedés.hu portálon megjelent legfrissebb írásában, amelyben az elmúlt 30 év magyar eredményeit és kudarcait foglalta össze.

Matolcsy György: az új évtized kockázatos lesz

Az új évtized kockázatos lesz, és Magyarország csak akkor nyerhet, ha annak minden változását ki tudja használni – írta hétfőn közzétett írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Matolcsy György megnevezett egy országot, amelyről Magyarország példát vehetne

Észtország rekordszintű fejlődésének sok olyan tanulsága van, amelyet Magyarországnak is érdemes figyelembe vennie – írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a növekedés.hu oldalon hétfőn közzétett elemzésében.

Nagy dolgokat vár Matolcsy György

A jegybank elnöke szerint minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el; meghatározó lesz azonban, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét.

Matolcsy György a parlamentben: erről számolt be a jegybankelnök

A Magyar Nemzeti Bank eredményesen, nyereségesen gazdálkodott 2019-ben - mondta Matolcsy György jegybankelnök éves meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn. A bizottság elfogadta az MNB 2019-es üzleti jelentésének és beszámolójának benyújtását 10 igen és 5 nem szavazattal.

Matolcsy György is hangsúlyozta a digitalizáció fontosságát

A jegybank elnöke gyors és erős növekedési fordulatot akar.

2021 a visszakapaszkodás éve lehet Matolcsy Györgyék szerint

Csütörtökön ismertették az MNB szakemberei a legfrissebb inflációs jelentésüket. Ebből kiderült, hogy az előzetes várakozásaik miért nem érvényesültek, és a legutóbbi prognózisukhoz képest miért módosították azokat jelentősen lefelé.

Matolcsy György több területen is forradalmat vár

Az 58. Közgazdász Vándorgyűlés nyitóelőadásán Matolcsy György arról beszélt, hogy milyen lehet az előttünk álló évtized. A jegybank elnöke számos területen forradalmi változásokat vár, szerinte a fenntarthatóság kulcsfontosságú lesz.

Mit hozhat a Matolcsy György által javasolt 0 százalékos lakáshitel?

Matolcsy György javaslata szerint nulla százalékos kamatozású hitelt kellene nyújtani az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak, tízéves futamidőre. Ezzel lenne elérhető egy fordulat a hazai lakáspiacon – véli az MNB elnöke. Vajon mennyire reális ez a törekvés a mostani helyzetben? Erre kerestük a választ.

Lehet-e még igaza Matolcsy Györgyéknek idén?

Az első féléves 6,1 százalékos zuhanás és a kormány által a harmadik negyedévre várt, nem számszerűsített további visszaesés alapján nagyjából ekkora gazdasági bővülésre lenne szükség 2020 utolsó negyedében ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,3-2 százalékos idei növekedési prognózisa teljesüljön. Feltéve, hogy az MNB nem változtat az előrejelzésén. Erre legkorábban a Monetáris Tanács mai ülésén lenne lehetősége, de ehhez változtatnia kell a szokásos menetrendjén.

Matolcsy: szörnyű számok jönnek - mégis növekedéssel számol az MNB

Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Megint összecsapott Varga Mihály és Matolcsy György

Pár hete a forint árfolyama és a recessziós kilátások miatt feszült egymásnak a pénzügyminiszter és a jegybankelnök, legutóbb pedig az euró hasznáról, lehetséges alternatíváról alakult ki vita a magyar gazdaságpolitika két legfontosabb embere között.

A K&H lett a legzöldebb hazai bank

A K&H elnyerte a Magyar Nemzeti Bank Zöld Bank Díjat a pénzügyi szektor környezetileg is fenntartható növekedése érdekében tett példaértékű gyakorlatáért. Az elismerést annak köszönhetően kapta meg a pénzintézet, hogy saját ökológiai lábnyomának csökkentése mellett a technológiai lehetőségeket kiaknázva olyan digitális szolgáltatásokat vezet be, amelyeknek köszönhetően 2020-ra megvalósulhat a teljes mértékben papírmentes pénzügyi tranzakciók és bankfiókok működtetése.

Fejcserék mellett dübörgő változások

Az elektronikus útdíj és az online kasszák bevezetése mellett márciusban a budapesti taxik működését meghatározó taxirendelet is megjelent a palettán. Új jegybankelnöke és nemzetgazdasági minisztere lett az országnak.

Nagyobbat vágott a vártnál a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 20 bázisponttal 3,8 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Elemzők 10 bázispontos kamatcsökkentésre számítottak.

Többeknek juthat a 2,5%-os hitelből

50 százalékkal emelkedik a jegybank által meghirdetett olcsó forrás keretösszege, amely a magyarországi kis- és középvállalatok hitelezését hivatott felpörgetni. Matolcsy György elmondása szerint a Monetáris Tanács 750 milliárdra emelte a keretösszeget.

Szuperhivatalt hozna össze a kormány Matolcsynak?

Jól teljesített tegnap a tőzsde és stabil maradt a forint is, azonban ha a sajtóértesülések igazak, a kormány újabb ötlete megingathatja a piacokat. Lehetséges ugyanis, hogy a kormány összevonná az MNB-t és a PSZÁF-ot, így egy újabb szuperhivatal jönne létre, Matolcsy György vezetése alatt.

Matolcsy az MNB, Varga az NGM élén

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Durva megszorítás lesz az ára az uniós felmentésnek

Jó hír: Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van az Európai Bizottság friss országjelentése szerint. Az EB megemelte azonban az idei és jövő évi költségvetési hiánnyal kapcsolatos prognózisát, amely miatt ahhoz, hogy lekerüljünk az uniós szégyenpadról, elemzők szerint újabb megszorító csomagra lehet szükség. Fokozott érdeklődés előzte meg ezt, mint ahogyan a jegybank ma nyilvánosságra hozott államháztartásról szóló elemzését is.

Ha nem Matolcsy, akkor ki lesz a jegybankelnök?

Orbán Viktor elmondta, hogy nem tervez kormányátalakítást. Ez azt is jelentheti, hogy a helyén maradhat Matolcsy György gazdasági miniszter, tehát nem őt jelöli a jegybankelnöki posztra a miniszterelnök. Tovább folynak tehát a találgatások, hiszen az új jegybankelnököt csak Simor András mandátumának március 3-i lejárta előtt egy nappal nevezi meg Orbán Viktor.

Matolcsy nevére megrémült a piac

Jelentős kilengést produkált tegnap este a forint árfolyama az euróval szemben, miután egy hazai gazdasági lap olyan, - később hamisnak bizonyult – értesülést tett közzé, miszerint a jelenlegi gazdasági miniszter lehet a jegybank új elnöke.

Matolcsy meglepte a piacot

Matolcsy György interjút adott a Dow Jones hírügynökségnek, amelyben meghlepően visszafogottan nyilatkozott a jegybank szerepéről, így erősödésnek indult a forint. Ugyanakkor Orbán Viktor Brüsszelben tett arról, hogy gyengüljön a magyar deviza.

Mikor szakad a forint? – Ahogy a bűnös spekuláns látja

Magyarország a térség leggyengébb láncszeme, a forint van a közép-európai devizák közül a legnagyobb veszélynek kitéve – mondta a magyar alapblog.hu–nak adott interjúban a híresen befolyásos amerikai közgazdasági agytröszt, a Roubini Global Economics vezető elemzője, Jelena Vukotic, aki Nouriel Roubini legközelebbi munkatársa és szerzője az elhíresült, - Matolcsy György szerint - a forint elleni nemzetközi spekulációt útnak indító tanulmánynak.

Bajnai rémálma és Matolcsy gazdaságpolitikája

Ami már a kormányzás kezdetekor is felsejlett, ma már világosan látszik: nincs magyar gazdaságpolitika. Már rég nem az a kérdés, hogy ortodox vagy unortodox. Hanem az, hogy létezik-e egyáltalán. A most pénteken bejelentett korrekció sem tekinthető visszatérésnek a hagyományos gazdaságpolitikához, mint ahogyan az Orbán-kormány korábbi megszorító csomagjai, a két Széll Kálmán Terv sem volt az.

Matolcsy brutális csomagja

Hívhatjuk egyenlegjavító intézkedéseknek, de hatásukat tekintve drasztikus megszorításokat tartalmaz az a 397 milliárd forintos csomag, amellyel a kormány megpróbálja befoltozni a jövő évi költségvetésben meglévő, általa eddig valamiért nem látott lyukat. Emellett a növekedési kilátásokat is a realitásokhoz igazította. A csomagban szerepel többek között a pénztárgépek elektronikus bekötése a NAV-hoz, a készpénzfelvétel megadóztatása és a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése. Idén 134 milliárd forintot zárol a kormány a költségvetési egyenleg, vagyis a hiánycél tartása érdekében. A nemzetközi intézmények (EU, IMF) és az elemzők pozitívan fogadták Matolcsy György bejelentéseit, volt olyan londoni vélemény is, amely meglepően ortodoxnak értékelte a terveket. A forint szárnyalt, a magyar kockázati felárak idei mélypontjukra süllyedtek a piacokon. Itthon a jegybank üdvözölte a döntést, a szakszervezetek viszont felháborodásuknak adtak hangot.

Teljes (köz)foglalkoztatás?

Matolcsy György emelte a tétet, másfélmillió munkahelyet és teljes foglalkoztatás céloz meg. Egyelőre leginkább a közfoglalkoztatás növelése látható lépés efelé, amely azonban inkább csak a statisztikákat javítja, semmint a valós gazdasági helyzetet. A munkahelyvédelmi terv lenne a megoldás?

Matolcsy újabb csodareceptje

Ha nekünk magunknak nem megy, szomszédaink segítségével hátha sikerül! Ez a Wekerle Terv receptje, ami akár be is válhatna, ha nem puszta kívánsághalmazzal jelentkezett volna ismét a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kis szépséghibája a tervnek, hogy az érintett országok feltehetően nem tudnak még róla, milyen szerepet szán nekik a magyar kormány, s milyen közös intézmények létrehozását tervezi. „A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiájáról" szóló Wekerle Terv iránti lelkesedésüket feltehetően az sem fogja a növelni, hogy a dokumentum alapján a régió országainak esetleges megerősödése csupán Magyarország pozíciójavulásának mellékhatása.

Magyarázzák a számokat

A 2013-as költségvetéssel kapcsolatos háttér-információkról és számításokról konzultált csütörtökön Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke Naszvadi Györggyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős államtitkárával és Banai Péter Benő helyettes államtitkárral.

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk”

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo