Hulladékgazdálkodás cikkek


Elképesztő adat: fejenként több mint 400 kiló szemetet termelnek a magyarok évente

Elképesztő adat: fejenként több mint 400 kiló szemetet termelnek a magyarok évente  

Az Európai Unióban az egy főre jutó települési hulladék mennyisége 513 kilogramm volt 2022-ben.
EU-s pénzből jönnek új kukásautók Budapest utcáira

EU-s pénzből jönnek új kukásautók Budapest utcáira  

110 modern, környezetkímélő hulladékbegyűjtő.
A Mol elkezdte az új hulladékudvarok építését

A Mol elkezdte az új hulladékudvarok építését 

Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja.
Komposztálható bioműanyag csomagolást fejlesztett ki egy magyar cég

Komposztálható bioműanyag csomagolást fejlesztett ki egy magyar cég 

Az élelmiszer-hulladékokkal együtt komposztálható úgynevezett bioműanyag csomagoló anyagokat fejlesztett ki a Bibo Franchise Kft.
Fontos határidő jár le pénteken a cégeknek

Fontos határidő jár le pénteken a cégeknek  

Fontos határidő előtt állnak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer kapcsolatos első kötelező adatszolgáltatásban érintett vállalkozások.
Új időszámítás kezdődött a hulladékgazdálkodásban

Új időszámítás kezdődött a hulladékgazdálkodásban  

Július elsejétől országszerte átalakul a hulladékgazdálkodás.
Új időszámítás jön a hulladékgazdálkodásban - a szennyező fog fizetni

Új időszámítás jön a hulladékgazdálkodásban - a szennyező fog fizetni  

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert.
Újabb terhet kapnak a nyakukba a gyártók

Újabb terhet kapnak a nyakukba a gyártók  

Számos új kötelezettséget és adminisztratív feladatot hoz magával a július 1-jétől induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer.
Készülhetnek a vállalatok, így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Készülhetnek a vállalatok, így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon 

Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer.

Visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások - mennyire lesz ezután bátor a kormány? 

Megszavazta ma az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat. A magyaroik döntő többsége a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja - írja a Greenpeace friss blogbejegyzésében.

Ki hordja el a szeméthegyeket? 

Ha emlékszik még rá valaki: február 16-án klímavédelmi akciótervet hirdetett ki Orbán Viktor miniszterelnök. Egy hónappal később pedig már a nemzeti ünnepet sem tartották meg a koronavírus-járvány miatt. Pedig igazán nemes és grandiózus volt a hirtelen a zöld gondolatot is felkaroló kormány akcióterve: július elsejétől például felszámolták volna az illegális hulladéklerakókat, betiltották volna az egyszer használatos műanyagokat, és minden újszülött után tíz fát ültetett volna a kormány.

A szebb jövő otthon kezdődik 

Lehetséges-e szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagolóeszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba 

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.

Óratorony lett a szemétégető kéményéből 

Peking kiadta a parancsot: tessék erőművekben elégetni a hulladékot, és energiát termelni belőle, nem pedig a szeméttelepekre szórni.

Így legyünk zöldek karácsonykor 

Karácsonykor átlagosan 30 ezer forint értékben vásárolunk ajándékot egymásnak. A legnépszerűbb termékek az illatszerek, a könyvek és a különböző divattermékek. Az ünnepek alatt a papírhulladék mennyisége is jelentős mértékben, akár 9 kilóra is megnőhet a különböző csomagolóanyagok használata révén.

Egy autógyár, ami nem termel hulladékot 

A Ford mind a 12 európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladék-kibocsátása nullára csökkenjen - közölte az autóipari vállalat. Ezzel évente 6 ezer tonnával kevesebb hulladék kerül a lerakókba, mint 2011-ben, ez a mennyiség megfelel egy 12,5 ezer lakosú kisváros hulladéktermelésének. A Ford így már egyáltalán nem terheli hulladékkal a környezetet, miközben 1,2 millió autót készít évente Európában.

Itt van az újrahasznosítás Szilícium-völgye 

Külföldi delegációk a csodájára járnak San Francisco körkörös gazdaságának, ahol 80 %-os a hulladék-újrahasznosítási arány.

Megcsinálták: zéró hulladékkal is lehet autót gyártani 

Egy 12,5 ezer lakosú város hulladéktermelésének megfelelő, 6 ezer tonnás csökkentést valósított meg a Ford azzal, hogy mind a 12 európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladékkibocsátása nullára csökkenjen – közölte az autóipari vállalat az MTI-vel.

Túl drága és szennyező a hulladékégetés 

Közös állásfoglalásban tiltakoznak környezetvédő szervezetek a hulladékégetők térnyerése és azok kormányzati támogatása ellen, mert szerintük ez a fajta hulladékkezelés az egész hulladékgazdálkodást tönkre teheti - olvasható a Greenpeace Magyarország, a Humusz Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld szervezetek Országos Találkozója közös közleményében.

Lusták vagyunk a szelektív hulladékhoz 

Noha a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a hazai lakosság 96%-a számára elérhető, mégis a magyarok 46%-a semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat. Ráadásul még azok körében is minden harmadik italos kartondoboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot, derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által készített, országos reprezentatív felmérésből.

Négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal 

Ha a jelenlegi mértékben és sebességben folytatjuk a tengerek szennyezését, irtjuk a halpopulációt, derült ki a davosi Világgazdasági Fórum jelentéséből. A világszerte megtermelt plasztiknak csak 14 %-a kerül újrahasznosításra.

Inkább elégetjük a kincset érő alapanyagot 

Teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szemét tárolásának a problémáját – vélekedett Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár az Indexnek.

Semmit nem hagyunk hátra - gazdaság szemét nélkül? 

A szakemberek szerint a körkörös gazdaság lehetséges, sőt nyereséges is lenne, de sokat kell még tennünk érte. A szűkülő és dráguló források hatékonyabb kihasználása nem opció, hanem már elkerülhetetlen valóság.

Szemétszigeteket építene New York 

New York mesterséges komposztálószigetekkel, a „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. Tíz mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, amelyek belsejében működne a hulladékfeldolgozó rendszer.

Körkörös gazdaság? Mind nyernénk rajta 

A tagállamokban történő újrahasznosítás növeléséért és a körkörös gazdaság erősítéséért hozott döntéseket az Európai Bizottság. Ez nemcsak a környezetnek, de a versenyképességnek is segítene.

Kevesebb nejlonzacskót használhatunk 

Az Európai Unió országainak 2019-ig 80 százalékkal csökkenteniük kell a leginkább környezetszennyező és leggyakrabban használt műanyag zacskók használatát a parlament szerdai döntése értelmében. A képviselők adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltás bevezetését javasolják.

Így lehet pénzt keresni a szeméttel 

Befektetés nélkül is megvalósítható a hulladék szelektív gyűjtése, elszállítása vagy feldolgozása a legtöbb cég számára, sőt, akár extra bevételre is szert tehetnek, ha jól menedzselik a hulladékukat.

A maffia rákot okoz! 

Két börtönben ülő informátor beköpte a keresztapákat: az olasz maffia több millió tonnányi mérgező hulladékot Nápoly közelében. Ezzel sikerült elszennyezniük a talajvizet. A környéken ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések száma.

Százmilliárdnyi hulladék megy veszendőbe évente 

El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Másfél milliárd hulladékgazdálkodásra 

A négy fejlesztési főcél - ezen belül 17 cél és 44 részcél - valamelyikében olyan projektet valósítanak meg a nyertesek, ami már rövid távon is a hazai hulladékhasznosítás mennyiségi és minőségi növekedését szolgálja.

Harmadszor nyert díjat a magyar hulladékkezelő 

A magyar hulladékkezelő vállalat, az Éltex Kft. nemzetközi elismerést nyert a környezetvédelemben nyújtott munkájáért, maga mögé utasítva a Procter & Gamble (P&G) 82 000 nemzetközi partnerét.

Fejenként több, mint 500 kiló hulladékot termeltünk 

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállama 2011-ben átlagosan fejenként 503 kilogramm kommunális hulladékot állított elő, ennek a mennyiségnek 25 százalékát újrahasznosították, 15 százalékát pedig komposztálták.

Környezettudatosan ünnepeltünk! 

Az ünnepek alatt majd hétezer vásárlót kérdeztek meg vásárlási szokásairól országszerte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) „Zöldlista” programjának keretében. Az OHÜ reméli, hogy egyre többen lesznek olyanok, akik a hétköznapokban is környezettudatosan alakítják bevásárlási szokásaikat, alkalmazzák a környezetkímélő megoldásokat.

A szemét miatt perelnék a kormányt 

Uniós eljárások sorát indíthatják el a hazánkban működő, külföldi tulajdonú hulladékgazdálkodási cégek az új magyar törvény kapcsán. A magyar szabályozás ugyanis kimondja, 2013. január 1-jétől csak olyan cégek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyekben az állam, egy önkormányzat vagy a települési önkormányzati társulás tulajdonosi többséggel rendelkezik.

Mire jó az ipari társkereső? 

A lakosságot már elérte a szelektív láz és egyre divatosabb a hulladékgazdálkodásról beszélni. De hová teszik a szemetet a gyártók? A háztartáson kívül keletkező hulladékok sorsával az ipari társkereső, vagy NISP program foglalkozik.

Van mit keresni a határon túl is 

Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter (ArchEnerg) tagvállalatai 2010-es 2,7 milliárd forintnyi összesített exportbevételeiket 2011-ben 3,5 százalékkal növelték. Makra József, a klaszter elnöke szerint a hazai építőipar és az energetikai iparág lassulása miatt egyre érdemesebb a határ túloldalán adódó lehetőséget kiaknázniuk a kisvállalkozásoknak. A jellemzően Csongrád megyei kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő klaszter tapasztalatai azt mutatják, hogy megéri az erőfeszítés.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo