Amerika képes lesz betartani a vállalt emissziócsökkentést

Az USA előző külügyminisztere szerint az Egyesült Államok képes lesz megvalósítani a párizsi klímaegyezményben vállalt kibocsátásmérséklést, mert a tagállamok, a nagyvárosok, a nagyvállalatok és a lakosság elkötelezett a párizsi klímaegyezmény iránt.

Az Obama-adminisztráció azt vállalta a párizsi klímaegyezményben - amit John Kerry az unokájával az ölében írt alá a kormány részéről -, hogy a 2005-ös év kibocsátásához képest 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti légszennyezését. A minap Oslóban Kerry úgy nyilatkozott, hogy nincs veszve minden, mivel sok nagyvállalat, amerikai tagállam és város folytatja a megkezdett klímapolitikát és visszafogja légszennyezését, annak dacára, hogy Trump bejelentette, kilépteti Amerikát a klímaegyezményből.

"Úgy hiszem, hogy teljesíteni fogjuk a párizsi előírásokat. Nem szeretném, ha az emberek el lennének keseredve", modta Kerry Oslóban. A volt külügyminiszter egyúttal rámutatott, hogy hivatalosan a kilépés 4 évig tart, tehát csak 2016 november 4 után 4 évvel léphet hatályba. Csakhogy az már a 2020-as elnökválasztás utáni nap. (A szavazás november 3-ára lesz kiírva abban az évben.)

Ex-külügyminiszter - érdekes színes karkötőkkel a bal karján.
(fotó: Flickr/Center for American Progress)

"A mindenkori amerikai kormány bármikor visszaléphet az egyezmény hatálya alá 30 napon belül. Az Egyesült Államok lakosságának nagy része mélyen elkötelezett a klímaegyezmény céljai iránt," - hangsúlyozta Kerry. A Climate Action Tracker európai klimatológusok kutatásait összegezve kijelentette, hogy a tudományos konszenzus Trump döntéséről az, hogy a klímaegyezményből való kilépés miatt nagyjából konstans marad az emisszió, tehát nem fog csökkenni (igaz, növekedni sem, ami a megújuló energiák térhódításának és a széntüzelésű erőművek bezárásának köszönhető).

Ez azt jelenti, hogy a 2005-ös emisszióhoz képest csak 11,5 százalékkal csökkent a légszennyezés. Ez az a kibocsátásmérséklés, amit Obama kormányzása alatt sikerült elérnie az USA-nak. A párizsi klímaegyezményben azonban legalább 26 százalékos csökkentést ígért az Obama-adminisztráció. Az üzleti szektor szereplőin, a tagállamok kormányzóin, képviselőtestületein (mint helyi törvényhozókon) és a polgármestereken fog múlni, hogy a maradék 14,5 százalékos emissziócsökkentést sikerül-e megvalósítani.

Forrás: Reuters

Bemutat Trumpnak az Apple: ökokötvényekkel zöldül
Ez a második alkalom, hogy az Apple zöld kötvényt bocsát ki környezetkímélő átalakítások finanszírozására. 2016-ban 81 milliárd dollárnyi ilyen kötvényt adtak ki a vállalatok világszerte, ami duplája a 2015-ös összegnek. A kormányok is rákaptak erre a megoldásra.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo