hirdetés

Döbbenetesen sok műanyaghulladékot termelünk – megtudhatja, Ön pontosan mennyit

Bár a hulladékcsökkentésben fontos szerepe van a szabályozásnak, nem kérdés, hogy mekkora jelentősége van a lakosság fogyasztási szokásainak. Ha szembesülünk vele, mennyire terheljük mi magunk a környezetet minden egyes nap, talán rászánjuk végre magunkat a változtatásra.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Egy szívószál, amit teljesen feleslegesen beletesznek az üdítőbe, pedig az üvegből is tudunk inni. Egy műanyag pohár, amit annak ellenére elfogadunk, hogy valójában a kávézóban fogjuk meginni, amit rendeltünk, tehát akár „helyben fogyasztós”, kerámiacsészében is kérhettük volna az italt, csak egy szóba került volna.

Szegfűszeg és oregánó jöhet a műanyag csomagolás helyett
Szegfűszeggel és oregánóval illatosított, ehető csomagolás védhetné az ételeinket. Amellett, hogy természetes, egy friss tanulmány szerint jobban is működik.
Az, hogy a közértben az egyetlen darab, a héjában is tökéletesen biztonságban lévő narancsot vagy almát is beletesszük még egy átlátszó műanyag zacskóba. Természetesen minden alkalommal egy újba, mert bár otthon mindenkinél hegyekben áll az ilyen – vagy azonnal a szemétben végzi a vásárlás után –, mégsem használjuk újra, amikor kellene. Hogy mennyire nincs szükségünk a szatyrokra, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy drasztikusan visszaesik a használatuk, ha nem ingyen, hanem pár fillértért adják azokat.

Vagy, hogy számos félliteres ásványvizes üveget fogyasztunk egy nap alatt, ahelyett, hogy a nagyobb kiszerelést vagy még inkább a Magyarországon teljesen egészséges csapvizet és egy úrjatölthető, dizájnos kulacsot választanánk.

Ilyen apróságnak tűnő dolgokon múlik, hogy mennyivel járulunk hozzá a Földet egyre inkább elborító felesleges műanyag szaporításához. A saját műanyag-ökolábnyomunk kiszámításában segít a Greenpeace kalkulátora, ahol minimális angoltudással megtudhatja, mennyivel járul Ön hozzá a világot beborító műanyaghulladék növelésével. Sokkoló, de megéri kipróbálni.

Ide kattintva számíthatja ki – és nézheti meg az ijesztően hosszú listát –, hogy Ön mennyi műanyagszeméttel terheli meg a világot.

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba
2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo