hirdetés

Kötvényrajongók lettünk

Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, mind a fejlett mind a fejlődő tőzsdéken gyengülést láthattunk, a hazai börze ezzel szemben erősödni tudott. A devizapiacon a forint az euróhoz képest erősödött, a dollárhoz képest alig változott.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 340 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében általában tőkebeáramlást tapasztalhattunk, továbbra is kiemelkednek a kötvényalapok. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3,2 százalékkal növekedett az év nyolcadik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 12.296 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Forrás: BAMOSZ
Forrás: BAMOSZ

A pénzpiaci alapokhoz 14 milliárd forintnyi tőke érkezett és hozammal is kalkulálhattunk. Ennek megfelelően összességében 3,7 százalékkal nőtt a kategória vagyona.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke. 224,6 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 194,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 21,9 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 7,9 milliárd érkezett. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így mindösszesen 6,5 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória a hónap során. A kategória vagyona átlépte a négyezer milliárdos határt.

Forrás: BAMOSZ
Forrás: BAMOSZ

A vegyes alapoktól 34,7 milliárdnyi tőke távozott első ránézésre. Azonban ez csak technikai kiáramlás, ami kategóriaváltozássokkal indokolható. Gyakorlatilag ezzel magyarázható, hogy a kategória vagyona 1,8 százalékkal csökkent a hónap során. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy a kiegyensúlyozott és a dinamikus alapokat érintette negatívan a kategóriaváltás.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo