Kitört a háború a Fideszen belül, ki a hibás Magyarország gazdasági helyzetéért

Orbán Viktor jobbkeze szerint a magyar gazdaság jelenlegi válságát nem a szankciók, hanem a 2021-ben történt negatív gazdaságpolitikai fordulat okozza. Matolcsy György jegybankelnök kifejtette, ők már 2019-ben jelezték, hogy jönnek újra a hetvenes évek, energiaárrobbanás lesz nyomában pedig recesszió, válság, nagyon erős inflációs nyomás, stagfláció.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor 2010-ben nevezte Matolcsy Györgyöt a jobbkezének és hangsúlyozta:

nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.

A kormányfő ezt ma már minden jel szerint nem így gondolja, immár inkább ő fizetne, csak valaki szabadítsa meg Matolcsy Györgytől. Kicsit gúnyosan úgy fogalmazhatunk, jelenleg nem tudja a balkéz, mit csinál a jobb.

Ez ügyben tegnap nagyon különös eset történt, mondhatjuk kiborult a bili. Matolcsy Györgynek kötelezően meg kellett jelennie a Parlamentben és részt vennie a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es üzleti jelentésének vitáján. Előtte azonban Varga Mihály pénzügyminiszter némileg váratlanul exkluzív interjút adott az Indexnek, ami Matolcsy fellépése előtt hajnalban jelent meg és ebben, katonai szakszóval élve megelőző csapást mért a jegybankelnökre. Az újságírók mondjuk úgy „spontán” feltették a kérdést. Ki hibázott, amikor ránk szakadt az infláció? És Varga Mihály odamutatott.

Az elmúlt hónapok döntései, főként azok, amelyek rögtön befolyásolták az árfolyamot, nem voltak kedvezők az inflációra nézve. Az árfolyam kérdése alapvetően a monetáris politika hatásköre. A térséghez képest kiugróan magas az alapkamat, új, likviditást szűkítő jegybanki eszközök jelentek meg. Ezekkel a jegybanki lépésekkel együtt az elmúlt két év olyan hozamkörnyezetet szült, amelyben jóval többet költünk adósságfinanszírozásra, mint korábban.

Varga Mihály nagyon ritkán ad exkluzív interjút, csak úgy spontán semmiképpen. Valószínűleg feladata volt, leleplezni a hibást még Matolcsy kötelező parlamenti nyilvános fellépése előtt. A 25 százalékos magyar inflációt a szankciókkal magyarázni egyszerűen mulatságos, miután a szankciós politikában résztvevő országokban ugyanez a szám átlagosan 10 százalék. Honnan került ide a plusz 15 százalék, vagyis a két és félszeres szorzó. Hát kérem Varga Mihály szerint Matolcsy miatt, a kijelölt bűnbak viszont úgy látja, ellenkezőleg, a pénzügyminiszter által vezérelt rossz gazdaságpolitika hozta a bajt az országra.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo