Ingatlan cikkek

hirdetés

Lassan pörög csak fel az ingatlanpiac

Lassan pörög csak fel az ingatlanpiac

Szeptemberben, országosan 8 044 ingatlan adás-vétel bonyolódott, az idei teljes forgalom a Duna House becslése alapján eddig 63 166 ingatlan adás-vételt jelent. Idén a második-harmadik negyedévre 44 844, tavaly ugyanakkorra 44 290 darab tranzakciót jelzett előre a Duna House, vagyis szinte pontosan ugyanakkora forgalmat. Ez mindenképp forgalomélénkülést mutat, ugyanis 2012-ben ebben az időszakban még erős ingatlanforgalmat generált a Kombinált Mikrohitel Program.
Felpörgött az ingatlanpiac szeptemberben

Felpörgött az ingatlanpiac szeptemberben

Az idei év eddigi legerősebb forgalmát mutatta az ingatlanpiacon a szeptember hónap, amely így a 2013-as évre jellemző folyamatos növekedési trendbe kitűnően illeszkedik.
Lakásbiztosítás: egyelőre a magyarok a legtudatosabbak a régióban

Lakásbiztosítás: egyelőre a magyarok a legtudatosabbak a régióban

Kelet-Közép-Európában messze Magyarországon biztosítják a legnagyobb arányban a lakásokat – miközben a hasonló fejlettségű biztosítási piaccal rendelkező többi visegrádi országban csak az ingatlanok harmadára-felére kötnek biztosítást, addig ez az arány Magyarországon még mindig eléri a 72 százalékot. A képet azonban árnyalja valamelyest, hogy a Genertel közelmúltbeli felmérése szerint a hazai lakásbiztosítások 53 százalékát öt évnél régebben kötötték.
Kell az adásvételibe az alapterület is?

Kell az adásvételibe az alapterület is?

Az elmúlt alkalommal az ingatlan adásvételi szerződéseket vettük górcső alá és egy olvasónk kifogásolta, hogy az alapterület nem lett a kötelező tartalmi elemek között felsorolva. Kifogását meg is indokolta, mondván az új építésű ingatlanoknál ez kötelező kell, hogy legyen, hiszen a vállalkozó lehet, hogy egyoldalúan változtatni fogja az alapterületet. Szakértőnk válaszol a felvetésre.
Milyennek kell lennie egy ingatlan-adásvételi szerződésnek?

Milyennek kell lennie egy ingatlan-adásvételi szerződésnek?

Az ingatlan-adásvételi szerződések esetében a jogi közreműködő ügyvéd, jogtanácsos vagy közjegyző megkerülhetetlen. Ráadásul sok egyéb kötelező kelléke is van egy ilyen szerződésnek. Ezeket ismerteti a Piac&Profit jogi szakértője.
hirdetés
Ahol még a parkolóhely is nagy biznisz

Ahol még a parkolóhely is nagy biznisz

Hongkongban pillanatnyilag nagy üzlet az ingatlan, de még a parkolóhely is. Jelentős hozamot tudnak bezsebelni a tulajdonosok.
Élénkül az ingatlanbefektetési piac

Élénkül az ingatlanbefektetési piac

Jelentősen megnövekedett a befektetési aktivitás 2012 utolsó negyedévében egyes főbb közép- európai piacokon: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában. A Cushman & Wakefield adatai szerint ebben a negyedévben befektetett teljes összeg eléri az 1,876 millió eurót, amely megközelíti a 2007-es szintet és 536 millió euróval több, mint a harmadik negyedévben. Az összbefektetések mértéke az említett főbb piacokon 3,71 milliárd euróra rúgott 2012-ben, mely az előző kiemelkedő év összbefektetésének csupán 59 százaléka, de 25 százalékkal magasabb, mint 2010-ben.
Tovább csökkentek a lakásárak

Tovább csökkentek a lakásárak

Az év leggyengébb forgalmával zárta az ingatlanpiac a 2012-es évet a decemberi 6 061 db tranzakciójával. A tavalyi évre összesített végleges tranzakciószám így 94 302 lett. – áll a Duna House ingatlanközvetítő legfrissebb elemzésében.
Megtört a lendület, bezuhant az ingatlanpiac

Megtört a lendület, bezuhant az ingatlanpiac

Az idei év leggyengébb hónapját mutatja a szeptemberi forgalom, amely látványosan törte meg az elmúlt 3 éves átlag felett teljesítő 2012. évi havi adatsort. Az alig 6 500 tranzakció nemcsak a tavalyi azonos hónapnál kevesebb 17%-kal, de az igen gyenge tavalyi átlag alatt is 12%-kal teljesített.
Emelkedő aktivitás az ipari ingatlanpiacon

Emelkedő aktivitás az ipari ingatlanpiacon

Az ipari ingatlanokba való befektetés szintje stabil maradt az elmúlt negyedévekben Közép- és Kelet-Európában, derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból. Az ingatlanállomány bővülése és a fejlesztők eladási szándéka együtt növelte a szektor likviditását: 2012 első félévében 375 millió eurónyi ipari ingatlan cserélt gazdát.
hirdetés

Ingatlanpiac: nyílik az olló Budapesten

Vélhetően túl van a mélyponton a budapesti lakáspiac, a tranzakciók tekintetében azonban a téglaépítésű ingatlanok dominálnak. A panelingatlanok ára hajszálnyit nőtt, de a vásárlási kedv még mindig roppant alacsony és az árak is nyomottak a 2008-as adatokhoz képest.

Felrázhatják a gólyák az ingatlanpiacot

A felvételi eredmények publikálása után a budapesti gólyák közül több mint húszezren néznek albérlet vagy lakás után, ami megmozdíthatja a fővárosi lakáspiacot - közölte az Otthontérkép kutatása alapján az FHB Jelzálogbank Nyrt. pénteken.

Kilábalunk? Éledezik az ingatlanpiac

A szezonalitásnak megfelelő, csekély visszaesés volt tapasztalható idén júliusban, az ingatlanpiaci forgalomban az előző hónaphoz képest. Az idei július 6%-kal mutat többet 2011 júliusához képest, az idei évben a 60 ezret is meghaladó első 7 hónap pedig 23%-kal több ingatlan adás-vételt jelent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Ingatlanpiac - Kivárnak a kkv-k

A gazdasági válság hatásait az ingatlanszektor igencsak megérezte. Csökkentek az ingatlanárak, a bérleti díjak, új beruházások híján az építőipar is hanyatlik.

Elmarad a boom

Annak ellenére, hogy a második negyedévben 80 százalékkal nőtt az irodák bérbeadása az első negyedévhez képest, az első féléves 149 ezer négyzetméteres bérbeadás 9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbihoz képest, a kihasználatlanság pedig 0,8 százalékponttal nőtt június végére - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

Éledezik a magyar piac - Emelkednek a lakásárak

Úgy tűnik, hogy kezd életre kelni több éves hibernációjából a magyarországi ingatlanpiac. Továbbra is átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon.

Bizakodóbbak vagyunk, de hitelt nem vennénk fel

Bár továbbra is jelentősen elmarad az elmúlt két év azonos időszakában mért értéktől, 2012 júniusában emelkedett a GfK Komplex Fogyasztói Bizalom Indexének értéke az első negyedévhez képest. A hitelfelvételi kedv némiképp az eddigieknél is alábbhagyott.

Élénkül az ingatlanpiac

Továbbra is a tavalyi átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon, igaz a különbség fogyni látszik. A múlt havi, előző év azonos hónapjához mért 10%-os többlet júniusban már csupán 5%.

Csak kósza ötlet az értéknövekedési adó

Nem tartja megfelelőnek az értéknövekedési illeték jelenlegi tervezetét a BDO vezető adótanácsadója. Gerendy Zoltán szerint az új adófajta egyszerűen túl bonyolult, túl sok lehetőséget hagy a jogvitára. Ráadásul nem ez az egyetlen új adónem, amellyel a gazdasági szereplőknek szembe kell néznie.

Javulás a lakáspiacon - A 11. kerület a legnépszerűbb

A tavalyi évhez hasonlóan magasabb értéken zárt a májusi hónap az áprilisnál. Idén a többlet kb. 10%-os, amellyel a magas márciusi szintet sikerült ismét megütni.

Újra emelkednek a telekárak

Az elmúlt hat év mélyrepülése után tavaly pozitív fordulat következett be a budapesti építési telkek piacán. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) 2011-es évet értékelő piaci elemzése a tényleges tranzakciók alapján 10%-os növekedést mutat. A BIF szakértői szerint az alacsony, ámbár már stagnáló árak mellett a megfelelő kínálat bővítése állhat az esetleges trendforduló hátterében.

Meg sem moccan az ingatlanpiac

A gazdasági bizonytalanság hatására stagnál az iroda- és raktárbérleti piac, nem történt nyílt piaci ingatlan befektetési tranzakció és a kiskereskedelmi piacon sem történt említésre méltó változás a tavalyi év trendjeit véve alapul. 

Ilyen lakás vásárolható 5-10 millió forint között

Az ingatlan vásárlások zömét az 5 és 10 millió forint közötti ársávban bonyolítják országszerte: a Duna House felmérése szerint vidéken a vevők közel kétharmada költ ebben az árkategóriában, Pest megyében már csak a tranzakciók harmadát fedi le ez az ársáv, a főváros pesti oldalán az adás-vételek felét, Budán pedig nagyjából a negyedét teszik ki ezek az üzletek.

Egyre többen vennének nyaralót a Balatonnál

Élénkülő kereslet, stagnáló árak és visszatérő befektetők jellemzik a Balaton térségének ingatlanpiacát a  legfrissebb piaci helyzetjelentés szerint. Az év eleje  óta egyértelműen élénkülésnek indult a Balaton-parti ingatlanok iránti kereslet, és a lendület a végtörlesztési hajrá lecsengésével sem hagyott alább, később pedig a nyári szezonra csúcsosodhat ki.

Társasházi időzített bomba

A Habitat for Humanity Magyarország felmérése szerint a társasházak egy része semmilyen lényegi állagmegóvást és a fejlesztést nem végez. A tulajdonosok sokszor kényszerű tétlensége azonban egyik pillanatról a másikra olyan jelentős műszaki problémákhoz vezethet, amelyek vagy kockázatossá teszik az ingatlan használatát vagy óriási terheket rónak a háztartásokra. Ez a helyzet nagyjából 200 ezer alacsony státuszú területen található társasházi lakást érint ma hazánkban.

Nem épül semmi

Az idei év első három hónapjában, hasonlóan a tavalyi évhez nem került a piacra új fejlesztésű ipari épület, derül ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma 2012 első negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adataiból. Az irodapiaci boom is várat magára.

Harcban állnak Kaposvár cégei az önkormányzattal

A Kaposvár vállalkozóiból spontán módon szerveződött Kaposvári Cégszövetség csütörtökön benyújtotta a város vezetésének a kompromisszumos javaslatát a drasztikusan megemelt helyi építmény- és telekadó módosításáról, kezdeményezve egy rendkívüli közgyűlés összehívását az ügyben.

Aki most bérel, jól jár

A fogyasztási szokások változása, illetve a fogyasztás csökkenése közvetlen hatással van a raktárpiacra, amely tetten érhető a raktárpiacon tapasztalható üresedésben: jelenleg a Budapest környéki modern logisztikai raktáraknak átlagosan 22 százaléka kihasználatlan.

Stabilizálódó ipari ingatlan piac

Egyensúlyban van mind a kereslet-kínálat, mind a bérleti díjak tekintetében a budapesti ipari ingatlan piac. Csökkent a spekulatív fejlesztések száma, a kereslet pedig nagyjából a tavalyi év szintjén áll. A bérleti piac nagy akativitást mutat a Colliers International szakértője szerint. 

Dől a tőke Kelet-Európába

A kereskedelmi ingatlanbefektetések Közép-Kelet-Európában 6,9 milliárd eurót tettek ki 2011 augusztus közepéig, ami 20 százalékkal magasabb a teljes, 2010. évi forgalomnál és 2011-et a négy legerősebb évvé teszi a közép-kelet-európai ingatlanbefektetések történetében. - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb kutatási adataiból.

Ingatlannal rendelkező cégek figyelem!

Nem sok idejük maradt az ingatlannal rendelkező társaságoknak az augusztus 31-ével lejáró határidőig, hogy megállapítsák és bejelentsék az adóhatóságnak ebbéli minőségüket! A feladat, azaz annak megállapítása, hogy egyáltalán mely társaság minősül ingatlannal rendelkező társaságnak, és kell ebből fakadóan adatot szolgáltatnia, nem egyszerű. Az RSM DTM adópartnere összegyűjtötte a tudnivalókat.

Van megtakarítása? Íme, egy jó lehetőség!

Akinek pénze van, és a horvát tengerparton szeretne nyaralót vásárolni, érdemes mihamarabb belevágnia, mert Horvátország uniós csatlakozásával várhatóan jelentősen emelkednek az ingatlanárak.

Ingatlanvásárlásra ad pénzt Nagykanizsa

Az eddig is létező, munkahelyteremtésre szolgáló támogatás mellett vállalkozások ingatlanvásárlását is támogatja Nagykanizsa önkormányzata - közölte a közgyűlés döntéseit ismertető pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Középületek energiahatékony felújítása

A HVG Kiadó Zrt. építőipari szaklapja, a Bautrend immár harmadik éve szervez képzéseket a korszerű épületenergetikáról. Az elmúlt két évben a lakóépületek, idén azonban a középületek kerülnek sorra, a téma aktualitása mellet azért, mert itt jóval több megtakarítás érhető el, és a magas energiafelvételt tekintetbe véve a beruházás sokkal hamarabb megtérülhet. Jelentkezzen a képzéskre, hogy elsajátíthassa a középületek energiahatékony felújítására és üzemeltetésére vonatkozó korszerű ismereteket!

Agglomerációs ingatlanpiac: idén Piliscsaba a sláger

Az üzemanyagárak látványos emelkedése valós problémát jelenthet az agglomerációból való bejárásnál, de kevesen tudják mennyire fejlett és kényelmes már az elővárosi vonatközlekedés. - írja összegfoglalójában a Duna House.

Budapesten idén nem lendül be a piac

A feltörekvő országok erős gazdasági növekedése a multinacionális vállalatokat arra készteti, hogy újragondolják befektetési politikájukat. Ennek eredményeképpen a latin-amerikai és az ázsiai-csendes-óceáni térségben nő az irodák iránti kereslet - ezeket a térségeket az erős növekedés és ígéretes piaci környezet teszi vonzóvá. - írja a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb globális irodapiaci jelentésében.

Mi jöhet a kilakoltatási moratórium után?

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításával további két és fél hónapot nyertek a nehéz helyzetben lévők. A védőhálót azonban nem feszítik ki mindenki alá, ezért érdemes már most elgondolkodni alternatívákon. Az Otthon Centrum szakértői szerint keresletösztönző lépésekre is szükség lenne annak érdekében, hogy a lakáspiac növekedésnek induljon. Használt lakás vásárlásánál teljes illetékmentesség, államilag támogatott hitelek, új lakás vételnél az ÁFA kulcs öt százalékra való csökkentése jelenthetné a kiutat a mélypontból.

Válogatnak a bankok, egyre kisebb hiteleket nyújtanak

A CB Richard Ellis (CBRE) Európai tőkepiacról szóló jelentésében rámutat, hogy a kontinens hitelpiaca 2011 során tovább szűkülhet, ahogyan a hitelnyújtók még óvatosabbá válnak, és még jobban válogatnak adósaik között a rövid és hosszú távú tényezők miatt. - áll az ingatlan-tanácsadó összefoglalójában.

Befagyott ingatlanpiac: aki bajban van, nagyot enged

Tavaly már megjelentek, idén várhatóan még nagyobb arányban lesznek jelen az ingatlanpiacon a kényszerértékesítők. Országos szinten a teljes tranzakciószám 10 százalékát teszik ki azok az eladások, ahol a tulajdonos fizetési nehézség miatt kénytelen megválni ingatlanától. Az Otthon Centrum felmérése szerint ez a jelenség leginkább a budapesti agglomerációban és az ország nyugati megyéiben figyelhető meg. Az olcsó lakások piacra kerülésével megjelentek a befektetési céllal vásárló vevők, akik jellemzően ár alapján döntenek egy-egy ingatlan megvásárlásakor.

Lakásvásárlás: a hitel szinte kötelező

A lakásvásárlást tervezők több mint 60 százaléka az ingatlan értékének nagyobb hányadát továbbra is hitelből kívánja finanszírozni, a hiteltípus kiválasztásban a legjelentősebb szerepet a havi törlesz törlesztő részlet nagysága játssza - derül ki a Hoffmann Research és az OTP Bank közös kutatásából.

Nincs már sok alkulehetőség az albérleti piacon

A válság első évéhez képest idén már nem csökkennek egyértelműen az albérleti díjak. Főleg az olcsóbb kategóriában a lakásvétel (és hitelfelvétel) elhalasztása miatti keresletnövekedés fékezte meg az árak további esését. A nagyobb egyetemi városokban és a frekventált budapesti kerületekben így tavalyhoz képest legfeljebb 5-10%-kal mérséklődtek a bérleti díjak, de sok helyen (pl. Győr, Gödöllő, Szeged, Miskolc, Debrecen) a 2009-es szinten maradtak. Panellakások esetében ugyanakkor a válság alatti árcsökkenés elérheti a 20%-ot is, pl. Szolnokon. - áll az Otthon Centrum legfrissebb elemzésében.

Budapest egy jó befektetési piac

A gazdaságban hivatalosan már 2009 utolsó negyedéve óta vége a recessziónak, és ezzel párhuzamosan az ingatlanbefektetők érdeklődése is növekedett, bár a befektetési volumen még mindig jelentősen az elmúlt évek szintjei alatt van. - áll a Colliers International elemzésében.

Egyetlen irodaház épül Pesten spekulációs céllal

A Határ úti metrómegállótól pár perc sétára épülő Laurus Irodaházak három különálló épülete 15.000 négyzetméter 'A' kategóriás irodaterülettel, mélygarázzsal és nagyszámú felszíni parkolóhellyel várja leendő bérlőit.

Már mernek beruházni Dél-Pesten

Kollektorok, hőszivattyúk is bekerültek a legújabb dél-pesti városrész építőinek „fegyvertárába", a Kvassay-zsilip közvetlen közelébe London várostervezői álmodnak lakóházakat és irodákat.

Kedvez a válság a zöldeknek

Spekuláció folyik ugyan az Egyesült Államokban, de nem nyerészkedés céljából, hanem zöld érdekek mentén. A New York Times felfigyelt az elmúlt hónapokban kialakult trendre: környezetvédő csoportok dollármilliós nagyságrendben vásárolnak fel erdőket, ahova lakóparkokat építettek volna. A mélybe zuhant ingatlan- és telekárak kedveznek a természet óvásának.

2010: magasabb bérleti díjak, keményebb feltételek

2008 a rekordok éve volt, 2009 az alkalmazkodásé, míg 2010 már a stabilizáció éve lehet, a piac egy egyensúlyi irányba mozdulhat el - áll a Colliers International budapesti irodája által megjelentett legfrissebb, az ipari ingatlanpiacra vonatkozó részletes piaci elemzésben.

Támadják a világ legmagasabb felhőkarcolóját

Környezetvédők támadásainak össztüzébe került a tegnap átadott Dubai-i felhőkarcoló, a Burj Khalifa. A másfélmilliárd dollárnyi befektetést felemésztő, 169 emeletes, 828 méter magas épület-monstrum kizárólag presztízs-szimbólum. És mint ilyen, több százmilliós veszteséget kénytelen elkönyvelni. Az csak hab a tortán, hogy építése és működtetése egyaránt jelentősen növeli az energiafogyasztást Dubaiban, amely már eleve a világ legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó állama.

Íme, a világ legdrágább üzletei!

A gazdasági és kiskereskedelmi (retail) mutatók stabilizálódási jeleire és a kereskedők javuló bizalmára válaszul a világ számos piacán stabilizálódni kezdtek az első osztályú kiskereskedelmi üzlethelyiségek bérleti díjai 2009 harmadik negyedévében. A bérleti díjak átlagosan egy százalékot estek globálisan második negyedéves szintjükhöz képest - mindez a CB Richard Ellis (CBRE) kiskereskedelmi szektorról szóló legújabb piacelemzéséből derül ki.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.

Költségkímélés

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Minden tizedik magyarnak van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

Jogi kisokos

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

A parlamenti zárószavazás célegyeneséhez közeledik az az uniós jogalkotási gyökerű törvénymódosítási javaslatcsomag, amely nyomán újabb átfogó jogszabálymódosításra kerülhet sor a fogyasztóvédelmi jog területén.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Szárnyra kapott a légi közlekedés - mi történt Ferihegyen?

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo