Ingatlan cikkek

hirdetés

Mennyit kell várni a kétmilliomodik pláza-négyzetméterre?

Mennyit kell várni a kétmilliomodik pláza-négyzetméterre?

2009-ben - a kínálatot tekintve- még erősen növekedett a kiskereskedelmi ingatlanok piaca, habár inkább a kisebb városokban, mint Budapesten vagy a nagyvárosokban. Az elmúlt évek plázalázát jellemzi, hogy a mai teljes kiskereskedelmi állomány fele nem idősebb öt évnél, a 100 ezer fő alatti településeken pedig az üzlethelyiségek kétharmada 2006 után épült. Természetesen a kiskereskedelemben is erős a recesszió hatása, egyéb ingatlanszektorokhoz hasonlóan itt is gyenge keresletbe ütközött a dinamikus állománynövekedés. A fejlesztői oldal reakciója nem meglepő: a következő két évben az új átadások volumene a 2005 körül látott szintre csökken - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legújabb, magyarországi kiskereskedelmi piacról készített elemzésében.
A szalmaház lesz a legújabb trend?

A szalmaház lesz a legújabb trend?

Mintegy 10 éves saját kutatási-fejlesztésre alapozva Európában elsőként fejlesztette ki a CereDom Kft. azt a szalmaház rendszert, amely energiahatékony és természetes, egyúttal megfizethető lakókörnyezetet kínál az építtetőknek - közölte a cég.

Milliárdokba kerülnek a dugók - mi lesz a pesti lakáspiaccal?

Európában milliárdokba kerülnek a dugók. A Margit híd lezárásával ismét olyan helyzet állt elő, amely ideiglenesen ugyan, de átrajzolhatja a budapesti lakáspiac kereslet-kínálati térképét. Mindez elsősorban a bérlakások piacára igaz, ám egyes elemzések szerint az egyébként pangó új lakások piacára, az iroda és raktárpiacra is hatással lehet. - olvasható a Forest Hill lakópark közleményében.
Változások előtt az ingatlanos vállalkozások

Változások előtt az ingatlanos vállalkozások

A társasház- és ingatlankezelők illetve az ingatlanközvetítők, továbbá az ingatlan vagyon-értékelők és -közvetítők felügyeleti hatóságairól készült kormányrendelet tervezet az Önkormányzati Minisztériumban, a jogszabály a minisztérium honlapján olvasható.
Visszatért az élet az ingatlanpiacra

Visszatért az élet az ingatlanpiacra

Némi élénkülés tapasztalható az európai kereskedelmi ingatlanpiacon: 2009 második negyedévében 13 milliárd euró értékű befektetés valósult meg, ami 12 százalékos növekedést jelent az első negyedévhez (11,6 milliárd euró) képest. Az aktivitás növekedése leginkább a negyedév utolsó heteiben volt szembetűnő – áll a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb elemzésében.
hirdetés
MSZP: kik lopják meg az embereket?

MSZP: kik lopják meg az embereket?

Az adóhatóságtól és az adatvédelmi biztostól kér vizsgálatot az MSZP azokkal a pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatban, amelyek sajtóhírek szerint eleve azzal a céllal adnak hitelt, hogy később megszerezzék az adós ingatlanát.
Csak luxuslakást lehet jól kiadni

Csak luxuslakást lehet jól kiadni

A lakásárak után a bérleti díjak is esnek, Budapesten 50 ezer, míg a vidéki városokban 30 ezer forint a havi bérleti díj alsó határa - közölte az MTI-vel a Duna House ingatlanközvetítő cég.
Ingatlanpiac: van, aminek jót tesz az áfaemelés

Ingatlanpiac: van, aminek jót tesz az áfaemelés

Az új építésű lakást keresőknek a lakáslízing jelentheti a legolcsóbb megoldást, mivel a finanszírozott összeg ÁFA része után nem kell kamatot fizetni. A lakástámogatási kedvezmények megszüntetése és az ÁFA emelése a lízingfinanszírozás további elterjedését és az újlakás piac fellendülését hozhatja.
Hogyan adózik Európa az ingatlanok után?

Hogyan adózik Európa az ingatlanok után?

Bár különböző elveken nyugszik, és más célokat szolgál, Belgiumot, Máltát és Svédországot leszámítva valamennyi uniós ország állampolgára fizet valamilyen formában adót az ingatlana után. Van, ahol jelentős, máshol marginális bevételként jelenik meg, de túlnyomó többségben a helyhatóságok büdzséjét gyarapítja. S mivel általában széles adózói kör viseli a terheket, nincs szükség arra, hogy bárkit túladóztassanak.
Magyar ingatlan "leg"-ek 2009-ből

Magyar ingatlan "leg"-ek 2009-ből

Idén, Magyarországon a legolcsóbb ingatlan alig több mint 1 millió forintért kelt el, míg a legdrágább 130 millióba került új tulajdonosának. Bár önmagában nem ad a piac működéséről érdemi információt, az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy hálózata által az év első felében eladott, ezres nagyságrendű lakóingatlan közül melyek voltak a legolcsóbbak és legdrágábbak.
hirdetés

Építkezik? Íme, az új szabálytervezet!

A második építési gyorsító csomag részletszabályait tartalmazó kormány- és miniszteri rendelettervezetek célja, hogy biztosítsák az építési beruházások megvalósítása során a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, a szakmai, pénzügyi-befektetői, beruházói biztonságot, és a jogkövető magatartás felértékelődését - mondta Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára.

Hogyan változnak az adók az ingatlanszektorban?

A 2010-től tervezett adó- és illetékváltozások a PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint két ponton érintik érzékenyen az ingatlanszektort: a jövő évtől illeték terheli a főleg ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzést, továbbá a külföldi tagot társasági adó sújtja az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítéséből származó nyereség után.

Nem az ingatlanadó befolyásolja az árakat

A kormány által becsült 5%-nál várhatóan szélesebb, országos szinten a lakásállomány 10 százalékát jelentő kört fog érinteni a múlt héten véglegesített vagyonadó 2010-es bevezetése. A 30 millió Ft feletti ingatlanokra kivetett teher azonban önmagában nem fogja átrajzolni a piac mostani képét - véli az Otthon Centrum.

Otthon sem lehetetlen a 70 %-os energia-megtakarítás

A nem vagy csak részben szigetelt házak átlagos energiaigénye kb. 180-250 kWh/m2/év, amely érték korszerű és innovatív szigeteléssel 2/3-ára lenne csökkenthető, ezzel pedig évente akár 60-70%-os energia-megtakarítást érhetnének el az ingatlantulajdonosok.

Ingatlanadó: "igazságos és vállalható"

Bajnai Gordon szerint Magyarországon az emberek félnek az ingatlanadótól, de nagyon sokan megnyugodhatnak, mert a kormány olyan vagyonadót vezet be, amely a lakosság 95 százalékát nem terheli majd - közölte a miniszterelnök a Magyar Televízió Este című műsorában. 

Senkinek sem kellenek a fővárosi lakások

Egy éve havi 200 lakás kelt el Budapesten, az idén viszont csak 17-25 lakást lehet eladni havonta, az eladatlan lakások száma 1.280-ra nőtt a fővárosban - mondta csütörtökön sajtótájékoztatón Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

"Nagy szerencse, hogy az oroszok idehozzák a pénzüket"

Egyre jobban gyarapodik az orosz ingatlantulajdonosok száma Zala megyében, elsősorban a gyógyfürdők környékén - derül ki a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal zalaegerszegi kirendeltségének adataiból.

Ingatlanadó: a többségünk megússza?

A miniszterelnök azt javasolja a szocialista frakciónak, hogy 30 millió forintos értékhatár felett legyen csak vagyonadó. A szakszervezeteknek nagyon nem tetszenek az elképzelések, míg az Ingatlanszövetség felmérné az összes lakás értékét.

"Ha nem fizetsz, lemondhatsz a bevételedről"

A lánctartozások megszüntetése, az átláthatóság növelése és a hatósági eljárások egyszerűsítése a célja a kormány második építőipari gyorsító csomagjának. A szakmai szervezeteknek tetszenek a változások, ám néhány területen bizonytalan, hogy eléri-e a célját a kormány.

Zuhanóban az ingatlanpiac, most érdemes vásárolni

Korábban még sosem zuhant kilenc hónap alatt ekkorát az ingatlanpiaci index, hiszen amíg tavaly júliusban még viszonylag derűsek voltak a kilátások, azóta 19 pontot esett és jelenleg -29 ponton áll - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi vizsgálatából, amelyet az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat támogatásával készített. 

Alkudjon bátran! Most jó lakást venni!

Sem a környező országokhoz, sem nyugat-európához képest nem túlértékelt a magyar lakáspiac, sőt inkább alulértékeltnek tekinthető, ezért tűnik most biztos és jó befektetésnek a lakásvásárlás - állítja az Euro-Immo Expert Kft. elemzése.

Nem olcsóbbak, hanem drágábbak lesznek a lakások?

Bár még nem szavazta meg a Parlament, nem valószínű, hogy bármi akadálya lenne a júliusi áfa-emelésnek. Mivel a beruházók várhatóan a vevőkre hárítják majd a plusz terhet, a következő két hónapban a még elérhető állami támogatások mellett az alacsonyabb árú újépítésű lakások iránti kereslet is élénkítheti majd a piacot - vélik az Otthon Centrum szakértői.

Magyarország még fenn van a térképen..

Az ingatlanbefektetési piacok Közép- és Kelet-Európában tovább lassultak 2009 első negyedévében, és közel 220 millió euró (65 milliárd forint) forgalmat jegyeztek - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) harmadik alkalommal megrendezett regionális ingatlanbefektetési tájékoztatóján Budapesten. Ez a 2008 negyedik negyedében realizált volumen egyharmada, amely az egész európai befektetési piachoz képest valamivel erősebb lassulást tükröz. A befektetések az évtized elején tapasztalt szintre estek vissza, még mielőtt a régió ingatlanbefektetési piacai jelentős növekedésnek indultak volna 2005-2007 során.

Meleg párok menthetik meg az ingatlanpiacot

A forint ingadozása, az ÁFA  5 százalékkal való megemelése, a „szocpol"-kedvezmények megvonása újabb akadályt gördíthet az elé, hogy a pénzpiaci válságtól megroggyant hazai ingatlanpiac újra erőre kapjon. Egyetlen pozitívum a következő hónapokra nézve, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

Visszatér az élet a lakáspiacra?

Élénkülés várható a lakáshitel-piacon az elmúlt hónapok mélypontja után. Az állami támogatások június végi felfüggesztése, valamint több bank által tervezett akciók következtében nőhet az érdeklődés a lakáshitelek iránt a következő hónapokban - véli az Otthon Centrum Hitel Center.

Mit tegyünk, hogy ne temessen el hitelünk?

A tavaly október óta folyamatosan gyengülő forint, a magas forint alapkamat és a magas kockázati prémiumok miatt egyre több háztartás számára jelenthet problémát a hitelek törlesztése. A törlesztési gondokkal küszködők számára akár több megoldás létezik, ha időben fordulnak hiteltanácsadóhoz - derül ki az Otthon Centrum Hitel Center összeállításából.

2009: a bérlők éve

Az irodapiac kitűnő lehetőségekkel kecsegtet az olyan bérlők számára, akik bérleti költséghatékonyságra és jobb ár-érték arányra törekszenek egy új, modern irodaterületen. 2009 várhatóan az egyik legjobb év lesz a cégeknek költözéshez, a meglévő irodabérletük újratárgyalásához elsősorban azért, mert a bérleti díjak csökkennek és a tulajdonosok nagyon kedvező feltételeket fognak ajánlani. - áll a Colliers jelentésében.

Úttörő Áruházból luxusszálloda

Az egykori Úttörő Áruház helyén épülő First Site Hotel és Irodaház hamarosan elkészül. A müncheni székhelyű TerraConsult által fejlesztett épületben egy elegáns, négycsillagos hotel, "A"-kategóriás irodák, étterem és egy bevásárló-passzázs is helyet kap. A First Site, amelynek bérbeadását a CB Richard Ellis végzi, május végén nyitja meg kapuit.

Hogyan járnánk az ingatlanadóval?

A Reformszövetség általános értékalapú ingatlanadóban gondolkodik, melynek mértéke 1 százalék lenne, s csak a 30 millió forintnál drágább ingatlanokra vetnék ki. A baubid.hu utánajárt, mivel járna egy ilyen adó bevezetése.

Nem kapós az ingatlan: felére esett vissza a befektetési piac

Az ingatlanbefektetési tranzakciók értéke 2008-ban Európában 53 százalékkal csökkent, nagyjából a világátlaggal (-59%) megegyezően. A Lehman Brothers befektetési bank összeomlását követően a negyedik negyedévben különösen alacsony volt a befektetési aktivitás mindenhol. Néhány piacon, ahol a hozamok leginkább emelkedtek, már tapasztalható némi befektetői érdeklődés - várnunk kell arra, hogy kiderüljön, vajon ez már a fellendülés első, visszafogott lépése-e - írják a CB Richard Ellis szakértői. A magyar ipari ingatlanpiac viszont tavaly rekordot döntött - ezt már az Eston közölte.

"A kormány mentse meg a lízingelt lakásokat is"

Magyar Lízingszövetség szerint szükséges és fontos kiterjeszteni a kormány "lakásmentő csomagját" a lakáslízingre is. A március 2-i parlamenti szavazáshoz a támogatást a lízingre is kiterjesztő törvénymódosító indítványt nyújtott be a szövetség, hogy azok is részesüljenek az állami garanciából, akik számára a lakásfinanszírozáshoz a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás.

Ingatlanpiac: A készpénz a legfontosabb!

"Ez az év a kihívásokról szól majd. Az európai gazdaság nagyjából egy év lemaradással követi az amerikai válságot, így az öreg kontinensen várhatóan ez az év a nagyvállalati csődök, a szűkülő exportpiacok és a fogyasztás esésének éve lesz. A bankok még megfontoltabban bánnak majd az ingatlanpiaccal, és a befektetési környezet még elővigyázatosabbá válhat. Ugyanakkor 2009-ben lehetőségek is adódnak majd, legfőképpen a vásárlók és a bérlők számára" - foglalta össze a várakozásokat Hidasi János, a Colliers International operatív igazgatója.

A magyaroknak sem lesz nehéz a házvásárlás

A horvát állampolgárokkal és cégekkel azonos feltételekkel szerezhetnek ingatlanokat február elsejétől az Európai Unió és így Magyarország polgárai és gazdasági társaságai, ez azonban mezőgazdasági és természetvédelmi területekre nem vonatkozok - hangsúlyozza a zágrábi magyar nagykövetség internetes oldalán olvasható tájékoztató, amelyben az intézkedés részleteit ismertetik.

2004-es szintre estek vissza a befektetések

A CB Richard Ellis legfrissebb elemzése szerint az európai befektetési kereskedelmi ingatlanpiac 2008. negyedik negyedévében mindössze 19,5 milliárd eurót tett ki, a második és harmadik negyedév stabilabb, 27-28 milliárdos forgalma után. A teljes befektetési piac volumene így tavaly 116 milliárd euró volt, ami a 2004-es év szintjének felel meg.

A magyar helyzet nem is olyan rossz

A keresleti és a kínálati oldalon is rekordok születtek 2008-ban a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon. A válság mélyülését ezzel szemben jelzi, hogy egész Kelet-Közép-Európában leállt a befektetési piac, a fejlesztők pedig az előbérleti szerződéseket részesítik előnyben. A jó elhelyezkedésű, első osztályú ingatlanok azonban továbbra is kapósak lehetnek, a régió központi piacait nem felejtik el a befektetők - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) évértékelő sajtótájékoztatóján.

Mit kell tudni a zöldkártyáról?

A 2009. január 1-jével hatályosuló két új kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló - célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése.

Ingatlanadó: még várni kell rá...

2009 minden bizonnyal a piactisztulás jegyében zajlik majd, az Otthon Centrum szerint azonban a lakásminőség javítását célzó építési és energiahatékonysági előírások pozitív hatását mérsékelheti a lakossági igények változása és a kereslet beszűkülése.

Már Bukarest is drágább Budapestnél

A kereskedők a nagy "divatfővárosokra" koncentrálnak, még feljebb nyomva a már most is magasnak számító bérleti díjakat - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legutóbbi Globális kiskereskedelmi bérleti díjak című jelentésében. Néhány kisebb város és másodlagos kereskedelmi központ (mint Tel Aviv, Bukarest, Oslo vagy Prága) továbbra is erőteljesen drágul, míg a legdrágábbnak számító globális divatfővárosok, pl. Hong Kong, London vagy Los Angeles sem maradnak le, együtt alkotva a 25 leggyorsabban dráguló város listáját.

Nem biztató a helyzet: a Trigránit visszafogja magát

Megfelezi fejlesztési előirányzatait a TriGránit a romló pénzügyi környezet miatt, írta a legnagyobb közép-kelet-európai ingatlanfejlesztő cég elnökét idézve a hétfői Financial Times. Az intézkedés a magyarországi fejlesztéseket is érinti, de ha lassabban is minden tervezett beruházást megvalósít a cég - mondta Hajdu László, a TriGranit magyarországi fejlesztésekért felelős igazgatója az MTI-nek

Még rengeteg bevásárlóközpont épülhet 2010-re

A közép-kelet-európai bevásárlóközpontok állománya akár 50 százalékkal is nőhet 2010-ig - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb elemzésében. A régió legtöbb városában az elmúlt években jelentős nagyságú területeken épült új bevásárlóközpont, és úgy tűnik, ez a tendencia a jövőben sem változik. A fejlődés eredményeként 2010-re Közép- és Kelet-Európa majdnem minden városában lesz bevásárlóközpont, és számos településen a mainál jelentősen nagyobb lesz a plázakínálat.

Ennyire nagy a baj? Akár felére is eshetnek az ingatlanárak!

Teljes összeomlással felérő, 50 százalékhoz közeli nagy-britanniai lakóingatlan-árzuhanást áraznak a származékos piacokon.

Válság van: az MSZP százmilliókért költözik

Hétszázhuszonhárom millió forint kedvezményes hitelt vesz fel az MSZP, aminek lehetőségét egy ötpárti konszenzussal elfogadott törvény biztosítja.

Az életünket kockáztatva spórolnak a lakóparkok építtetői

Az új lakóparkok beruházói gyakorta nem veszik komolyan a kéményseprők ajánlásait. Később pedig kiderülhet, a rosszul megtervezett kéményt vissza kell bontani, ami többletterheket róhat a vevőre. A pénzügyi válság arra kényszeríti a saját lakást építő családfőket, hogy olcsóbb kéményeket építsenek be új otthonukba, ami később veszélyes is lehet.

Kevesebb, de nagyobb lakások épülnek

Az év elejét jellemző visszaeső építési kedvet már a második negyedévtől növekedés váltotta föl, így a harmadik negyedév végére 9%-ra mérséklődött a csökkenés a kiadott építési engedélyek tekintetében. A használatba vételi engedélyek száma is felfutott, ezzel idén eddig csaknem ugyanannyi lakás készült el, mint 2007 hasonló időszakában. A korábban állandó lakáskínálat aktuális volumene ugyanakkor számottevő csökkenést mutat az azonnal beköltözhető lakások magas aránya mellett. A csökkenést jelentős mértékben magyarázza, hogy drámaian visszaesett az értékesítést megkezdő új projektekben kínált lakások száma. A legtöbb lakást a XIII. és XIV. kerületben vásárolják.

Csökkent a lakásépítési kedv

A használatba vett lakások száma egy százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké négy százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

A bérleti díjak nem változnak

A CB Richard Ellis harmadik negyedéves irodapiaci gyorsjelentése szerint mind a keresleti, mind a kínálati oldal szereplői óvatosabbak lettek. A már építés alatt álló projektek átadása terv szerint alakul, de néhány fejlesztő a későbbi fejlesztéseket újragondolják. A bérlők kereslete ugyan nem esik vissza jelentősen a jövőben sem, de a szerződések aláírását hosszabb tárgyalási időszak előzi meg.

Ingatlanboom Észak-Magyarországon

Szlovákiából érkeznek azok a lakásvásárlók, akik a határ mentén szeretnének letelepedni. Igen kapós az ingatlan, van, ahol már minden ház elkelt.

Újra ingyen konyhabútor!

A legtöbb új lakópark nem fogja négyzetméterárait csökkenteni, várhatóan ismét divatba jöhetnek majd a milliós értékű ingyen konyhabútorokkal, plazmatévékkel teli hirdetések. Az új lakáspiac növekedését lassítja, hogy sokan félnek a vagyonosodási vizsgálattól. A használt lakások piacára gyorsabban gyűrűzik be a válság.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo