hirdetés

Négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal

Ha a jelenlegi mértékben és sebességben folytatjuk a tengerek szennyezését, irtjuk a halpopulációt, derült ki a davosi Világgazdasági Fórum jelentéséből. A világszerte megtermelt plasztiknak csak 14 %-a kerül újrahasznosításra.
hirdetés

A legújabb kutatások arra a sokkoló feltárást tették, hogy a tengeri madarak 90 százalékának emésztőrendszerében műanyag-darabok találhatók. Vagyis a sós vízben széttöredezett plasztikot élelemnek nézik és lenyelik.

Az utcán dobjuk el

A műanyag szatyrok, plasztik ételes dobozok és más hulladékok úgy kerülnek az óceánokba, hogy eldobjuk őket az utcán, onnan az esővíz a lefolyókon keresztül a városi csatornarendszerbe viszi, ahonnan a folyókba ömlik, majd a folyókból a tengerekbe. Ott pedig olyan mennyiségben van jelen, hogy néhány éve Oprah Winfrey beszélgetős műsorában sokkolta a közvéleményt az a(z egyébként már akkor sem új keletű) bejelentés, hogy a Csendes-óceánon hömpölyög az áramlásoknak köszönhetően összesűrűsödő szemétsziget, melynek mérete egy-egy USA-béli tagállaméval azonos.

A holland feltaláló és vállalkozó, Boyan Slat szerint azok az áramlatok, melyek létrehozták a szigetet, arra is használhatók, hogy eltakarítsák őket. Ha némi emberi közbeavatkozással rásegítünk a folyamatra. Idén nyáron kezdi meg működését Slat tengeri hulladékeltakarító építménye. A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése szerint a műanyag népszerűsége, vagyis hogy alacsony az előállítási költsége és könnyen gyártható, oda vezetett, az elmúlt 50 évben meghússzorozódott a műanyagtermelés. A jelenlegi output megháromszorozódik a következő 20 évben.

Világszerte a műanyagoknak alig 14 %-a kerül be a szelektív hulladékgyűjtés rendszerébe. Ez az arány rendkívül alacsony, ha figyelembe vesszük, hogy a papírnak 58 %-a, a fémanyagoknak 90 %-a kerül újrafelhasználásra.

A NASA így látja a legnagyobb tengeri hulladékszigeteket. (fotó: WEF/YouTube)

A nem újrahasznosított műanyagmennyiségnek mintegy harmada végzi az ökoszisztémákban, szennyezve az állatok élőhelyét és végső soron az állatok szervezetét is, amint azt a tengeri madarakon végzett vizsgálat mutatja. (Egyébként a halak éppúgy lenyelik a plasztikot.)

"Az első felhasználás után, a műanyag materiális értékének 95 %-a, vagyis 80-120 milliárd dollárra becsülhető összeg elvesztődik a gazdaság számára," áll a WEF jelentésében, mely 180 szakértővel készült interjún és 200 másik jelentés összesítésén alapul. Mindez megelőzhető lenne, ha a plasztikot újrafelhasználnák.

A WEF szerint a köznépet különféle előnyökkel kéne ráédesgetni arra, hogy ne dobja el a műanyagot, hanem vegyen részt a szelektív hulladékgyűjtésben, s a világ számos országában fejleszteni kellene az újrahasznosítási infrastruktúrát. (Magyarország, az uniós előírások miatt jobban áll e téren, mint egyes fejlődő országok).

A WEF a YouTube-on közzétette a NASA vizualizációs demóját, mely megmutatja a szemétszigetek keletkezési módját.

Műanyaginvázió
2050-re a globális műanyaggyártás volumene a jelenlegi háromszorosára, 1124 millió tonnára nő, s az iparág a globális "karbon büdzsé" 15 %-árt lesz felelős. (Ma mindössze 1 százalékáért.) A "karbon büdzsé" azt jelenti, X mennyiségű üvegházgázt bocsáthat ki az emberi civilizáció úgy, hogy közben még mindig képes 2 Celsius fokban mérsékelni a globális felmelegedést.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo