Karbonkibocsátás cikkek


Ezek a szektorok aztán igazán falják az energiát

Ezek a szektorok aztán igazán falják az energiát  

A fenntarthatóságra való törekvés és az egyre növekvő energiaárak az IKT szektort is kihívások elé állítják.
Nagyobb a zöldülés elektromos teherautókkal

Nagyobb a zöldülés elektromos teherautókkal 

Európában a teherautók teszik ki a járműflotta öt százalékát, ám az üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékát adják. Nagyobb emissziócsökkentés érhető a teherautók és buszok lecserélésével, mint a személygépkocsik villanyüzemű járművekkel történő kiváltásával.
500 dollár egy tonna üvegházgáz kivonása a levegőből: füstölni olcsóbb

500 dollár egy tonna üvegházgáz kivonása a levegőből: füstölni olcsóbb 

Az ENSZ szerint annyira nincsenek összhangban párizsi klímaegyezmény által vállalt emissziócsökkentés és az, ahol tartunk a kibocsátás mérséklésében, hogy csak a geoengineering technológia fékezheti meg a globális felmelegedést. Ötszáz dollárért ki tudnak vonni a levegőből egy tonna szén-dioxidot. A cél a 100 dolláros ár lenne. De a karbonkvóták megvásárlásával a szennyezők tonnánként 5 euróért füstölhetnek az EU-ban.
Kétszer gyorsabban melegszik a levegő az északi sarkon: olvad a metán

Kétszer gyorsabban melegszik a levegő az északi sarkon: olvad a metán 

Amerikában az államilag finanszírozott kutatóintézeteknek négy évente kell benyújtaniuk klímatanulmányukat a washingtoni kongresszusnak. A dolgozatot csak az amerikai elnök engedélyével lehet nyilvánosságra hozni. Trump ezt január óta nem adta meg. Mindegy, így is kiszivárogtatták az anyagot.
Hát mégis lesz karbonadó?

Hát mégis lesz karbonadó? 

Trump kampányígérete volt a cégeket sújtó adók csökkentése. De valamivel pótolni kell azt a bevételt, amitől az államkassza elesik. Az egyik lehetséges mód az üvegházgáz-emisszió megadóztatása. Utánanéztünk, mely országokban vezettek már be ilyen adónemet.
Amerika képes lesz betartani a vállalt emissziócsökkentést

Amerika képes lesz betartani a vállalt emissziócsökkentést 

Az USA előző külügyminisztere szerint az Egyesült Államok képes lesz megvalósítani a párizsi klímaegyezményben vállalt kibocsátásmérséklést, mert a tagállamok, a nagyvárosok, a nagyvállalatok és a lakosság elkötelezett a párizsi klímaegyezmény iránt.
App méri, hogy etikus-e a fogyasztásunk

App méri, hogy etikus-e a fogyasztásunk 

A pénzünkkel szavazunk nap mint nap: olyan vállalatoktól vásárolunk, amelyek igyekeznek csökkenteni környezeti tehertételüket? Egy amerikai app megmondja, és minden vásárlásunkat osztályozza. Big Data a tudatos fogyasztás szolgálatában.
Három éve nem nő az energiatermelés okozta szennyezés

Három éve nem nő az energiatermelés okozta szennyezés 

Az örvendetes trend hátterében egyrészt a megújulók térnyerése, másrészt a széntüzelésű erőművek kéményeire helyezett karbonmegkötő berendezések állnak.
Tőzsdén finanszírozzák a klímavédelmet

Tőzsdén finanszírozzák a klímavédelmet 

Kínának 6530 milliárd dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy a füstölő, fosszilis alapú energiákról átálljon a megújulókra. Származékos ügyleteket is bevetnek a szükséges tőke összehozására.
Clinton kóstolgatja az etanolt

Clinton kóstolgatja az etanolt 

A bioüzemanyag-gyártás folyókat szennyez el, az üzemekből kiáramló ipari szennyvíz a Mexikói-öbölben oxigénmentes „halálzónát” hozott létre. Hillary Clinton a kaliforniai törvényhozáshoz fordult tanácsért, hogyan alakítsa át az etanolszabályozást.

A repülőjegyben fizetjük meg a légszennyezést? 

A párizsi Klímacsúcson elfogadott klímaegyezménynek nem volt része a légi közlekedés. A szektor képviselői olyan globális megállapodást kidolgozására ültek össze a napokban, mely 2020-tól karbonsemleges növekedési pályára állítaná az iparág szereplőit: kvótavásárlással "adóznák le" légszennyezésüket, ami persze pluszkiadást jelent. A kérdés, hogy áthárítják-e az utasokra?

A globális emisszió 78 százalékának árát senki nem fizeti meg 

A klímaharc egyik kulcsfontosságú eszköze az üvegházgáz-emisszió beárazása. A Világbank jelentése szerint 2012 óta duplájára nőtt a karbonpiacok volumene, vagyis azok a regionális rendszerek, melyek megfizettetik a nagy kibocsátókkal légszennyezésüket.

152 kilométer autóúttal ér fel egy kiló bárányhús 

A toplista szerint a húsevéssel szennyezzük leginkább bolygónkat, mert az állattenyésztésnek a legnagyobb a CO2-vonzata. Egy kiló bárányhús elfogyasztása egyenlő azzal a füstkibocsátással, mintha 152 kilométert tennék meg autóval.

Emissziócsökkentés: olcsón megússzák 

A kereskedelmi kamarák hajlamosak vészriadót fújni, ha klímavédelemről van szó. Szerintük minden egyes karbonkvóta vásárlás, erőmű korszerűsítés, üzemegység zöldítés veszteségforrás. Az USA Kereskedelmi Kamarájának idei jelentés is ilyen üzenetet hordoz, ám Paul Krugman Nobel díjas közgazdász szerint a költségvonzat valójában "elképesztően alacsony".

Nagy pénzeket fizetnének a multik az emisszióért 

A legnagyobb fosszilis energiahordozókkal dolgozó vállalatóriások üzleti terveiben és jövőstratégiáiban már szerepel a beárazott üvegházgáz-kibocsátás. Ha légszennyezésük megsarcolása mellett kapnak valamilyen adókedvezményt, nem ellenzik a klímapolitikát.

Egyedülálló klímaprojekt indul Magyarországon 

Egy klímabarát mezőgazdasági módszertan bevezetésével Magyarország bekapcsolódhat a nemzetközi önkéntes karbonpiac körforgásába.

Karbonkvótát akarnak a tengert vassal trágyázók 

Légkörünk üvegházgáz-tartalmát csökkentenék tudósok azzal, hogy vasat juttatnának a tengerekbe, hogy növeljék az algák karbonmegkötő kapacitását. A módszert azonban viták övezik a tudomány berkeiben. A nemzetközi jogszabályok a káros mellékhatások miatt tiltják a vasszórást.

Hol a legolcsóbb szennyezni a légkört? Itt megtudhatja! 

Olcsón méri Magyarország a légszennyezést? Az energiafogyasztás megsarcolásában a középmezőny végébe tartozik hazánk, derül ki az OECD adataiból. Míg nálunk 47 dollárnyi pluszkiadást jelent a gazdasági szereplőknek az ÜHG-emisszió, Svájcban világrekord összegbe: 141 dollárba.

Monopóliumra tör a az ifjú Rothschild-örökös 

Könyvelési trükkök miatt rágott be Demján Sándor Trigánit-beli üzlettársa, a 40 éves Nathaniel Rothschild, aki Kína gyarapodó számú erőművei számára bányász szenet Indonéziában. Ám jó ideje marakodik indonéziai cége társtulajdonosaival, a Bakri családdal, akikről úgy tartja, átverik őt. A vállalkozást azonban nem adja fel: ki akarja vásárolni őket.

Karbonsemlegesek lettünk! 

A Piac&Profit Kiadó hosszú ideje elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy idén harmadszor rendeztük meg a téma legjelentősebb hazai találkozóját, a Magyar Fenntarthatósági Csúcsot, hanem médiumainkban is jól körvonalazódik. Nyomtatott lapunk témaválasztásai vagy a www.piacesprofit.hu részeként működő Klímablog egyaránt a felelős gondolkodást, a jövő lehetőségeinek szem előtt tartását mutatja. Most újabb lépést tettünk a fenntartható működés felé, honlapunk karbonsemlegessé vált.

Karbongazdasággal egy élhetőbb jövőért 

Egyre többek számára mindinkább nyilvánvaló, hogy a Föld túlzott mértékű „elhasználódását” csak közösen tudjuk megállítani. A Carbon Solutions filozófiája, hogy a közösség erejével és az érdekek egy irányba állításával képesek lehetünk mérhető és minden ember számára érezhető hatást gyakorolni globális környezetünkre – mondja Gáspár Péter, a cég ügyvezető igazgatója.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Újabb pofátlan csalás terjed, ne higgye el!

Újabb pofátlan csalás terjed, ne higgye el!  

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. nevében.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo