Ingatlan cikkek

hirdetés

Nem olcsóbbak, hanem drágábbak lesznek a lakások?

Nem olcsóbbak, hanem drágábbak lesznek a lakások?

Bár még nem szavazta meg a Parlament, nem valószínű, hogy bármi akadálya lenne a júliusi áfa-emelésnek. Mivel a beruházók várhatóan a vevőkre hárítják majd a plusz terhet, a következő két hónapban a még elérhető állami támogatások mellett az alacsonyabb árú újépítésű lakások iránti kereslet is élénkítheti majd a piacot - vélik az Otthon Centrum szakértői.
Magyarország még fenn van a térképen..

Magyarország még fenn van a térképen..

Az ingatlanbefektetési piacok Közép- és Kelet-Európában tovább lassultak 2009 első negyedévében, és közel 220 millió euró (65 milliárd forint) forgalmat jegyeztek - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) harmadik alkalommal megrendezett regionális ingatlanbefektetési tájékoztatóján Budapesten. Ez a 2008 negyedik negyedében realizált volumen egyharmada, amely az egész európai befektetési piachoz képest valamivel erősebb lassulást tükröz. A befektetések az évtized elején tapasztalt szintre estek vissza, még mielőtt a régió ingatlanbefektetési piacai jelentős növekedésnek indultak volna 2005-2007 során.
Meleg párok menthetik meg az ingatlanpiacot

Meleg párok menthetik meg az ingatlanpiacot

A forint ingadozása, az ÁFA  5 százalékkal való megemelése, a „szocpol"-kedvezmények megvonása újabb akadályt gördíthet az elé, hogy a pénzpiaci válságtól megroggyant hazai ingatlanpiac újra erőre kapjon. Egyetlen pozitívum a következő hónapokra nézve, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.
Visszatér az élet a lakáspiacra?

Visszatér az élet a lakáspiacra?

Élénkülés várható a lakáshitel-piacon az elmúlt hónapok mélypontja után. Az állami támogatások június végi felfüggesztése, valamint több bank által tervezett akciók következtében nőhet az érdeklődés a lakáshitelek iránt a következő hónapokban - véli az Otthon Centrum Hitel Center.
Mit tegyünk, hogy ne temessen el hitelünk?

Mit tegyünk, hogy ne temessen el hitelünk?

A tavaly október óta folyamatosan gyengülő forint, a magas forint alapkamat és a magas kockázati prémiumok miatt egyre több háztartás számára jelenthet problémát a hitelek törlesztése. A törlesztési gondokkal küszködők számára akár több megoldás létezik, ha időben fordulnak hiteltanácsadóhoz - derül ki az Otthon Centrum Hitel Center összeállításából.
hirdetés
2009: a bérlők éve

2009: a bérlők éve

Az irodapiac kitűnő lehetőségekkel kecsegtet az olyan bérlők számára, akik bérleti költséghatékonyságra és jobb ár-érték arányra törekszenek egy új, modern irodaterületen. 2009 várhatóan az egyik legjobb év lesz a cégeknek költözéshez, a meglévő irodabérletük újratárgyalásához elsősorban azért, mert a bérleti díjak csökkennek és a tulajdonosok nagyon kedvező feltételeket fognak ajánlani. - áll a Colliers jelentésében.
Úttörő Áruházból luxusszálloda

Úttörő Áruházból luxusszálloda

Az egykori Úttörő Áruház helyén épülő First Site Hotel és Irodaház hamarosan elkészül. A müncheni székhelyű TerraConsult által fejlesztett épületben egy elegáns, négycsillagos hotel, "A"-kategóriás irodák, étterem és egy bevásárló-passzázs is helyet kap. A First Site, amelynek bérbeadását a CB Richard Ellis végzi, május végén nyitja meg kapuit.
Hogyan járnánk az ingatlanadóval?

Hogyan járnánk az ingatlanadóval?

A Reformszövetség általános értékalapú ingatlanadóban gondolkodik, melynek mértéke 1 százalék lenne, s csak a 30 millió forintnál drágább ingatlanokra vetnék ki. A baubid.hu utánajárt, mivel járna egy ilyen adó bevezetése.
Nem kapós az ingatlan: felére esett vissza a befektetési piac

Nem kapós az ingatlan: felére esett vissza a befektetési piac

Az ingatlanbefektetési tranzakciók értéke 2008-ban Európában 53 százalékkal csökkent, nagyjából a világátlaggal (-59%) megegyezően. A Lehman Brothers befektetési bank összeomlását követően a negyedik negyedévben különösen alacsony volt a befektetési aktivitás mindenhol. Néhány piacon, ahol a hozamok leginkább emelkedtek, már tapasztalható némi befektetői érdeklődés - várnunk kell arra, hogy kiderüljön, vajon ez már a fellendülés első, visszafogott lépése-e - írják a CB Richard Ellis szakértői. A magyar ipari ingatlanpiac viszont tavaly rekordot döntött - ezt már az Eston közölte.
"A kormány mentse meg a lízingelt lakásokat is"

"A kormány mentse meg a lízingelt lakásokat is"

Magyar Lízingszövetség szerint szükséges és fontos kiterjeszteni a kormány "lakásmentő csomagját" a lakáslízingre is. A március 2-i parlamenti szavazáshoz a támogatást a lízingre is kiterjesztő törvénymódosító indítványt nyújtott be a szövetség, hogy azok is részesüljenek az állami garanciából, akik számára a lakásfinanszírozáshoz a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás.
hirdetés

Ingatlanpiac: A készpénz a legfontosabb!

"Ez az év a kihívásokról szól majd. Az európai gazdaság nagyjából egy év lemaradással követi az amerikai válságot, így az öreg kontinensen várhatóan ez az év a nagyvállalati csődök, a szűkülő exportpiacok és a fogyasztás esésének éve lesz. A bankok még megfontoltabban bánnak majd az ingatlanpiaccal, és a befektetési környezet még elővigyázatosabbá válhat. Ugyanakkor 2009-ben lehetőségek is adódnak majd, legfőképpen a vásárlók és a bérlők számára" - foglalta össze a várakozásokat Hidasi János, a Colliers International operatív igazgatója.

A magyaroknak sem lesz nehéz a házvásárlás

A horvát állampolgárokkal és cégekkel azonos feltételekkel szerezhetnek ingatlanokat február elsejétől az Európai Unió és így Magyarország polgárai és gazdasági társaságai, ez azonban mezőgazdasági és természetvédelmi területekre nem vonatkozok - hangsúlyozza a zágrábi magyar nagykövetség internetes oldalán olvasható tájékoztató, amelyben az intézkedés részleteit ismertetik.

2004-es szintre estek vissza a befektetések

A CB Richard Ellis legfrissebb elemzése szerint az európai befektetési kereskedelmi ingatlanpiac 2008. negyedik negyedévében mindössze 19,5 milliárd eurót tett ki, a második és harmadik negyedév stabilabb, 27-28 milliárdos forgalma után. A teljes befektetési piac volumene így tavaly 116 milliárd euró volt, ami a 2004-es év szintjének felel meg.

A magyar helyzet nem is olyan rossz

A keresleti és a kínálati oldalon is rekordok születtek 2008-ban a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon. A válság mélyülését ezzel szemben jelzi, hogy egész Kelet-Közép-Európában leállt a befektetési piac, a fejlesztők pedig az előbérleti szerződéseket részesítik előnyben. A jó elhelyezkedésű, első osztályú ingatlanok azonban továbbra is kapósak lehetnek, a régió központi piacait nem felejtik el a befektetők - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) évértékelő sajtótájékoztatóján.

Mit kell tudni a zöldkártyáról?

A 2009. január 1-jével hatályosuló két új kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló - célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése.

Ingatlanadó: még várni kell rá...

2009 minden bizonnyal a piactisztulás jegyében zajlik majd, az Otthon Centrum szerint azonban a lakásminőség javítását célzó építési és energiahatékonysági előírások pozitív hatását mérsékelheti a lakossági igények változása és a kereslet beszűkülése.

Már Bukarest is drágább Budapestnél

A kereskedők a nagy "divatfővárosokra" koncentrálnak, még feljebb nyomva a már most is magasnak számító bérleti díjakat - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legutóbbi Globális kiskereskedelmi bérleti díjak című jelentésében. Néhány kisebb város és másodlagos kereskedelmi központ (mint Tel Aviv, Bukarest, Oslo vagy Prága) továbbra is erőteljesen drágul, míg a legdrágábbnak számító globális divatfővárosok, pl. Hong Kong, London vagy Los Angeles sem maradnak le, együtt alkotva a 25 leggyorsabban dráguló város listáját.

Nem biztató a helyzet: a Trigránit visszafogja magát

Megfelezi fejlesztési előirányzatait a TriGránit a romló pénzügyi környezet miatt, írta a legnagyobb közép-kelet-európai ingatlanfejlesztő cég elnökét idézve a hétfői Financial Times. Az intézkedés a magyarországi fejlesztéseket is érinti, de ha lassabban is minden tervezett beruházást megvalósít a cég - mondta Hajdu László, a TriGranit magyarországi fejlesztésekért felelős igazgatója az MTI-nek

Még rengeteg bevásárlóközpont épülhet 2010-re

A közép-kelet-európai bevásárlóközpontok állománya akár 50 százalékkal is nőhet 2010-ig - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb elemzésében. A régió legtöbb városában az elmúlt években jelentős nagyságú területeken épült új bevásárlóközpont, és úgy tűnik, ez a tendencia a jövőben sem változik. A fejlődés eredményeként 2010-re Közép- és Kelet-Európa majdnem minden városában lesz bevásárlóközpont, és számos településen a mainál jelentősen nagyobb lesz a plázakínálat.

Ennyire nagy a baj? Akár felére is eshetnek az ingatlanárak!

Teljes összeomlással felérő, 50 százalékhoz közeli nagy-britanniai lakóingatlan-árzuhanást áraznak a származékos piacokon.

Válság van: az MSZP százmilliókért költözik

Hétszázhuszonhárom millió forint kedvezményes hitelt vesz fel az MSZP, aminek lehetőségét egy ötpárti konszenzussal elfogadott törvény biztosítja.

Az életünket kockáztatva spórolnak a lakóparkok építtetői

Az új lakóparkok beruházói gyakorta nem veszik komolyan a kéményseprők ajánlásait. Később pedig kiderülhet, a rosszul megtervezett kéményt vissza kell bontani, ami többletterheket róhat a vevőre. A pénzügyi válság arra kényszeríti a saját lakást építő családfőket, hogy olcsóbb kéményeket építsenek be új otthonukba, ami később veszélyes is lehet.

Kevesebb, de nagyobb lakások épülnek

Az év elejét jellemző visszaeső építési kedvet már a második negyedévtől növekedés váltotta föl, így a harmadik negyedév végére 9%-ra mérséklődött a csökkenés a kiadott építési engedélyek tekintetében. A használatba vételi engedélyek száma is felfutott, ezzel idén eddig csaknem ugyanannyi lakás készült el, mint 2007 hasonló időszakában. A korábban állandó lakáskínálat aktuális volumene ugyanakkor számottevő csökkenést mutat az azonnal beköltözhető lakások magas aránya mellett. A csökkenést jelentős mértékben magyarázza, hogy drámaian visszaesett az értékesítést megkezdő új projektekben kínált lakások száma. A legtöbb lakást a XIII. és XIV. kerületben vásárolják.

Csökkent a lakásépítési kedv

A használatba vett lakások száma egy százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké négy százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

A bérleti díjak nem változnak

A CB Richard Ellis harmadik negyedéves irodapiaci gyorsjelentése szerint mind a keresleti, mind a kínálati oldal szereplői óvatosabbak lettek. A már építés alatt álló projektek átadása terv szerint alakul, de néhány fejlesztő a későbbi fejlesztéseket újragondolják. A bérlők kereslete ugyan nem esik vissza jelentősen a jövőben sem, de a szerződések aláírását hosszabb tárgyalási időszak előzi meg.

Ingatlanboom Észak-Magyarországon

Szlovákiából érkeznek azok a lakásvásárlók, akik a határ mentén szeretnének letelepedni. Igen kapós az ingatlan, van, ahol már minden ház elkelt.

Újra ingyen konyhabútor!

A legtöbb új lakópark nem fogja négyzetméterárait csökkenteni, várhatóan ismét divatba jöhetnek majd a milliós értékű ingyen konyhabútorokkal, plazmatévékkel teli hirdetések. Az új lakáspiac növekedését lassítja, hogy sokan félnek a vagyonosodási vizsgálattól. A használt lakások piacára gyorsabban gyűrűzik be a válság.

Hiába a válság, a használt ingatlan nem menő

Egyes ingatlan kategóriákban lassan leáll az élet. Noha az ingatlanpiacon nem történnek olyan gyorsan a változások, mint a tőzsdén és áresés esetén sem függesztik fel a kereskedést, azért figyelő szemmel észrevehetjük, hogy bizony-bizony egyes kategóriákból eltűnt a forgalom. Sokan akarnak ingatlant eladni, de csak keveseknek sikerül.

Hitelstop!

Vannak, akik úgy vélik, ma nem kérdés, hogy begyűrűzik-e a 2007 nyarán kirobbant amerikai jelzálogpiaci válság hazánkba, hiszen a reálgazdaság lassulása már érezhető. A világ pénzpiacai komplex módon, határokon átnyúló modellben működnek, így az elemzők előrejelzései is óvatosak; jobbára nem szabnak határt a már eddig is jelentős, Amerikában sok milliárd dolláros veszteségeket okozó jelenségből következő hatások további terjedésének.

30 százalékkal olcsóbban is lehet lakást venni

Sokan azt mondják, hogy most jön el az igazi verseny ideje, amikor mind a pénzük után futó bankok, mind a fejlesztők új pénzügyi és marketingtechnikákat kénytelenek bevetni a túlkínálatosnak tűnő lakóingatlan piacon.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo