hirdetés

A szupermarket is létezhet műanyag nélkül

Vancouverben megnyílt a jövő ideális élelmiszeráruháza. Csomagolóanyagok nélkül árusítanak és csakis olyan beszállítókkal dolgoznak, melyek megfelelnek egy rakás elvárásnak. Ez lesz az új divat: a hulladékmentes élelmiszerkereskedelem.
hirdetés

Kormányok, városvezetések, szállodák, éttermek, szupermarketek igyekeznek csökkenteni a környezetbe jutó plasztikszemét mennyiségét.  Nejlonszatyoradó. Árengedmény, ha saját élelmiszerhordó műanyag dobozod vagy italos flakonod hozod (ezt ajánlja a Starbucks). Van már sok megoldás, de mennyire elérhetetlen a plasztikmentes élet? A vásárlók terelgetése e cél felé már nem elég. Túl sok plasztikszemét halmozódott fel már az ökoszisztémákban. Radikálisabb megoldás kell.

Ilyen megoldás a műanyag-csomagolások használatával felhagyó kereskedelem. Valószínűleg egy kezünkön meg lehet számolni, hogy hány műanyagmentes élelmiszeráruház működik a világban. De tény, hogy sorra nyitnak az újak, melyek zászlajukra tűzik a zero waste, vagyis a hulladékmentes üzlet- és életvitelt, ami a körforgásos gazdaság alapkoncepciója.

Kép: Pixabay

Zéró műanyag

Ahogy nemrég írtuk, Hollandiában megnyílt az Ekoplaza műanyagot teljesen nélkülöző áruháza, melyet az első ilyen boltként hirdetnek. Közel 700 terméket árusít. Igaz, ez egy pop up bolt, vagyis ideiglenes. És bár elsőként népszerűsítik, nem ez az első ilyen élelmiszerbolt.

Berlinben az Unverpackt kínál -nevéhez híven- csomagolatlan élelmiszerek, méghozzá 600-féle árucikket. (Az is az elsőnek nevezi magát ebben a kategóriában.) Denver mellett a Zero Market, Angliában az Earth Food Love teszi lehetővé a vásárlók számára a csomagolás nélküli beszerzést.

Ilyen módszerekkel csökkentheted a műanyagszennyezésed
A plasztik évszázadokig nem bomlik le, de az időjárás viszontagságainak köszönhetően hamar széttöredezik és szennyező anyaggá válik. A halak megeszik, így bekerül a táplálékláncba. De a csapvízben is kimutatható.
A kanadai Vancouverben nyílt meg nemrég a Nada, melynek alapítója Brianne Miller, aki szakmáját tekintve tengerbiológus. Ebbéli minőségében pedig első kézből tapasztalhatta, hogy a tengerek mennyire tele vannak a műanyaghulladékunkkal. (A híres-hírhedt csendes-óceáni plasztikszemétsziget tulajdonképpen országnyi kiterjedésű.)

Miller látta, hogy az elsődleges hulladékforrás az élelmiszeripar, illetve az élelmiszerkereskedelem. Az óceánokban hömpölygő műanyag javarészt italos palack, szatyor és ételcsomagolás. A probléma forrásánál, az élemiszerkereskedelemben kezdett hát vállalkozni.

Nem semmi

A vancouveri Nada boltjában -a nada spanyolul semmit jelent- minden termék csomagolás nélkül pihen a polcokon. Mindenért súlyra kell fizetni. Az adagolás tetszőleges. Persze az embernek magával kell hozni a saját kis ételhordóit, dobozait, flakonjait. A bolt személyzete leméri az ételhordó súlyát, rányomtatja egy címkére, és ráragasztja. A címke kibírja azt is, ha az ételhordót a mosogatógépbe tesszük. Aki legközelebb ezzel jön, már nem kell a mérést újra elvégeznie. A boltban magvak, chipsek, babfélék, péksütemények, zöldségek, gyümölcsök, italok, olajak, méz, tejtermékek, valamint kozmetikai és takarítószerek is kaphatók.

Plasztik helyett itt a gyapjú- és bambuszalapú csomagolás
Pizzát, ásványvizet és mirelit termékeket is műanyag nélküli csomagolással igyekeznek megoldani a környezettudatos cégek. Gyapjúból, bambusznádból, alumíniumból és cukornádból készülnek a legújabb alternatívák.
A cég beszállítói közé egyáltalán nem könnyű bekerülni: a jelölteknek ki kell fejteniük, hogy miként tudnak illeszkedni a Nada tágabb küldetéséhez. A Nada sokféle elvárást támaszt leendő partnerei felé: szorgalmazza, az organikus mezőgazdasági termelést, és kötelezőnek érvényűnek tartja az átláthatóságot az ellátási lánc szervezésénél. Vagyis tudni akarja, minden árucikk és annak minden hozzávalója honnan ered. Ha nem tud ilyen mértékű transzparenciát felmutatni egy termelő vagy gyártó, aligha lesz helye a Nada partnerei között. Az is segíti a pozitív elbírálást, ha Miller azt látja, hogy a beszállító nagy számban foglalkoztat nőket és kisebbségeket. Legszívesebben helyi termelőkkel szerződik a Nada, hogy minél kevesebb legyen a szállításból eredő környezeti terhelés.

Kihat a vásárlási szokásokra

Az áruk ilyesfajta tárolása befolyásolja a fogyasztást is. Ha például egy nagy méretű zöldségnek csak a részeit akarjuk megvenni, lehetőség van rá. Nem kell megvenni és hazavinni az egészt, s kidobni a nem kívánt részeket. Ami azért is fontos, mert az Egyesült Államokban például a megvásárolt élelmiszerek 40 százaléka a kukában végzi. A bolti körülmények úgy is hatnak a vásárlóra, hogy mielőtt elindul otthonról, muszáj átgondolni, hogy mit is akar venni, mert az igényeihez szabja az ételhordók számát, amit magával visz. Így fegyelmezettebb, tudatosabb vásárlókká válhatunk.

(WEF)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo