Ingatlan cikkek


Eurómilliárdokat hoznának Magyarországra is, de valami hiányzik

Eurómilliárdokat hoznának Magyarországra is, de valami hiányzik 

Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Fordulat: már a vevők diktálhatnak az ingatlanpiacon

Fordulat: már a vevők diktálhatnak az ingatlanpiacon 

Megugrott az új lakásoknál a kedvezmények száma és értéke, a használtaknál nagyobb lett az olcsóbb lakások aránya. Mindkettő arra utal, hogy immár egyértelműen vevői piac van.
Felnyomhatja a környéki ingatlanárakat a kis faluban készülő óriásberuházás

Felnyomhatja a környéki ingatlanárakat a kis faluban készülő óriásberuházás 

Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Fővárosi garzon vagy többszintes üdülő – mire elég 20 millió forint?

Fővárosi garzon vagy többszintes üdülő – mire elég 20 millió forint? 

A főváros és a vidéki települések ingatlanárai között továbbra is jelentős különbségek vannak, hiszen míg a budapesti átlagárat nézve egy 32 négyzetméteres lakást lehet vásárolni 20 millió forintból, addig a megyeszékhelyeken akár háromszor ekkora alapterületű otthont is találni. Az OTP Ingatlanpont legújabb sorozatának első részében megvizsgálta, milyen lehetőségekkel számolhat valaki, ha 20 millió forintért szeretne magának ingatlant.
Ezzel a programmal nagyot kaszálnak külföldön a magyar ingatlanos cégek

Ezzel a programmal nagyot kaszálnak külföldön a magyar ingatlanos cégek 

Már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Mennyire drágák Európában a magyarországi albérletek?

Mennyire drágák Európában a magyarországi albérletek? 

A legdrágább európai városok listáját vezető Zürichhez képest harmadáron lehet Budapesten belvárosi lakást bérelni, miközben a magyar albérleti díjak utolérték a térség szintjét - derült ki az Otthon Centrum nemzetközi összegzéséből.
Szövetséget alapítottak az üzleti ingatlanokkal foglalkozó magyar cégek

Szövetséget alapítottak az üzleti ingatlanokkal foglalkozó magyar cégek 

Szakmai szövetséget alapítottak a magyar tulajdonban lévő, üzleti ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások ACORA néven.
Magyar ingatlanos cégek kaptak elismerést az ingatlanos Oscar-díj átádásán

Magyar ingatlanos cégek kaptak elismerést az ingatlanos Oscar-díj átádásán 

Két arany- és öt ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.
Néhány nap, és új korszak kezdődik az albérletek piacán

Néhány nap, és új korszak kezdődik az albérletek piacán 

Nagyon eltér majd a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki kihirdetésével induló albérletszezon a korábbi években megszokottól. A bérleti díjak trendfordulója miatt például több tízezer átköltöző jelenhet meg a piacon.
Döntött az operatív törzs – kicsinálnák a rövid távú lakáskiadást

Döntött az operatív törzs – kicsinálnák a rövid távú lakáskiadást 

Laptársunk, az mfor.hu forrásai szerint döntés született a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén.

Imádják a magyarok a kormány falusi csok-ját 

Rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel - értékelte a program első évét a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár. .

Nyaraló, de nem a Balatonon - hol jár a legjobban az, aki ingatlant venne? 

A nyári forróságban sokak fejében megfordulhat, hogy ne csak átmeneti enyhülést, hanem lakóingatlant is a vízparton keressenek maguknak. Az OTP Ingatlanpont szakértői ezúttal négy terület, a főváros, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tó kínálatát mutatják be.

Felforgatta az életünket a koronavírus - de hogy hat az ingatlanpiacra? 

A Deloitte legfrissebb kutatása szerint tíz válaszadó közül csaknem kilenc számít arra, hogy 2020-ban csökken az ingatlanpiaci aktivitás. Idén január és április között radikálisan változott a szektor szereplőinek vélekedése.

Fordulat a magyar ingatlanpiacon - nem bánják a vásárlók az uniós szabályozást 

A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek.

A válság utáni időszak nyertese a vidéki ingatlanpiac? 

Elkerülte a vírust kísérő általános visszaesést a vidéki újlakás-piac: az Otthon Centrum megyei jogú városokban végzett legfrissebb felmérése szerint a szektor az egy évvel ezelőtti számokat hozza.

A magyarok kedvencei - hol pörög a legjobban az ingatlanpiac? 

A budapesti agglomerációt magában foglaló Pest megye volt a legvonzóbb célpont tavaly azok körében, akik ideiglenesen vagy állandó jelleggel másik településre költöztek - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH előzetes adatain alapuló elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a megyeszékhelyeken lévő eladó házak és lakások ára hogyan változott a járvány előtti szinthez képest.

Mi lesz a lakásfelújítással? Így hatott a koronavírus a magyarok terveire 

A GKI és a Masterplast 2020. májusi felmérése szerint a lakosság ez évi lakás-felújítási és korszerűsítési tervei 2020 májusában az egy negyedévvel korábbihoz képest csak hibahatáron belül változtak, azaz nem ment el a magyarok kedve a felújítástól.

Nyaralás a járvány után: mi a helyzet az üdülőknél? 

A nyaralóvásárlók körében a Balaton népszerűsége továbbra is töretlen, és az idei év első öt hónapjában az olcsóbb ingatlanok voltak a legkeresettebbek: a 25 milliónál drágább nyaralók esetében azonban az árengedmény elérhette akár a 20 százalékot is.

Nyaralót vennél a járvány után? Ezekre figyelj! 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mennyivel könnyebb lenne átvészelni a kényszerű bezártságot egy vidéki kertes házban vagy nyaralóban, mint a négy fal között. Az ingatlanpiacon az utóbbi időszakban a vevőknek a kedvező alkuk lehetősége is megnőtt, az ár azonban nem minden. Az OTP Bank ingatlanhitelezési szakértői ezúttal a nyaralóvásárlásról gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

Ennyit hajlandók engedni az árból a lakáseladók 

A lakáseladást tervezők 46 százaléka maximum 5 százalékot engedne az árból, közel 29 százalékuk pedig 10 százalékkal is hajlandó lenne lejjebb vinni az árat az ingatlan.com nem reprezentatív felmérése szerint. Több mint 15 százalékuk ugyanakkor nem hajlandó olcsóbban adni az adott lakást.

Nagyot fordult a világ – hol találhatóak a legdrágább budapesti lakások? 

2003-ban mindössze az akkori három legdrágább fővárosi kerületben, az I., a II. és a XII. kerületben haladta meg a lakások átlagos négyzetméterára a 300 ezer forintot.

Megfordult a kocka: rég láttunk hasonlót a magyar lakáspiacon 

Országszerte megnőtt az olcsóbb, 30 millió forintnál olcsóbb lakások iránti érdeklődés. Áprilisban az összes érdeklődés 57 százaléka összpontosult ezekre, szemben a februári 54 százalékkal. Beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra mint korábban.

A nyaralópiacot is a feje tetejére állíthatja a koronavírus 

Tavasszal hagyományosan élénkül a balatoni üdülők iránti kereslet, ám idén kérdéses, hogy a járvány hogyan érinti a hazai nyaralószezon alakulását.

Lassabban találnak vevőre az ingatlanok 

A korábbinál hosszabb ideig tart egy ingatlan értékesítése, ami a téglalakásokra és a panelekre egyaránt érvényes: az Otthon Centrum legfrissebb felmérése szerint egyedül a családi házakat lehet a korábbinál gyorsabban eladni, országos átlagban nagyjából fél év kell az értékesítéshez.

Nehezen indul az év, már ami a lakáspiacot illeti 

Az év eleje tradiconálisan nem a legintenzívebb időszak a budapesti ingatlanpiacon, idén ezt még a koronavírusról érkező hírek és az általuk kiváltott negatív gazdasági hatás is tetézte.

Vándorolnak a magyarok: mi a legnépszerűbb célpont? 

A hivatalos lehatárolás alapján a fővárosi agglomeráció 80 településéből kettőt leszámítva mindegyik lakóhelyre többen költöztek, mint amennyien onnan távoztak, vagyis szinte valamennyinek pozitív a vándorlási mérlege – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb összesítéséből.

Óriási szárnyalás a lakáspiacon – évtizedes rekord dőlt meg 

Tavaly 21 127 új lakás épült, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a Piac & Profittal.

Várat magára a fordulat - még mindig az energiafaló lakásoké a piac 

Még mindig többségben vannak az eladott lakásoknál, családi házaknál, nyaralóknál az energiafaló ingatlanok - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely a saját és a Lechner Tudásközpont adatai alapján megnézte a tavaly eladott lakó- és szállásjellegű ingatlanok energetikai besorolását.

Mélyen zsebbe kell nyúlni a legdrágább ingatlanokért 

Az ingatlanpiacon mindig akadnak gyöngyszemek. Hol a szokatlan kivitelezésen, hol az árakon akad meg a szemünk. Összegyűjtöttük a jelenlegi legdrágább hazai ingatlanokat. Lássuk Budapesten és vidéken milyen mélyen kell zsebünkbe nyúlni, ha luxus ház vagy lakás vásárlása esetleg bérlése a cél.

Még mindig óriási a panellakások népszerűsége 

Bár 2019 első három negyedévében éves szinten 11 százalékkal csökkent országosan a használtlakás-eladások száma, a panellakások továbbra is jól tartják népszerűségüket és árukat. Az ingatlanpiacot jelenleg lassuló áremelkedés jellemzi, de az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy látja, a paneleknél rögzített négyzetméterár-rekord nincs veszélyben.

Árcsökkenés vagy áremelkedés - megvan, mit hozhat az év a lakáspiacon 

A lakáspiacon immár többen várnak árcsökkenést, mint áremelkedést a GKI Gazdaságkutató Zrt. januári ingatlanpiaci felmérése szerint.

Szigorodnak a szabályok - szinte minden magyar épülettel baj van 

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az Európai Uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021. január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt.

Elárasztották eladó lakásokkal a piacot 

A múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma: az adásvételek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos csökkenés ment végbe. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint eközben januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata.

Lakberendezési piac: itt is érződik az ingatlanár-emelkedés 

Egy új lakás építésekor, illetve tervezésekor kifejezetten érdemes kikérni egy jó lakberendező segítségét.

Egészen különös jelenség tűnhet fel a magyarországi lakáspiacon 

Beköszöntött az új év, és ezzel együtt elindultak a 2020-as évre szóló latolgatások.

Jön a zöld fordulat az ingatlanpiacon? 

Az ingatlanpiac dinamikus bővülése minden bizonnyal alábbhagy idén, de az áremelkedés még nem ér véget. A különböző, lakásvásárlást ösztönző, határozott időre szóló támogatások előre hozhatják a vásárlásokat, ezzel is lendületben tartva a piacot. Emellett egyre fontosabbá válnak az energiahatékonysági szempontok, néhány szabály tavalyi életbe lépése után idén új, környezetbarát technológiákat támogató rendeletek is várhatók.

Kell céges ingatlan vásárlásakor plusz ingatlanfedezet a hitelhez? 

A cégtulajdonosoknak nem mindig egyértelmű, hogy hitelből történő ingatlanvásárláskor kell-e pótlólagos ingatlanfedezetet biztosítani a banknak? Legtöbben úgy gondolják, elegendő maga a megvásárolt ingatlan fedezetként, ez azonban sajnos nem miden esetben van így. A Bankmonitor összegyűjtötte, hogy milyen helyzetekben szükséges ingatlan pótfedezet a hitel mögé.

Hol a legjobb élni Magyarországon? Megvan az eredmény 

Az Otthon Centrum a nemzetközi szakmai trendekhez igazodva immár negyedszerre készítette el saját élhetőségi rangsorát. Hol a legjobb élni Magyarországon?

Különös vevők jelentek meg a londoni ingatlanpiacon 

Váratlan helyről kap megmentőt a Brexit miatt egy jó ideje komolyan gyengélkedő londoni ingatlanpiac. A hongkongi befektetők nyújthatnak segédkezet.

Megérkezett a lakáspiaci fordulat - kik örülhetnek igazán? 

Fontos változásokat hoz az idei év a lakáspiacon, eddig az erős kereslet miatt lényegében az eladók diktáltak, ez pedig jelentős drágulást eredményezett. 2019 második felében a nagyvárosokban megcsappant a kereslet, lelassult a drágulás üteme és kínálati boom kezdődött - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Lehetséges megoldások a növekvő ingatlanárakkal szemben 

Az évről évre egyre magasabb ingatlanárakra egész egyszerűen muszáj reagálnunk, hogyha megnyugtató megoldást szeretnénk találni a lakhatásunkra.

Befektetők a legkisebb falvakban - felpöröghet a vidéki ingatlanpiac a csok miatt 

Jövő év elejétől emelkedik az új lakások áfa-szintje, ugyanakkor egy friss intézkedéssel a falusi csok által érintett településeken építkezők 5 millió forintig áfa-visszatérítést is kérhetnek.

Új lehetőségek nyíltak meg a budapesti lakáspiac előtt – ez lesz a következő őrület? 

Visszaszerezte történelmi presztízsét a budapesti belváros, hetven év után ismét itt a legdrágább egy négyzetméter, ezért a lakáspiacon felértékelődtek a tetőszinten lévő beépíthető „telkek”, a panorámás tetőterek.

Ideje költözni? Így vándorolnak a magyarok városról-városra 

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét, a szakzsargon szerint az állandó vándorlási egyenleget - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH hivatalos demográfiai adatain és a saját adatokon alapuló elemzéséből.

Durva illetéket készül kiszabni a kormány 

A tervek szerint a belterületbe sorolt ingatlanok után az illeték mértéke az illeték alapjának 90 százaléka lenne.

Választás után: mi lesz a Pest megyei ingatlanpiaccal? 

Jelentős hatása lesz az önkormányzati választásoknak a főváros agglomerációjának ingatlanpiacára. – véli Balla Ákos ingatlanszakértő. Mivel várhatóan nem lesz komolyabb együttműködés az állami és a fővárosi vezetés között, ez ki fog hatni a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, amely viszont az ingatlanpiacra lesz hatással.

Indul a hajrá az új lakásoknál - milyen árakra lehet számítani? 

Megkezdődött a hajrá az új lakások piacán: várhatóan az októberben indult utolsó negyedévben adhatják át az elmúlt 1-2 évben elindított társasház-fejlesztések keretében épülő lakások nagy részét - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a budapesti és a megyeszékhelyeken vizsgálta az új lakások piacát.

Mennyi hitelt kaphat egy cég ingatlanvásárlásra? 

A legtöbb vállalkozó életében eljön az a pillanat, amikor a bérelt irodája helyett saját ingatlant szeretne. Egyrészt azért, hogy így megspórolja a bérleti díjat, másrészt egy megfelelően kiválasztott ingatlan hosszú távon jó befektetést is jelenthet. A kérdés csupán az, hogy meg tudja-e vásárolni az ingatlant a cég eredményei alapján, azaz mekkora és milyen kamatozású hitelre számíthatunk reálisan. A Bankmonitor megmutatja a lehetőségeket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Gazdaság

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak  

Az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo