Meglepő, de ebből is lehetett pénzt csinálni

Nemcsak hamburgerek készíthetők franchise rendszerben. A rovarirtástól a humánus költöztetésen és a madárlesésen át a kutyaólak takarításáig sok mindenből lehet annyi pénzt kihozni, hogy sorozatban is megérje nyújtani a szolgáltatást.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A franchise a vállalkozásnak egy olyan speciális típusa, ahol nem nekünk magunknak kell mindent kitalálni, hanem egy bejáratott márkára építve, szigorú szabályokat követve, ezért némiképp nagyobb biztonságban kezdhetünk új üzletbe. Ami az egyiknek a franchise előnyét jelenti, az a másik számára lehet, hogy pont a hátránya. A legsikeresebb franchise-tulajdonosokban megvan a képesség, hogy ötvözzék az erős vállalkozói szellemiséget azzal, hogy hajlandók követni egy már bizonyított rendszert. Ha szeretné megtudni, önnek a saját vállalkozás vagy a franchise-átvétel fekszik jobban, itt talál némi támpontot a döntéshez.

Jó pár nagyobb, franchise-rendszerben működő cég világszerte ismert, köztük vannak például óriás gyorsétteremláncok. De korántsem csak hamburgert lehet így értékesíteni. Mutatunk pár őrültnek tűnő példát, ami mégis bejött.

Költöztetők

A Caring Transitions költöztetőcég, amely azonban plusz szolgáltatásokat is biztosít azon túl, hogy átszállítja az ingóságokat egyik helyről a másikra. Megszervezi az ingatlanban lévő tárgyak eladását online aukción, vagy eladományozza a nem kívánt cuccokat, továbbá szükség szerint raktárba helyezi a tárgyak közül azokat, melyeket a kliens meg kíván tartani, de nincs rájuk mindennap szüksége.

A cég ügyfeleinek nagy része idősek közül kerül ki, akik megözvegyülve kényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonaikat, és megváljanak szeretett holmijaik nagy részétől. Igénybe veszik még szolgáltatásaikat azok is, akik egyszerűen minimalizálni akarják a földi lábnyomukat, s kevesebb cuccal szeretnének a jövőben élni, vagy éppen új otthonba költöznek, mondjuk egy válás után.

Annak a vállalkozónak, aki beszáll ebbe a franchise-ba, fel kell készülnie rá, hogy teendői sokrétűek lesznek. Online értékesítés, költöztetés, csomagolás, asszisztálni a szétválogatásban, segíteni az időskorúakat az új környezetükhöz való hozzászokásban – tehát azzal nem ér véget a munka, hogy körberakják a cuccaival az új lakásában, és rácsukják az ajtót.

A vállalkozás egyébként 20 éve működik. A hálózatba beszálló félnek 5 napos képzésen kell részt vennie.

Alomtakarítás

Sokan imádjuk a háziállatokat, de takarítani utánuk? Nos, azt már finoman szólva kevésbé. Ezt oldja meg a gazdik helyett a DoodyCalls. A 2000 óta működő franchise profikat alkalmaz a kutyák ürülékének eltávolítására és lakhelyeik, valamint annak a doboznak a fertőtlenítésére, ahova végzik a négylábúak a dolgukat.

A cég a parkok, közterek elkerített kutyafuttatóinak tisztítását és a szemeteskukáik kiürítését is elvégzi. De nemcsak kutyák után takarítanak el. Lámák, sertések, libák is szóba jöhetnek.

Kitakarítva - franchise-ban
Fotó: flickr/Sean MacEntee

Szúnyogkommandó

Elég idegesítő tud lenni, ha a kerti partit vagy a csendes hétvégi grillezést, netán a napozást megzavarják a szúnyogok. A Mosquito Squad befújja a házat és az udvarát szúnyogriasztóval, mondjuk fontos események előtt. Az általuk használt rovarirtók és riasztók teljes mértékben természetes anyagokból készültek, így azoknak sem lehet egy sem szava ellene, akik utálják a kemikáliákat. Magánszemélyeket éppúgy ellátnak szúnyog- és rovarvédelemmel, mint éttermeket, önkormányzatokat vagy éppen vidámparkokat és strandokat.

Parkolófestés

A parkolóknál is valaki felfesti a vonalakat. Pontosan, egyenesen, kellő távolságra egymástól. A We Do Lines (Mi vonalazunk) franchise ezt kivitelezi. Aszfaltmeghibásodásokat és járdákat is javítanak 2008 óta. Ez azonban tényleg szezonális vállalkozás, a kültéri festéshez és javításhoz meleg időre van szükség.

Meglesve - franchise-ban Fotó: flickr/Henry

Madárlesők

Ki mondta, hogy nem lehet egy hobbit pénzkereső tevékenységgé konvertálni? Ilyen passzió a madárlesés. Az 1981-ben alapított Wild Birds Unlimited a madarak rajongóit látja el etetőkkel, magokkal, messzelátóval, szakkönyvekkel. A cég még saját madáreledelt is gyárt. Nem feltétel, hogy a franchise-hoz csatlakozó vállalkozó madárleső legyen, de többségében azok vágnak bele ebbe az üzletbe.

Nem volt elég? Itt talál további fura ötleteket.

Forrás: Business News Daily

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo