Hulladékkezelés cikkek

hirdetés

Lecsap a Mol a szemétszállító cégekre, ők lesznek a nagy MOHU

Lecsap a Mol a szemétszállító cégekre, ők lesznek a nagy MOHU 

MOHU néven működik majd a Mol által alapított új hulladékgazdálkodási cég.
A valóságtól elrugaszkodott a pécsi kukások követelése - ők is sztrájkoltak

A valóságtól elrugaszkodott a pécsi kukások követelése - ők is sztrájkoltak 

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát csütörtök hajnalban.
Valentin-napon most inkább a Földet szeressük

Valentin-napon most inkább a Földet szeressük 

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.
Csak a magyar e-hulladék nem hagyja el az uniót

Csak a magyar e-hulladék nem hagyja el az uniót 

Nyomkövetőt tettek az elektronikus hulladékokra, hogy felderítsék, hol kötnek ki az EU-s országokban kidobott eszközök. Magyarországon is megjelöltek leadott elektronikai cikkeket, az eredmények megerősítették, amit egyébként is gyanítottunk.
Zacsiapokalipszis: 2030-tól csak újrahasznosítható műanyag csomagolás

Zacsiapokalipszis: 2030-tól csak újrahasznosítható műanyag csomagolás 

Az Európai Parlament új stratégiát vizsgál meg, melynek egyik célja, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható legyen. Az új intézkedések segítenek csökkenteni az európai országokban még megtermelt műanyaghulladék mennyiségét, ami így kevésbé rombolja majd környezetünket, éghajlatunkat, egészségünket és gazdaságunkat.
hirdetés
Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád mikből

Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád mikből 

Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nemcsak a tengeri állatfajokban. A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!
A szupermarket is létezhet műanyag nélkül

A szupermarket is létezhet műanyag nélkül 

Vancouverben megnyílt a jövő ideális élelmiszeráruháza. Csomagolóanyagok nélkül árusítanak és csakis olyan beszállítókkal dolgoznak, melyek megfelelnek egy rakás elvárásnak. Ez lesz az új divat: a hulladékmentes élelmiszerkereskedelem.
A csapvízben is ott a mikroplasztik - mit tehetünk?

A csapvízben is ott a mikroplasztik - mit tehetünk? 

A PET italos palackokon túl egész plasztikuniverzum létezik. Teafilter, cigarettacsikk, nedves törlőkendők és még sorolhatnánk. A különféle műanyagok sokféle termékben megtalálhatók és a mosással vagy a szemetelésünk révén bekerülnek a talajvízbe is.
Hadat üzen a szívószálaknak London

Hadat üzen a szívószálaknak London 

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében - számolt be róla a BBC News.
Szennyvíz mint erőforrás

Szennyvíz mint erőforrás 

Egyetlen pillanatra sem áll le az innováció a Fővárosi Csatornázási Művek telephelyein:  a vállalat már nyolc évvel ezelőtt elnyerte a Piac & Profit Üzleti Etikai Díját, de az azóta eltelt időben is sorozatos fejlesztésekkel, új ötletekkel tették még fenntarthatóbbá működésüket.
hirdetés

Tíz évbe telt, de a szívünkbe fogadtuk a szelektív kukákat 

Az elmúlt évtizedben, leginkább a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének és elterjedésének köszönhetően, megduplázódott a csomagolási hulladékot rendszeresen szelektíven gyűjtők aránya. Ma már 10-ből 9 magyar lakos vallja magáról azt, hogy változó rendszerességgel, de szelektíven gyűjti a hulladékot – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legfrissebb felméréséből.

Kína kitiltja a nyugati világ hulladékát: hova fogjuk önteni? 

2016-ban Kínában végezte a világ réz- és műanyaghulladékának fele és a papírhulladék negyede. Hova fogjuk önteni a hulladékunkat, ha a harmadik világ megszűnik a nyugati polgárok szeméttelepének lenni?

Szeméttel hajtaná meg a repülőit a British Airways 

Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és létesítésére, amelyek megújuló repülőgép-üzemanyagot állítanak elő háztartási hulladékból.

Hernyókkal takaríttatnák el a műanyagot a természetből 

A műanyag nem bomlik le a természetben, illetve 400 év kell neki, ezért nagy környezeti terhet jelent. De egy spanyol tudós véletlenül felfedezte, hogy egy hernyófaj képes megenni a plasztikot. Felzabálta a bevásárlószatyrát.

Döbbenetesen sok műanyaghulladékot termelünk – megtudhatja, Ön pontosan mennyit 

Bár a hulladékcsökkentésben fontos szerepe van a szabályozásnak, nem kérdés, hogy mekkora jelentősége van a lakosság fogyasztási szokásainak. Ha szembesülünk vele, mennyire terheljük mi magunk a környezetet minden egyes nap, talán rászánjuk végre magunkat a változtatásra.

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba 

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.

Az okostelefonok újrahasznosítását követeli a Greenpeace 

Greenpeace-aktivisták zavarták meg a Samsung sajtótájékoztatóját vasárnap délután, azt követelve, hogy a cég hasznosítsa újra az általa gyártott telefonokat. A zöld szervezet az akcióval arra hívta fel a figyelmet, hogy az okostelefonok gyártásának és leselejtezésének módja óriási terhet ró a bolygónkra. A készülékek gyártása nagyjából annyi villamos energiát emésztett fel 2007 óta, mint India egyéves áramellátása. A telefonokból keletkező hulladék a 2017-ben várhatóan felhalmozódó mintegy 50 millió tonna elektronikai hulladék jelentős részét teszi ki. A Greenpeace azt várja az egész IT-szektortól, hogy bolygónk védelme érdekében gondoskodjon termékeinek megfelelő újrahasznosításáról.

Saját füstünket szívjuk vissza 

Amit eltüzelünk, a levegőbe jutó füsttel be is lélegezzük. Ezért is komoly gond a házi hulladékégetés. Bár a probléma mögött szociális okok is húzódnak, a HuMusz Szövetség szerint túlzott egyszerűsítés csak a szegénységre hivatkozni. Számtalan olyan esetben is tapasztalható a hulladékégetés, ahol anyagilag nem kényszerülnek rá a háztartások.

Ma lehet utoljára dönteni a termékdíj bejelentésről! 

Néhány órája maradt az érintett adózóknak, hogy bejelentsék az adóhatóságnál, ha a tárgyévben készletre vételkor szeretnék megállapítani a környezetvédelmi termékdíjat, illetve azt is, ha a termékdíj-átalányt vagy az egyéni hulladékkezelést választják.

Csak kamuzzuk a szelektív gyűjtést 

Magyarországon 2015-ben 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett, aminek mindössze a 10 százalékát gyűjtötték szelektíven. Bár sokan állítják, hogy figyelnek erre, valójában elég rosszul állunk. A szelektíven gyűjthető hulladék legnagyobb részét az élelmiszer és fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki.

Megdöbbentő adatok a tengerekbe jutó plasztikszemétről 

A Csendes-óceán legszépségesebb szigetei plasztikhulladékkal teli vízben tocsognak. Amit a távoli kontinenseken eldobnak a polgárok, bolygónk legszebb helyeit szennyezik el. Mert minden műanyag létezik, amit eddig legyártottak.

Lehet, hogy 80 éves aludobozból iszunk? 

Akár 13 napig ingyen és folyamatosan üzemeltethetnénk TV-nket, vagy 316 órán át működtethetnénk számítógépünket, illetve akár 100 napig egyfolytában világíthatnánk szobánkban annyi energiával, amennyit a „Dobod Be Magad” környezetvédelmi kampány egy-egy résztvevője által szelektíven gyűjtött alumíniumdobozok újrahasznosításával megtakarított az ország. A világon valaha legyártott és forgalomba hozott aludobozok anyagának mintegy 75%-a napjainkban is körfogásban

Nem mindegy, hogy mit kezdünk a gumival 

Közel negyvenötezer tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik Magyarországon minden évben. A természetbe kikerülve az elhagyott gumik súlyos környezeti károkat okoznak, pedig a gumiabroncsok újrahasznosítása egyre inkább megoldott.

Bomba ketyeg a Csendes-óceánon 

Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget - derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a vízfelszínen úszó, nagy méretű hulladékok „ketyegő bombát” jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyagszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhet a táplálékláncba.

Megosztással a szemét ellen 

A szemét újrahasznosítása egyáltalán nem csak a nagyvállalatok feladata lehet! Mi magunk, akár otthon is hasznos tárgyakat készíthetünk, ha saját kis újrahasznosító üzemet építünk. Ezt most tényleg meg is tehetjük!

Szabályosan rászoknak a halak a műanyagra 

A fiatal halak ugyanúgy rászoknak a tengerekben a műanyagrészecskék fogyasztására, ahogy a tinédzserek az egészségtelen gyorséttermi ételekre. A baj csak az, hogy a műanyag sokkal egészségtelenebb a halaknak, mint a burger a fiataloknak.

Márkás póló óceánból halászott szemétből 

Szervezett óceánmentő missziót indított a legendás szörf márka, az O’Neill. Hogy ráirányítsák a figyelmet az óceán szennyezettségére, újrahasznosított, a vízből kihalászott műanyag tárgyakat használtak speciális kollekciójuk elkészítéséhez.

Tengeri szemétből készít sportcipőt az Adidas 

A sportruhagyártó az óceánban sodródó szeméthegyeket hasznosítja újra mint sportcipő-alapanyagot. A prototípust más plasztik-termékek is követik hamarosan.

Idén májusban lesz a TeSzedd! 

Az idén május 15. és 17. között lesz a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció. A most ötödik alkalommal rendezendő TeSzedd! akció kapcsolódik az Európai Bizottság által kezdeményezett Tisztítsuk meg Európát! nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

A szennyvízből is lehet várat építeni 

Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező szerves hulladék környezetkímélő, költséghatékony kezelése és hasznosítása megoldandó feladat Magyarországon és Európában egyaránt. Egy alig egyéves magyar kisvállalat olyan tudás birtokában van, amely minden szempontból tökéletes választ ad a problémára: a biológiailag lebomló hulladékokból Nébih-engedéllyel rendelkező, kereskedelmi forgalmazásra alkalmas, a műtrágyafüggőséget enyhítő komposztot állít elő. A hulladékkezelők a termékgyártással új lehetőséghez jutnak, a gazdák jelentős összegeket spórolhatnak.

Csökkenthetjük a pazarlást? 

Óriási mértékben zsákmányoljuk ki Földünk erőforrásait, miközben a megtermelt javak jelentős része a szemétben landol, a hulladékot pedig akkor sem hasznosítjuk újra, ha lehetne – hívták fel a figyelmet a szakemberek az V. Fenntarthatósági Csúcson.

Illegális szeméthegyek miatt ugrott az uniós támogatás 

Nem éri meg szemetelni. Az Európai Unió Bírósága megerősítette Brüsszelnek az olasz kormányra kiszabott büntetését: mivel nem oldotta meg a Nápoly környéki szeméthegyek ügyét, elesik 46,6 millió eurónyi uniós támogatástól.

Chipses-zacsiból is lehet tolltartó 

Még több sós snack csomagolása kezdhet új életet a Chio és a TerraCycle közös programjában, amelyhez most oktatási intézmények csatlakozását várják. Március óta közel 70 000 chips-, sóspálcika-, mogyoró- stb. csomagolás a hulladéklerakó helyett már biztosan újrahasznosításra került.

Még a cigicsikk is jó valamire! 

2013 óta több mint kétmillió csikket gyűjtöttek össze Magyarországon. A haszontalannak tűnő hulladékból műanyag raklapok, öntözőkannák és számos további termékek készülnek.

Szemétszigeteket építene New York 

New York mesterséges komposztálószigetekkel, a „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. Tíz mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, amelyek belsejében működne a hulladékfeldolgozó rendszer.

A svédeknél a szomszéd szemete is jó helyen van 

Más ország szemetét is elégeti Svédország: túl hatékonyan működik ugyanis a skandináv országban a hulladék-újrahasznosítás, a hőerőműveik számára már nem marad elegendő elégetni való szemetük - ezért importálják a kellő mennyiséget.

Ingyen kell elszállítani az elektronikus hulladékokat 

Nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle - egy augusztus 9-től hatályos kormányrendelet szerint.

A szemét, ahogy még sohasem látta 

Sok szó esik arról, hogy úszunk a szemétben, a hulladéklerakók tömve, de már az óceán, sőt a világűr is az emberiség haszontalan maradékaival van tele. Ezen nem segít sem az újrahasznosítás, sem a modern technológia, csak egy olyan gondolkodásmód, amelyben a szemét nem szerepel mint lehetőség.

Körkörös gazdaság? Mind nyernénk rajta 

A tagállamokban történő újrahasznosítás növeléséért és a körkörös gazdaság erősítéséért hozott döntéseket az Európai Bizottság. Ez nemcsak a környezetnek, de a versenyképességnek is segítene.

A kávézacc és a sütimorzsa is hasznosulhat 

A világ legnagyobb kávézólánca újrahasznosítja a kávézacc-maradékot és hamarosan a sütemény-morzsákat is. Kulisszatitkok egy világmárka boszorkánykonyhájából.

Milliárdok lehetnek a szemétben 

Százmilliárd forintot is hozhat egy-egy bezárt szemétlerakó, amelyet a modern technikának köszönhetően hamarosan elkezdenek bányászni Angliában és Skóciában. A magyar lerakókra is sor kerül?

A maffia rákot okoz! 

Két börtönben ülő informátor beköpte a keresztapákat: az olasz maffia több millió tonnányi mérgező hulladékot Nápoly közelében. Ezzel sikerült elszennyezniük a talajvizet. A környéken ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések száma.

Százmilliárdnyi hulladék megy veszendőbe évente 

El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Alakul a hulladéktörvény 

Lakóházban és üdülőben kizárólag a háztartásban képződött veszélyes hulladékot és csak a közös helyiségekben lehet gyűjteni – egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladéktörvény végrehajtási rendeletének tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Másfél milliárd hulladékgazdálkodásra 

A négy fejlesztési főcél - ezen belül 17 cél és 44 részcél - valamelyikében olyan projektet valósítanak meg a nyertesek, ami már rövid távon is a hazai hulladékhasznosítás mennyiségi és minőségi növekedését szolgálja.

A hulladékkezelők is útdíjkedvezményt szeretnének 

A papírhulladékárak jelentősen csökkenhetnek a következő hónapban, az elektronikus útdíjrendszer pedig a szállítási költségeket emelheti meg drasztikusan – figyelmeztet a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE).

Kiteregetik a szennyest 

„Amit kidobunk, az nem tűnik el” – sokszor hallott, egyszerű tény, ami szinte minden szakmai fórumon elhangzik. Miért gondoljuk mégis azt, hogy a kukába kidobott hulladék többé már nem a mi dolgunk?

Ami az egyiknek hulladék, a másiknak nyersanyag 

A kontinentális Európa egyes részei nem tudnak betelni vele. A norvégok még többért könyörögnek a szomszédoknak. Már arra is gondoltak, hogy az USA-ból hozatnak be. Hogy mit is akarnak ennyire? Egyszerű háztartási hulladékot és szilárd városi szemetet.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo