hirdetés

App méri, hogy etikus-e a fogyasztásunk

A pénzünkkel szavazunk nap mint nap: olyan vállalatoktól vásárolunk, amelyek igyekeznek csökkenteni környezeti tehertételüket? Egy amerikai app megmondja, és minden vásárlásunkat osztályozza. Big Data a tudatos fogyasztás szolgálatában.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Éppen tankoltunk a benzinkútnál? Azt az üzemanyagot valahol kitermelték egy olajmezőn, olajfinomítóban feldolgozták és sok-sok tízezer kilométeren át szállították. Éppen vettünk egy napszemüveget vagy pulóvert? Azt valahol Ázsiában éhbérért dolgozó munkások hozták létre. Az ilyen gyárak -úgynevezett sweatshopok- sajnos sosem mennek ki a divatból. 

Persze nem mindenki hagyott fel a Nike cipők vásárlásával, amikor kiderült, hogy gyerekmunkások is közreműködtek a gyártásukban, vagy mondott búcsút az Apple termékeinek, amikor napvilágra került, hogy a Foxconn hogyan nyüstöli a gyári munkásait (akik közül többen öngyilkosságba menekülnek). De vannak, akiknek a vásárlásait befolyásolták ezek a rémisztő sztorik. Akik a lelkiismeretesen szeretnének shoppingolni, azoknak találták ki az Aspirationt.

Voksolunk a forintjainkkal

Az Aspiration egy olyan fintech cég, amely azért hozta létre azonos nevű applikációját, hogy a környezettudatos fogyasztást egyre hatékonyabban tudja végezni minden átlagember.

A zöldek régóta vallják, hogy azoknak a cégeknek a termékeit kellene vásárolnunk, melyek üzletvitelét etikusnak tartjuk. Ideje az értékrendünket a gyakorlatban is alkalmazni: a vásárlásainknál. Ideje felelősségteljesen beszerezni a termékeket és szolgáltatásokat, nemcsak a különféle termékek árait összehasonlítva és a márkák vonzerejét figyelembe véve.

Az Egyesült Államokban a fogyasztók naponta 36 milliárd dollárt költenek el, és döntéseik, választásaik nagy részét az árra, a kényelmi értékre és a minőségre alapozzák. Ezen túlmenően azonban más mögöttes tényezők is vannak, amik alapján érdemes választani a különféle márkák között. Nevezetesen az, hogy vásárlásunk milyen lábnyommal bír a világban. Pontosabban két ökoszisztémában. Az egyik a munkavállalói szféra, a másik az bioszféra. Az Aspiration Impact Measurement (vagyis az AIM skála) ezt a kétfajta hatást jelzi.

A karbonlábnyom-kalkulátorok már jó pár éve léteznek, de az Aspiration ennél tovább megy és több területen értékeli a cégeket.

Kép: Flickr

Munkavállalókkal való bánásmód

Ez az emberi osztályzat. Az app méri, hogy mekkora az adott cégnél a vezérigazgató és az alkalmazottak bérei közötti különbség, milyen pluszjuttatásokat kapnak a munkavállalók, mennyire érvényesül e téren az egyenlőség a különféle beosztottak között, az állomány mekkora százalékát alkotják nők.

Környezeti hatás

Ez az ökológiai osztályzat. Itt a cég a saját üvegházgáz-emissziót és a teljes karbont lábnyomot mérik. Előbbi ugye a cég saját kibocsátása, utóbbi pedig mindenfajta emisszió, ami az alvállalkozóinál vagy más közvetett módon keletkezik (pl. a produktumába beépített alkatrészek előállításánál, ezek szállításánál stb.). A vízlábnyomot és az energiahatékonyságot is figyelembe veszik.

A cégek fenntarthatóságát 1-től 100-ig terjedő skálán osztályozza az app - a százas érték a legjobb. A Business Insider egy példát ragadott ki: a Starbucks például 78-at kapott, ami a legmagasabb osztályzat a vendéglátóiparban. Az app több mint 5000 cégről nyújt osztályzatot.

Ezen túlmenően az app a felhasználók fogyasztásáról is kikalkulálja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy valós időben változik -le vagy felfelé ingadozik- az osztályzat, annak függvényében, hogy éppen mit vásároltunk. Az app minden egyes tranzakciót azonnal értelmez.

Adattömeg

Az Aspirationnek saját fejlesztésű algoritmusa van, amely több mint 75 000-féle(!) adatot vet össze. Az algoritmust persze emberek dolgozták ki, tehát ők táplálták be, hogyan találja meg a szoftver a releváns adatokat.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/bplanet

Preferencia például, hogy minden adat-setről több forrásból is legyen infó. Ha például egy cég üvegházgát-kibocsátását akarja kalkulálni az algoritmus, de csak egy forrásból van erre vonatkozó számadata, akkor ez kevésbé lesz értékes adat a fenntarthatósági osztályzat összeállításakor - magyarázta a Wired magazin. Az Aspiration "adattudósai" megkeresik azokat a cégeket, melyeket értékelnek, ha nem értenek valamit vagy extra információra van szükségük bizonyos üzletviteli, termelési, logisztikai folyamataik megértéséhez.

Az Aspiration alapítója, Andrei Cherny -Bill Gates korábbi szövegírója- elismerte, hogy az app képtelen minden releváns adatot számításba venni, de idővel egyre jobb és széleskörűbb lesz az adatfeldolgozása.

Az app olyan adatokat használ, amiket általában a hedge fundok és a befektetési (tanácsadó) cégek elemeznek. Olyan cégektől szerzik be az adatokat, melyek arra szakosodtak, hogy munkáltatói adatokat, piaci elemzéseket, közvéleménykutatásokat, a tőzsdei cégek negyedéves jelentéseit analizálják (pl. Thompson-Reuters, HIP Investor1). Az Aspiration algoritmusa ezt az adattömeget rágja át és hasznosítja újra egy más célközönségnek: az átlagfogyasztónak.

Az Aspirationnek eddig 100 000 ügyfele van, melyek-e cégnél vezetett- bankszámláját monitorozza az app. A kliensek kapnak egy Aspiration Summit debit kártyát és az algoritmus pontoz minden egyes vásárlást (ez a személyes "AIM score"). Az AIM-osztályzatokhoz ingyenesen férhetnek hozzá azok, akik letöltötték az appot. Arról nem szól a fáma, hogy akkor miből él meg az Aspiration, de vélhetően a tranzakciókból szed le díjakat, mint pénzügyi szolgáltató, mely a bankszámlát és a bankkártyát adja az ügyfélnek. De ez csak egy feltételezés a részünkről.

Ugyanis 2014-ben, amikor egy évnyi előkészítés után elindult az Aspirationnél a középosztálybeli megtakarításokat megcélzó vagyonkezelői/befektetői szolgáltatás, a Business Insider arról adott hírt, hogy Cherny radikális díjfizetési koncepcióval állt elő: minden ügyfél annyit fizet, amennyit fairnek tart. Igaz, ez a közlés akkor még arra vonatkozott, hogy aki befektet az Aspirationnél, ők szabják meg önállóan a vagyonuk kezelési díját.

Forrás: Business Insider, Wired

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo