Költözés cikkek


 Az ország megint egy kicsit nyugatabbra költözött

Az ország megint egy kicsit nyugatabbra költözött  

A lakáspiac megtorpanása a hazai költözési kedvet is erősen visszavetette.
Már nem az V. kerület a legdrágább

Már nem az V. kerület a legdrágább 

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés mellett 8 százalék körüli nominális drágulást (azaz a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést) mértek a lakóingatlanok piacán.
Inkább költöznének vagy felújítanának a magyarok?

Inkább költöznének vagy felújítanának a magyarok?  

Egy friss kutatás szerint a válaszadók több mint fele tervezi, hogy a következő két évben változtatni fog otthonán.
Nem akármit kaptak a vasutasok húsvétra

Nem akármit kaptak a vasutasok húsvétra 

Az ország legnagyobb vállalatát irányító központi szervezetnek május 6-áig el kell hagynia a Könyves Kálmán körúti székházat.
Elhagyná a fővárost a budapestiek kétharmada

Elhagyná a fővárost a budapestiek kétharmada  

Milyen otthonra vágynak a magyarok?
Új sztárrégiók vannak felemelkedőben a lakáspiacon

Új sztárrégiók vannak felemelkedőben a lakáspiacon 

A lakáspiacot korábbi években jellemzően két számjegyű drágulás után a múlt év utolsó negyedévében kevesebb mint 2 százalékos áremelkedés volt éves szinten.
Európai dobogós lett Pest vármegye

Európai dobogós lett Pest vármegye  

Az olcsóbb lakások vonzzák az odaköltözőket, az ő fokozott érdeklődésük viszont húzza fel az ingatlanárakat.
Hova költöznek a budapestiek?

Hova költöznek a budapestiek?  

Az otthonkeresők belső vándorlása egy pillanatra sem állt le.
Nyugatra vették az irányt a magyarok

Nyugatra vették az irányt a magyarok  

Bár 2022-ben már nem költöztek annyian, mint az azt megelőző csúcsévben, a belföldi vándorlás tempós maradt, s változatlan a fő iránya is.
Rengeteg magyar keresett új otthont ebben az országban

Rengeteg magyar keresett új otthont ebben az országban  

Az elmúlt években egyre több magyar fedezte fel Spanyolország mediterrán tájait, méghozzá nem csak turisztikai céllal.

Összeköltözésre is hajlandók a cégek, hogy lefaragjanak a költségeken  

Habár január óta csökken az infláció, a még mindig kétszámjegyű áremelkedés és a magas energiaköltségek továbbra is kihívás elé állítják a cégeket.

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon  

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

A nagy költözéstérkép: hova mennek Budapestről és a nagyvárosokból az emberek?  

A főváros lakossága 13 ezer fővel továbbcsökkent 1,63 millióra.

Bolygó hollandik lakják Budapestet, 10 év alatt 20 százalék vált lakóhelyet 

Egy évtized alatt minden ötödik budapesti kerületet váltott.

Ezek az ország legvonzóbb megyéi és kerületei 

Pest megye a legkedveltebb célpont az országon belül költözők számára, több mint 62 ezren érkeztek oda más megyékből vagy a fővárosból 2021-ben.

Hova költöznek a budapestiek?  

Tavaly nem csak a Budapestet elhagyók és oda beköltözők száma nőtt meg, hanem a fővároson belüli költözési kedv is jelentősen megélénkült 2020-hoz képes.

A fiataloknak csak hitelből lesz lakása? Generációs különbségek az ingatlanvásárlásban 

A saját erő nagysága mellett a hitelképesség, az életmódhoz köthető igények, a munkahelytől való távolság a legdöntőbb szempont a fiatalok lakásvásárlásakor, ám újabban már az is elvárás, hogy lehetőleg hasonló életkorú társaikkal élhessenek együtt. Az első lakás vásárlásához a legtöbb fiatalnak hitelt kell felvennie.

Ideje költözni? Így vándorolnak a magyarok városról-városra 

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét, a szakzsargon szerint az állandó vándorlási egyenleget - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH hivatalos demográfiai adatain és a saját adatokon alapuló elemzéséből.

Költöztetés Budapesten és környékén 

Napjainkban a röghöz kötöttség nem egy általános állapot, hiszen számtalan oka lehet annak, hogy miért vagyunk kénytelenek akár többször is költözködni. Ilyen indok lehet, ha találunk az adott igényeinknek - legyen szó kényelmi vagy anyagi szempontról – megfelelő másik albérletet, vagy állást váltunk, és szeretnénk minél közelebbi kerületben élni az új munkahelyhez. Ha megtaláltuk a megfelelő ingatlant, és elintéztük a papírmunkát, nincs más hátra, mint levezényelni a költözködést. Sajnos ebben a felgyorsult világban nincs igazán lehetőségünk hosszasan tervezgetni és alaposan előkészülni, ezért szinte biztos, hogy szükségünk lesz költöztető szakemberek segítségére ehhez az egyébként hatalmas feladathoz.

A Duna közelsége is megdobja az árakat 

A három szomszédos település: Dunakeszi, Göd és Fót vezeti a pesti agglomeráció árversenyét. A remek közlekedés, a szolgáltatások minősége és nem utolsó sorban a sok újépítésű ingatlan teszi kifejezetten vonzóvá a környéket.

Mi a teendő, ha a munkavállaló vagy a cég elköltözik? 

Mi a jogi jelentősége, ha a munkavállaló elköltözik? Kötelező-e a munkavállalónak követnie a munkáltatót, ha a cég székhelyet vált? Az Adó Online összefoglalta, milyen teendői vannak a feleknek, ha a munkaviszony fennállása alatt valamelyikük elköltözik.

Dupla fizu a mobilitás ára 

Nőtt azoknak a 19-29 éves fiataloknak a száma, akik nem költöznének az országon belül máshova egy új állás miatt: 10-ből két fiatal nem mozdulna a munka miatt. A többség, a fiatalok közel fele azonban akár egy másik megyébe is átmenne. Azonban az aktív keresők 37 százaléka ezt csak a jelenlegi fizetése duplájáért tenné meg - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Egy jó külföldi állásajánlatra pedig a fiatalok 17 százaléka biztosan igent mondana. A diákok nyitottabbak a külföldi munka iránt: mindössze 3 százalékuk utasítaná el a lehetőséget szemben a dolgozó fiatalok 20 százalékával.

Közös költség hátralék – A régi vagy az új tulajdonos fizessen? 

A társasházban tulajdonnal rendelkező tulajdonostársak egyik jellemző kötelezettsége a közös költség fizetése. Időről-időre felmerül a kérdés: ha a korábbi tulajdonos közös költség tartozást halmozott fel, akkor a tartozást a korábbi vagy az új tulajdonostól követelheti a társasház? Sajnos e kérdésben a jogszabály nem egyértelmű, és a bíróságok sem képviselnek egységes álláspontot. Nézzük, milyen értelmezések vannak a közös költség viselésére. Mit tehet a vevő annak érdekében, hogy közös költség hátralék nélkül vegyen ingatlant?

Sokat várunk az első lakásra, ahonnan aztán sose költözünk el 

A saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és 65%-uk nem is költözik innen tovább, akik pedig mégis, azoknak csaknem kétharmada ragaszkodik addigi lakóhelyéhez – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Bár az ingatlan megvásárlásához a válaszadók csaknem kétharmada hitelt vesz fel, a hitel kiválasztására mindössze pár napot fordítanak. Sokan ráadásul csak egyetlen bank ajánlatát veszik figyelembe, holott az ingatlan kiválasztására a válaszadók kétharmada hónapokat szán, amely alatt a legtöbben 4 vagy több ingatlant is megnéznek.

Költözik a világ vezető felvonós cége 

Az Otis Felvonó Kft, a világ legnagyobb liftgyártó- és karbantartó cégének magyar leányvállalata áprilistól a Váci úti CityZen irodaházba költözik. A mozgólépcsőiről és mozgójárdáiról is ismert, Magyarországon piacvezető OTIS 870 m2-en alakítja ki új székhelyét a ConvergenCE által 2016-ban átadott A+ kategóriás irodaépületében.

Meglepő, de ebből is lehetett pénzt csinálni 

Nemcsak hamburgerek készíthetők franchise rendszerben. A rovarirtástól a humánus költöztetésen és a madárlesésen át a kutyaólak takarításáig sok mindenből lehet annyi pénzt kihozni, hogy sorozatban is megérje nyújtani a szolgáltatást.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo