Valami bűzlik Dániában, pontosabban a magyar gazdaság irányításában

Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a "drámaian megbomlott" egyensúly visszaállításához.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A sors úgy hozta, hogy egy napon állt a nyilvánosság elé a magyar pénzügyi irányítás két nagyágyúja Varga Mihály volt és leendő pénzügyminiszter, valamint Matolcsy György a Magyar Nemzet Bank elnöke. Vargának, mint miniszterjelöltnek az Országgyűlés bizottsági meghallgatásán kellett előadnia terveit, Matolcsy pedig egy szakmai konferencián vett részt.

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az talán közismert, hogy kettőjük viszonya - finoman szólva – nem baráti, de az még az edzettebb érdeklődőket is meglephette, hogy homlokegyenest ellenkező módon látják a magyar gazdaság helyzetét. Varga a gazdasági bizottság előtt azt hangsúlyozta, hogy tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben.

Az elmúlt bő egy évtized az ország történetének legsikeresebb időszaka volt, folytatni kell az eddigieket, a gazdaságpolitikai mix működik.
Ezzel szemben Matolcsy György szó szerint drámai helyzetről beszélt.
Meg kell találni az új sikerképletet, mert a korábbi egyensúlyi növekedés képlete megbomlott. A képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország, mert megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat.
A jegybank elnöke szerint három feladat van: az egyensúlyok helyreállítása, a versenyképességi fordulat és az extenzívből az intenzív növekedési pályára történő átállás felgyorsítása.

Varga Mihály ezzel szemben úgy fogalmazott a Parlamentben, hogy a 4,9 százalékos GDP-arányos idei hiánycélt tartják és az államadósság is tovább csökken év végére.

E két egymással összeegyeztethetetlen álláspontból, hogy melyik kerül ki győztesen, arra nagy összegben mernénk fogadni. Ilyen helyzetben ugyanis mindig Orbán Viktor szokott dönteni, a vesztes pedig csöndben maradva elkullog. Márpedig erős jelei vannak annak, hogy Matolcsy már nem fekszik olyan jól a miniszterelnöknél, mint egykoron. A Magyar Nemzeti Bank épp a napokban büntette meg Orbán Viktor kedvenc vállalkozóját, Mészáros Lőrincet, akinek cége majd 10 milliós bírságot kapott. Az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. a volt gázszerelő 100 százalékos tulajdona és különböző hiányosságok miatt szabták ki a büntit. Valószínűleg nagy miniszterelnöki rosszpont járt ezért és a kormányfő nem felejt. A másik fontos jel, hogy Orbán Viktor alakuló kormányába beemelte Nagy Mártont, Matolcsy egykori alelnökét. A két úriember 2020 májusában viharos körülmények között szakított egymással és akkor Nagy Márton egyszerűen vette a kalapját, majd távozott. A harmadik fontos jel, hogy a kormányfő eskü utáni beszédébe már beleszőtte a jegybankot. Méghozzá a legkritikusabb részbe, amikoris Orbán Viktor direkt piaci beavatkozás szükségességéről szólt.

Az egész Európában vágtató inflációt terveink szerint Magyarországon először megszelídítjük, aztán megfékezzük. Önök tudhatják, hogy általában ódzkodom a direkt állami beavatkozástól a gazdaságba, de ilyen esetben a jegybanknak és a kormánynak be kell avatkoznia. Lépéseinket össze fogjuk hangolni, óvatos, de határozott árszabályozó intézkedéseket teszünk majd.
A lépések „összehangolása” egy elvileg független jegybank esetében egy kicsit a kör négyszögesítésének hangzik, amit jól mutat, hogy már önmagában csak a direkt piaci beavatkozás felemlegetése elég volt ahhoz, hogy Orbán beszédét követően azonnal essen a forint árfolyama. Ettől pedig valószínűleg enyhe infarktust kapott Matolcsy, akinek legfontosabb, törvényben rögzített feladata és felelőssége a pénzügyi rendszer stabilitása, annak fenntartása és erősítése. Egy zuhanó forint árfolyam pedig rémálmai netovábbja.

Összefoglalva azt tudjuk javasolni az érdeklődőknek, hogy mielőbb foglaljanak helyet egy fotelben és erősen kapaszkodjanak a karfába, mert gazdaságirányítási szempontból izgalmas hetek előtt állunk. A kialakult helyzettel kapcsolatban pedig Shakespeare Hamletjéből érdemes idézni: valami bűzlik Dániában.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo