hirdetés

A maffia rákot okoz!

Két börtönben ülő informátor beköpte a keresztapákat: az olasz maffia több millió tonnányi mérgező hulladékot Nápoly közelében. Ezzel sikerült elszennyezniük a talajvizet. A környéken ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések száma.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Egyre több olasz város mellett okoz gondokat az illegális szemétlerakás - és égetés - Kép: Pixabay

Nemcsak félelemkeltéssel, zsarolással, védelmi pénzek beszedésével és gyilkossággal keseríti meg az emberek életét az olasz alvilág, hanem az ivóvizüket is elszennyezi. Ez derült ki nemrég a hatóságok helyszíni szemléjéből a dél-olaszországi Casal di Principe nevű településen. Ezúttal nem fegyverekkel, hanem markológéppel érkezett a rendőrség a talján rossz fiúk ténykedéseinek felderítésére. Az ominózus körzetet -mely Nápolytól északra fekszik- csak a "Halál-háromszögnek" nevezték a helyiek.

Egy környezetvédő csoport becslése szerint mintegy 10 millió tonna toxikus hulladékot ástak el itt a '90-es évek eleje óta, írta a New York Times. A bűnszervezet ebből több milliárd dollárnyi bevételre tett szert, miközben semmit sem tett azért, hogy megakadályozza a mérgező anyagok talajba és talajvízbe szivárgását.Az egészre akkor derült fény, amikor a hatóságok elkezdték vizsgálni a régió másik hulladékproblémáját, az illegális szemétégetést, mely miatt a "Tüzek Földje" becenevet is megkapta Nápoly környéke. Egy helyi orvos már 2004-ben kimutatta, hogy ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések száma, amit most a talajvíz-szennyezéssel hoznak kapcsolatba. Kutatása eredményeit egy brit szaklapban, a The Lancetben hozta nyilvánosságra.

Olaszországban egyébként is alapvetően megoldatlan a hulladékkezelés. A szeméttelepek megteltek és időnként előfordul, hogy a nagyvárosok szemetét nem tudják hova elszállítani. Az emberek oda dobják hulladékukat, ahová csak lehet. Rendszerint autópályák mentén, elhagyott mezőkön és domboldalakon hagyják - ezek aztán kedvelt élőhelyeivé válnak a patkányoknak. Az olasz gyárak évtizedeken át a maffiára támaszkodtak, hogy eltüntesse a -gyakran egészségre ártalmas, toxikus, azbesztet tartalmazó- szemetüket, így akartak spórolni azon, hogy borsos árat kelljen fizetniük a megfelelő hulladékelhelyezésért.
Százmilliárdnyi hulladék megy veszendőbe évente
El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba.
A New York Times szerint Carmine Schiavone 1997-ben egy parlamenti bizottságnak vallott arról, hogy a Camorrába tartozó Casalesi-klán pribékjei éjnek-évadján rendőrnek öltözve irányították a szemétégetést. Mivel az amerikai haditengerészetnek van egy bázisa Nápolyban, az ottani ivóvíz minősége nem kerülte el az illetékesek figyelmét: az amerikai hadsereg 2008-ban vizsgálatot végzett és a csapból folyó vizet szennyezettnek találta. Kiadták hát a hivatalos utasítást az ott állomásozó katonáknak: csakis palackozott vizet ihatnak. De a zöldségeket sem moshatják meg csapvízzel, s a fogmosáshoz is palackozott vizet kell használniuk.

A szóbeszéd szerint a Camorra az elmúlt években átállt az illegális szemét-exportálásra. A hulladék titkos hajórakományokként hagyják el az olasz csizmát és rendszerint a balkáni térség országaiban kötnek ki. De hiába állt le a hulladékszórás, a helyieket duplán sújtja a múlt terhe: nemcsak a rákos megbetegedések révén, hanem a csökkenő mezőgazdasági tevékenységgel. Az áruházláncok ugyanis nem hajlandók megvenni az itteni terményeket, attól tartva, azokat szennyezett vízzel locsolták. A messze földön híres mozarellát egyelőre még nem érintette meg a szemétbotrány.

Nem az a gond, hogy nem lesz mit meginni
Elképesztő mennyiségű ivóvizet pazarolunk el nap mint nap, miközben a klímaváltozás következtében lassan azzal kell szembesülnünk, hogy nem lesz mivel öntözni növényeinket, itatnunk állatainkat, hűtenünk tervezett atomerőműveinket.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo