Hulladékgazdálkodás cikkek

hirdetés

Készülhetnek a vállalatok, így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Készülhetnek a vállalatok, így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer.
Visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások - mennyire lesz ezután bátor a kormány?

Visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások - mennyire lesz ezután bátor a kormány?

Megszavazta ma az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat. A magyaroik döntő többsége a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja - írja a Greenpeace friss blogbejegyzésében.
Ki hordja el a szeméthegyeket?

Ki hordja el a szeméthegyeket?

Ha emlékszik még rá valaki: február 16-án klímavédelmi akciótervet hirdetett ki Orbán Viktor miniszterelnök. Egy hónappal később pedig már a nemzeti ünnepet sem tartották meg a koronavírus-járvány miatt. Pedig igazán nemes és grandiózus volt a hirtelen a zöld gondolatot is felkaroló kormány akcióterve: július elsejétől például felszámolták volna az illegális hulladéklerakókat, betiltották volna az egyszer használatos műanyagokat, és minden újszülött után tíz fát ültetett volna a kormány.
A szebb jövő otthon kezdődik

A szebb jövő otthon kezdődik

Lehetséges-e szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagolóeszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!
Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.
hirdetés
Óratorony lett a szemétégető kéményéből

Óratorony lett a szemétégető kéményéből

Peking kiadta a parancsot: tessék erőművekben elégetni a hulladékot, és energiát termelni belőle, nem pedig a szeméttelepekre szórni.
Így legyünk zöldek karácsonykor

Így legyünk zöldek karácsonykor

Karácsonykor átlagosan 30 ezer forint értékben vásárolunk ajándékot egymásnak. A legnépszerűbb termékek az illatszerek, a könyvek és a különböző divattermékek. Az ünnepek alatt a papírhulladék mennyisége is jelentős mértékben, akár 9 kilóra is megnőhet a különböző csomagolóanyagok használata révén.
Egy autógyár, ami nem termel hulladékot

Egy autógyár, ami nem termel hulladékot

A Ford mind a 12 európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladék-kibocsátása nullára csökkenjen - közölte az autóipari vállalat. Ezzel évente 6 ezer tonnával kevesebb hulladék kerül a lerakókba, mint 2011-ben, ez a mennyiség megfelel egy 12,5 ezer lakosú kisváros hulladéktermelésének. A Ford így már egyáltalán nem terheli hulladékkal a környezetet, miközben 1,2 millió autót készít évente Európában.
Itt van az újrahasznosítás Szilícium-völgye

Itt van az újrahasznosítás Szilícium-völgye

Külföldi delegációk a csodájára járnak San Francisco körkörös gazdaságának, ahol 80 %-os a hulladék-újrahasznosítási arány.
Megcsinálták: zéró hulladékkal is lehet autót gyártani

Megcsinálták: zéró hulladékkal is lehet autót gyártani

Egy 12,5 ezer lakosú város hulladéktermelésének megfelelő, 6 ezer tonnás csökkentést valósított meg a Ford azzal, hogy mind a 12 európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladékkibocsátása nullára csökkenjen – közölte az autóipari vállalat az MTI-vel.
hirdetés

Túl drága és szennyező a hulladékégetés

Közös állásfoglalásban tiltakoznak környezetvédő szervezetek a hulladékégetők térnyerése és azok kormányzati támogatása ellen, mert szerintük ez a fajta hulladékkezelés az egész hulladékgazdálkodást tönkre teheti - olvasható a Greenpeace Magyarország, a Humusz Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld szervezetek Országos Találkozója közös közleményében.

Lusták vagyunk a szelektív hulladékhoz

Noha a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a hazai lakosság 96%-a számára elérhető, mégis a magyarok 46%-a semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat. Ráadásul még azok körében is minden harmadik italos kartondoboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot, derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által készített, országos reprezentatív felmérésből.

Négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal

Ha a jelenlegi mértékben és sebességben folytatjuk a tengerek szennyezését, irtjuk a halpopulációt, derült ki a davosi Világgazdasági Fórum jelentéséből. A világszerte megtermelt plasztiknak csak 14 %-a kerül újrahasznosításra.

Inkább elégetjük a kincset érő alapanyagot

Teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szemét tárolásának a problémáját – vélekedett Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár az Indexnek.

Semmit nem hagyunk hátra - gazdaság szemét nélkül?

A szakemberek szerint a körkörös gazdaság lehetséges, sőt nyereséges is lenne, de sokat kell még tennünk érte. A szűkülő és dráguló források hatékonyabb kihasználása nem opció, hanem már elkerülhetetlen valóság.

Szemétszigeteket építene New York

New York mesterséges komposztálószigetekkel, a „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. Tíz mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, amelyek belsejében működne a hulladékfeldolgozó rendszer.

Körkörös gazdaság? Mind nyernénk rajta

A tagállamokban történő újrahasznosítás növeléséért és a körkörös gazdaság erősítéséért hozott döntéseket az Európai Bizottság. Ez nemcsak a környezetnek, de a versenyképességnek is segítene.

Kevesebb nejlonzacskót használhatunk

Az Európai Unió országainak 2019-ig 80 százalékkal csökkenteniük kell a leginkább környezetszennyező és leggyakrabban használt műanyag zacskók használatát a parlament szerdai döntése értelmében. A képviselők adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltás bevezetését javasolják.

Így lehet pénzt keresni a szeméttel

Befektetés nélkül is megvalósítható a hulladék szelektív gyűjtése, elszállítása vagy feldolgozása a legtöbb cég számára, sőt, akár extra bevételre is szert tehetnek, ha jól menedzselik a hulladékukat.

A maffia rákot okoz!

Két börtönben ülő informátor beköpte a keresztapákat: az olasz maffia több millió tonnányi mérgező hulladékot Nápoly közelében. Ezzel sikerült elszennyezniük a talajvizet. A környéken ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések száma.

Százmilliárdnyi hulladék megy veszendőbe évente

El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Másfél milliárd hulladékgazdálkodásra

A négy fejlesztési főcél - ezen belül 17 cél és 44 részcél - valamelyikében olyan projektet valósítanak meg a nyertesek, ami már rövid távon is a hazai hulladékhasznosítás mennyiségi és minőségi növekedését szolgálja.

Harmadszor nyert díjat a magyar hulladékkezelő

A magyar hulladékkezelő vállalat, az Éltex Kft. nemzetközi elismerést nyert a környezetvédelemben nyújtott munkájáért, maga mögé utasítva a Procter & Gamble (P&G) 82 000 nemzetközi partnerét.

Fejenként több, mint 500 kiló hulladékot termeltünk

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállama 2011-ben átlagosan fejenként 503 kilogramm kommunális hulladékot állított elő, ennek a mennyiségnek 25 százalékát újrahasznosították, 15 százalékát pedig komposztálták.

Környezettudatosan ünnepeltünk!

Az ünnepek alatt majd hétezer vásárlót kérdeztek meg vásárlási szokásairól országszerte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) „Zöldlista” programjának keretében. Az OHÜ reméli, hogy egyre többen lesznek olyanok, akik a hétköznapokban is környezettudatosan alakítják bevásárlási szokásaikat, alkalmazzák a környezetkímélő megoldásokat.

A szemét miatt perelnék a kormányt

Uniós eljárások sorát indíthatják el a hazánkban működő, külföldi tulajdonú hulladékgazdálkodási cégek az új magyar törvény kapcsán. A magyar szabályozás ugyanis kimondja, 2013. január 1-jétől csak olyan cégek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyekben az állam, egy önkormányzat vagy a települési önkormányzati társulás tulajdonosi többséggel rendelkezik.

Mire jó az ipari társkereső?

A lakosságot már elérte a szelektív láz és egyre divatosabb a hulladékgazdálkodásról beszélni. De hová teszik a szemetet a gyártók? A háztartáson kívül keletkező hulladékok sorsával az ipari társkereső, vagy NISP program foglalkozik.

Van mit keresni a határon túl is

Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter (ArchEnerg) tagvállalatai 2010-es 2,7 milliárd forintnyi összesített exportbevételeiket 2011-ben 3,5 százalékkal növelték. Makra József, a klaszter elnöke szerint a hazai építőipar és az energetikai iparág lassulása miatt egyre érdemesebb a határ túloldalán adódó lehetőséget kiaknázniuk a kisvállalkozásoknak. A jellemzően Csongrád megyei kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő klaszter tapasztalatai azt mutatják, hogy megéri az erőfeszítés.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Petícióval sürget bérmegállapodást a Postás Szakszervezet.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo