Hova költöznek a budapestiek?

Tavaly a fővárosban is csendesedett a Covid utáni költözési láz, de az otthonkeresők belső vándorlása egy pillanatra sem állt le. Az erről szóló friss adatok pedig kirajzolják azt a fővárosiak szívében élő szubjektív térképet is, amit akkor követnek, amikor új állandó lakhelyet választanak maguknak.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A főváros is követte az országos mintát: a 2021-es csúcs után tavaly Budapesten is kevesebben váltottak állandó lakóhelyet. Az elvándorlás miatti népességfogyás is lassult, míg a városba érkezők száma 2,4 százalékkal, addig az onnan elköltözőké 11,4 százalékkal mérséklődött. A fővároson belül is csökkent a mozgás: a kerületeken belüli költözések száma (49.518) 12,9 százalékkal, a kerületek közötti vándorlásoké (38.738) 6,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

2022-ben a városrészeken belüli költözések átlagosan egy-egy kerület lakosságának 2,8 százalékát mozgatták meg. Azonban egy-egy terület adottságai miatt nagyok lehetnek az eltérések. A legjelentősebb belső mozgást (4,5 százalék) a XI. kerület mutatta. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ennek főleg Újbuda színes kínálata lehet a magyarázata. Vannak különféle kertvárosai, többféle lakótelepe, sűrűn beépített nagyvárosi övezete, s igen sok volt az új építés is, azaz gyakorlatilag minden lakásigényre lehet találni megoldást a kerületen belül is. Ellenpélda lehet az a három kerület, ahol a legcsekélyebb (1,7-1,8 százalék) volt a belső mozgás: a VI. és a VII. a maguk egynemű klasszikus belvárosi bérházkínálatával, valamint a máig családias-falusias XXIII.

Városon belül hova? (Fotó: Depositphotos)
Városon belül hova? (Fotó: Depositphotos)

A kerülethatáron túli költözésben viszont igen aktívak a belvárosi területek. A helyi lakossághoz viszonyítva legtöbben Terézvárosból (4,5 százalék), Belváros-Lipótvárosból (4,3 százalék), Erzsébetvárosból (4,2 százalék), illetve a Várkerületből (4,2 százalék) keltek útra. Közülük a pesti kerületek helyzete igen hasonló: sok régi, gyakran igen kevéssé hatékony alaprajzú lakás, csekély belső mozgás és közepes érdeklődés a beköltözők részéről. Ahogy az elemző is mondja: az itteni választék jó első lakásnak, valamint benne élni a belvárosi pörgésben, de amint egy családnak keres nyugalmasabb otthont valaki, inkább már másfelé tájékozódik. A hagyományosan magas presztízsű Várkerület helyzete egy kicsit más, bár ott sem épültek számottevően új lakások, viszont látszik egy intenzívebb népességcsere. Az első kerület ugyanis nem csak az elköltözők arányában dobogós, hanem a beköltözők arányát tekintve élen is áll. Míg a főváros más részeiből bevándorlók aránya a lakosságszámhoz képest az egyes kerületekben átlagosan 2,5 százalék, addig a Várkerületben ez kiugróan magas: 4,4 százalék.

Véleményvezér

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.
Budapesten van a legtöbb orosz kém

Budapesten van a legtöbb orosz kém 

Több mint félszáz orosz kém dolgozik Magyarországon.
Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo