Ilyen módszerekkel csökkentheted a műanyagszennyezésed 2. rész

2018. június 10. vasárnap - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

A plasztik évszázadokig nem bomlik le, de az időjárás viszontagságainak köszönhetően hamar széttöredezik és szennyező anyaggá válik. A halak megeszik, így bekerül a táplálékláncba. De a csapvízben is kimutatható.

Előbb-utóbb minden, ami a vízbe kerül, a folyókban, majd a tengerekben és az óceánokban köt ki. Földünk tengerei olyan szennyezettek, hogy megtisztításuk csak nemzetközi összefogással vihető véghez.

Rio De Janeiro úgy kapta meg a 2016-os olimpia megrendezésének jogát, hogy a városvezetés megígérte, kitisztítja a tengerpartot, ahol egyes vizi sportágak versenye került megrendezésre. 2015 márciusában az előzetes helyszínvizsgálatot végző szakemberek arra panaszkodtak, hogy a hullámokban egy szófa úszik, de találtak döglött kutyát is. A hatóságok beismerték, hogy képtelenek megtisztítani a partmenti szakaszt.

Cikkünk első részében 4 árucikket vettünk sorra, melyek műanyagot tartalmaznak, sokszor igen kis méretben, mellyel a környezetet szennyezzük. Íme még néhány termékfajta.

5. Cigarettacsikk

A filterekben cellulóz-acetát van, ami egy nem lebomló műanyagfajta. Ezekből is lemorzsolódnak mikrorostok. Miután elszívtuk a cigarettát, sok mérgező anyagot tartalmaz a szűrő, magától értetődően nikotint is. Az eldobott csikkek ezért rendkívül szennyezőek mind a talajban, mind a tengerekben. A strandok és partok takarításánál ez a legnagyobb mennyiségben összegyűjtött szemétfajta.

Megoldás: Ne dobd el a csikket a szabadban!

6. Csillámló díszítőréteg

Főleg a gyerekjátékokra viszik fel előszeretettel a gyártók azokat a csillámló diszítéseket, amik viszonylag könnyen le is jönnek róluk némi használat után. Ez rendszerint vagy polietilén tereftalát (PET) vagy vékony PVC-réteg (polivinil-klorid).

Megoldás: Olyan árukat vegyünk, amire természetes alapanyagból, például eukaliptuszfából készült csillámréteget vittek fel. Az lebomlik.

fotó: Flickr/Shanna Waller

fotó: Flickr/Shanna Waller

7. Nedves törlőkendők

A kéztörlők, a baba törlőkendők, vagy a sminket letörlő kendők, ezek általában poliészterből, polietilénből vagy polipropilénből készülnek, vagy természetes anyagokkal keverve találhatók benne. Ha egy ilyen kendőt akár csak összetépve bedobunk a vécébe és lehúzzuk, könnyen eltömítheti a szennyvízvezetéket.

Megoldás: Használjunk természetes, pamutalapú flanel törlőkendőt.

8. Filteres tea

Hajlamosak lennénk azt hinni, hogy lebomlik. Pedig nem. Mert van egyfajta puha váz benne, ami polipropilénből áll. Ez apró darabokra töredezik, és hiába dobtuk ki a komposztba vagy a talajra, nem fog lebomlani.

Megoldás: Filter nélkül teafűből főzzünk teát.

9. Festék

A termoplasztikus, hőre lágyuló festékből -mint amilyen az aszfaltra, a hajókra vagy a házakra felvitt festék- szintén lejön porszerű réteg (akárcsak az autógumiról) és az óceánokba kerül. De nem minden festék szükségszerűen műanyagalapú.

Megoldás: Olyan festéket vegyünk, amiben lenmag- vagy latex-alapú a kötőanyag.

10. Műanyag kávéspoharak

Többrétegűek, ezért nagyon nehéz az újrahasznosításuk, kifejezetten erre specializált hulladékfeldolgozó üzemek tudnak csak velük mit kezdeni. A műanyagrétegük polietilénből készül, akárcsak a filteres teák. A papírrétegük lebomlik, de ez a plasztik nem.

Megoldás: Vigyük a saját újratölthető műanyag kávés poharunkat a kávézóba.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.