Felmelegedés cikkek


Új veszély fenyegeti a polgári repülést

Új veszély fenyegeti a polgári repülést 

A globális felmelegedés miatt nő a turbulencia kockázata a repülésnél.
Ha nem változtatunk, a világ népességének negyedét fenyegeti szélsőséges időjárás

Ha nem változtatunk, a világ népességének negyedét fenyegeti szélsőséges időjárás 

Ha nem reagálunk a globális felmelegedés veszélyére, világunk visszafordíthatatlanul megváltozik.
Nyakunkon a "világvége", mégis tovább pocsékoljuk az energiát

Nyakunkon a "világvége", mégis tovább pocsékoljuk az energiát 

Az energiahatékonyság javítása nemcsak a fenntartható energiagazdálkodás első lépése, hanem elengedhetetlen annak a klímakatasztrófának a kezelésében is, amifelé egyre nagyobb sebességgel száguldunk. A legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk. Március 6-a az energiahatékonyság világnapja.
Eltűnhetnek a nagy felhők a légszennyezésünk miatt, melegházzá válhat a Föld

Eltűnhetnek a nagy felhők a légszennyezésünk miatt, melegházzá válhat a Föld 

A Föld felületének 70 százalékát felhők árnyékolják be, természetes takarót nyújtva a napfény ellen. Már 2016-ban arról írtak tudósok 1983 óta gyűjtött műholdas adatokat elemezve, hogy a klímaváltozás megváltoztatja a felhők keletkezésének folyamatát. Egy új számítógépes szuperszimuláció szerint ha tovább növekszik az emberiség üvegházgáz-kibocsátása. az óceánok fölötti nagy felhők eltűnhetnek.
Akkora a baj, hogy városokban fosztogatnak a jegesmedvék

Akkora a baj, hogy városokban fosztogatnak a jegesmedvék 

Az éghajlatváltozás miatt évről évre korábban térnek vissza Európába és Észak-Amerikába a vándormadarak – a jégtakaró olvadása miatt egyúttal egyre nagyobb veszélyt jelentenek a sarkköri városokban élelmet kereső jegesmedvék.
A bűnözésre is kihat a klímaváltozás

A bűnözésre is kihat a klímaváltozás 

Miközben Donald Trump amerikai elnök és európai társai cáfolják az éghajlat-változást, tudósok kimutatták: az egyre nagyobb károkat okoz a nemzetgazdaságoknak, egyúttal újabb népvándorlással fenyeget a tovább melegedő afrikai, ázsiai országokból.
Vasutat, gázvezetéket, házakat tüntet el a felmelegedés

Vasutat, gázvezetéket, házakat tüntet el a felmelegedés 

Az éghajlatváltozás hatására máris felmelegednek az örök fagy övezetei, települések mellett létfontosságú vasutak, olaj-és gázvezetékek kerülnek végveszélybe.
Hamarabb jön az összeomlás, mint gondolnánk

Hamarabb jön az összeomlás, mint gondolnánk 

Az tovább emelkedő károsanyag-kibocsátás, benne a járművek növekvő fogyasztása miatt tovább gyorsul a globális felmelegedés és a vártnál jóval hamarább, már 2030-ra igen súlyos következmények fenyegetnek, mutatnak rá a világ tudósai.
Összemegyünk a felmelegedéstől?

Összemegyünk a felmelegedéstől? 

Egyes emlősök és melegvérű állatok testmérete csökkent, amikor a Föld hőmérséklete felmelegedett évmilliókkal ezelőtt – állapította meg egy kutatócsoport.
Évi 2,6%-kal kéne hatékonyabbnak lennünk

Évi 2,6%-kal kéne hatékonyabbnak lennünk 

2015-ben is javult a globális energiahatékonyság, ami jó hír a klímaharcban. Sok energiát fogyasztunk, de kevesebb emisszióval, mert folytatódik a megújuló energiák térnyerése. Ennél azonban sokkal gyorsabb javulás szükséges a világgazdaság dekarbonizációjához.

Ez volt minden idők legmelegebb tavasza 

A NASA adatai szerint egy sor melegrekordot döntöttek meg a tavaszi hónapok. Indiában 51 Celsius-fokot mértek. Meteorológusok szerint nagy okunk van az aggodalomra. Ez ennél csak rosszabb lesz.

A hőség elől menekül a holnap migránsa 

A Közel-Keleten 2050-re már esténként sem fog 30 Celsius fok alá süllyedni a levegő hőmérséklete friss tudományos prognózisok szerint. És ez még csak a legóvatosabb becslés. Felforr a planétánk.

Több mint félmillió áldozatot szed a klímaváltozás 

A következő évtizedekben több mint félmillió áldozatra számíthatunk és a nem bankok által birtokolt vagyontárgyaknak akár 17%-át is tönkre teheti a klímaváltozás.

Elszegényedhet a lakosság klímaegyezmény nélkül 

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen mellékhatásai a nincsteleneket érintik a legkellemetlenebbül. Radikális emissziócsökkentési vállalások nélkül a klímaváltozás másfélszer annyi embert taszíthat szegénysorba, mint amekkora a létszámuk most, figyelmeztetnek a szakemberek.

Néhány gólya itthon várja a tavaszt - videóval 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) az ősz folyamán több bejelentés is érkezett itthon maradt fehér gólyákról. Legutóbb Páty és Tárnok térségéből, ahol október elején észlelték először a madarat. A gólya rendszeresen bogarászik a sportpálya gyepén, de a kertekbe is beszáll, illetve egy árokásó gépet is követett és a kitermelt földből szedegette össze a férgeket.

Félévszázados rekord: aszály miatt drágulnak az élelmiszerek 

1956 óta nem volt ilyen szárazság Észak-Amerikában, mint az elmúlt hónapokban. A súlyos vízhiány és a tönkrement termés miatt az USA tagállamain belüli "megyéknek" (county) mintegy felét nyilvánította katasztrófa-sújtotta területté a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), jelentette a CNN hírtelevízió.

Sevilla a legmelegebb hely Európában 

A CNN hírtelevízió összegyűjtötte, hol szenvednek a leginkább a hőségtől a világban. Érdemes ezzel vigasztalnia magának a kókadozó európainak, amikor rátámad a nyári kánikula. A legmagasabb valaha mért hőmérséklet 68,8 Celsius fok!

Versenyfutás Észak fekete aranyáért 

A globális fölmelegedés egyik következményeként gyorsuló ütemben olvad az Északi-sarkvidék jégpáncélja, megkönnyítve a mélyben rejlő ásványkincsek elérését és kiaknázását. Az Arktisszal határos öt állam évek óta vitázik arról, kihez tartozik az Északi-sark. A tét nem kevesebb, mint irdatlan kőolaj- és földgázkészletek, értékes érclelőhelyek birtoklása, valamint a jövő hajózási útvonalainak ellenőrzése.

Nem tűnik el a búza a magyar földekről 

Miként reagálnak a növények a hőmérséklet emelkedésére? Milyen hatással lesz fejlődésükre a szén-dioxid-koncentráció további növekedése? Mit kell tenni azért, hogy a gyarapodó népesség biztonságos élelmiszerellátásához elegendő gabonát tudjunk termelni ötven vagy száz év múlva is? A néhány évtized múlva bekövetkező globális klímaváltozás várható hatásaira való felkészülés jegyében ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a világ számos országában - köztük Magyarországon - a kutatók.

Önmagát táplálja a felmelegedés 

Évezredeken át a jég fogságába szorult metángáz áramlik a légkörbe az olvadó Északi-sarkvidék területén - figyelmeztetnek a kutatók. A Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmány szerzői szerint az ősi gáz kiáramlásának jelentős hatása lehet a klímaváltozásra. A metán üvegházhatása 23-szorosa a szén-dioxidénak, a jelenlegi klimatikus változásokban is a második legkártékonyabb szereplő. Légköri koncentrációja néhány évnyi stabilitás után mindig növekszik.

Baljós előrejelzés a Római Klubtól 

Feltartóztathatatlan a globális felmelegedés, az üvegházhatású gázok kibocsátása 2030-ban éri el a csúcspontját, az emberiség kimeríti a Föld erőforrásait, a jelenlegi pazarló gazdasági modell fenntarthatatlanná válik - ezek a Római Klub legfrissebb előrejelzései az elkövetkező negyven évre.

Nem hinném, hogy érezni fogom a globális felmelegedést 

Kevesebb, mint tízből négy amerikai hiszi, hogy a globális felmelegedés még az ő életében érezteti hatását a Gallup friss vizsgálata szerint. Bár a kérdésre adott válasz természetesen függ az életkortól, az amerikaiak jó része még mindig nem tartja fenyegetésnek az éghajlat megváltozását.

Valóban melegszik a Föld 

A klímaváltozás témája mindig is megoszotta az embereket, egyesek szerint természetes dolog, mások az emberi fejlődést okolják érte, de olyanok is vannak, akik nem is hisznek a létezésében. Egy független tanulmány most igazolta az átlagosan 1 fokos melegedést a Földön.

Rémes jövőkép: megállíthatatlan a globális felmelegedés? 

Az északi félteke mintegy negyedét permafrost, vagyis állandó jelleggel fagyott talaj borítja. Alaszka és az orosz tundra az emberi civilizáció előtt megkötött karbont rejt magában - fagyott formában. Ahogy tovább növekszik bolygónk légkörének hőmérséklete, az úgynevezett permafrost is megolvad, és a széndioxidnál huszonötször(!) erősebb üvegházgázt ereszt ki magából. Metánt.

Gyorsul a globális felmelegedés 

Klímatológusok a Nature című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya szerint már ebben az évszázadban a várt 2 Celsius fokos melegedésnél nagyobb lesz a hőmérséklet változása Földünk egyes pontjain.  

"Szerintem meghamisították a globális felmelegedést" 

Tízből közel hét amerikai hiszi, hogy egyes tudósok meghamisíthatták az éghajlat felmelegedésére utaló adatokat - derül ki egy friss felmérésből. Az Egyesült Államokban sokan vélik úgy, hogy a veszélyeket eltúlozzák, és nem szükséges azonnali választ adni a problémára.

Nem manipuláltak: ismét felmentették a klimatológusokat 

Befejeződött a washingtoni kormány által elrendelt vizsgálat, mely az amerikai Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA)  tudósainak részvételét elemezte a globális felmelegedésről szóló adatok kezelésében. Az ellenőrök nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szakemberek manipulálták volna kutatási és mérési adataikat.

Olaj- és szállítmányozási multik udvara lesz az Északi-sark? 

Egyhamar nemcsak turisztikai célponttá válhat az Északi-sark, de a multik arénájává is. Mivé alakítja a nyersanyag-kitermelésre éhes nyugati világ a jég olvadozó birodalmát?

A jégtakarók olvadása önmagát erősítő folyamat 

A világ legészakibb fekvésű gleccseréből a múlt héten közel 260 négyzetkilométer nagyságú jégmező tört le, mely akkora, mint fővárosunk fele. Az esemény egybeesik a globális felmelegedés, mint természettudományos koncepció megszületésének 35. évfordulójával.

Csökken a kávétermés a globális felmelegedés miatt 

A nemzetközi kávé szervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. "Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire", közölte a szervezet elnöke, Néstor Osorio a Guatemalavárosban rendezett nemzetközi kávé-konferencián.

Tíz éven belül eltűnnek a hegyi gleccserek 

Az évtizedre visszatekintő rangsorolás, az események, innováció és új ismeretanyagok összegzése afféle korszakvégi megszokás és rutin. Mostanában sorra jelennek meg ilyen összesítések a legkülönfélébb témákban. A Discovery News az elmúlt tíz év legjelentősebb tudományos felfedezéseit rangsorolta.

Bemutatták: így fog eltűnni Manhattan 

A tengerszint várható hatvan centiméteres emelkedése közvetlenül hat majd az óceánparti metropoliszra. A rangos Museum of Modern Art (MoMa) queensi kiállítóhelyén készíti fel a helybélieket a jövőbeli áradásra. A riogatáson túl a kiállítás egyúttal példákat kínál arra, hogyan célszerű alkalmazkodni a város jövőbeli ökoszisztémájához.

Videó: egy tüntetés testközelből 

Az alábbi kisfilmen egy, a hideg időjárás miatt elhalasztott tüntetést mutatnak be. Reméljük mi sosem fogunk hasonlót megérni.

A magyar gazdák lehetnek a klímaváltozás nyertesei! 

Amennyiben sikerül megvalósítani a tervezett projekteket, akkor hazánk vezető élelmiszertermelő ország, így a felmelegedés győztese lehet - véli az FVM. Már persze, ha megfelelő mennyiségű növényt termelünk, ha azt el tudjuk adni külföldre és továbbra is élénk marad az érdeklődés a bioüzemanyagok iránt. De akkor igen.

Gyilkosabb üvegházhatású gáz terjed 

Egy üvegházhatást okozó gáz mennyisége a korábbiakban feltételezettnél négyszer több, derül ki az Amerikai Egyesült Államokban végzett mérésekből.

Komoly viták a klímapolitikáról 

Jelentős az igény az Európai Unió tagországai között, hogy az ambiciózus klímavédelmi és energiahatékonysági uniós célok megvalósítását célzó szabálycsomagról politikai konszenzussal lehessen megállapodni, a tagállamok többsége ne szavazza le a kisebbséget - derült ki a tagországok környezetvédelmi minisztereinek luxembourgi találkozóján.

Létkérdés, hogy ne csak a szánk legyen nagy 

Magyarország a térség államaihoz képest fokozottan ki van téve az éghajlatváltozás várható negatív hatásainak, így elemi érdeke, hogy elősegítse a mielőbbi uniós és a globális összefogást - hangsúlyozza az Energia Klub közleményében annak kapcsán, hogy az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa hosszú távú klíma- és energiapolitikai kérdéseket is napirendjére tűz a jövő héten.

Mindenkinek ad munkát a klímaváltozás 

A felívelőben lévő "zöld" gazdaság új munkahelyek millióit teremti világszerte a következő években, Németországban 2030-ra több embernek ad állást a környezetvédelem, mint a nehézipar, a gép- és autógyártás - derül ki az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO legújabb tanulmányából.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo