hirdetés

Eltűnhetnek a nagy felhők a légszennyezésünk miatt, melegházzá válhat a Föld

A Föld felületének 70 százalékát felhők árnyékolják be, természetes takarót nyújtva a napfény ellen. Már 2016-ban arról írtak tudósok 1983 óta gyűjtött műholdas adatokat elemezve, hogy a klímaváltozás megváltoztatja a felhők keletkezésének folyamatát. Egy új számítógépes szuperszimuláció szerint ha tovább növekszik az emberiség üvegházgáz-kibocsátása. az óceánok fölötti nagy felhők eltűnhetnek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A felhők jégkristályokból és vízcseppekből állnak és segítenek stabilizálni a földi klímát, hogy az ne forrósodjon túl az éghajlat a napsugaraktól. A gomolygó rétegfelhők, vagyis a sztratokumulusz felhők fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Az alacsony égövi tengerek 20 százalékát árnyékolják be, előfordulásuk különösen a szubtrópusi régióban gyakori.

A California Institute of Technology kutatói Tapio Schneider vezetésével olyan számítógépes szimulációt végeztek, melybe a „business as usual” szcenáriót táplálták be, vagyis azt, ha nem mérsékeljük légszennyezésünket. Ez esetben száz éven belül 1200 ppm-re (parts per million) nőhet a légkör üvegházgáz-koncentrációja, ami nagyjából a háromszorosa a jelenleginek (410,92 ppm).

Kép: Pixabay

Amint a szimulációból kiderült, a levegő ilyen szintű szennyezettségénél ezek a gomolygó rétegfelhők nem tudnak lépést tartani az ÜHG-koncentrációval, csak apróbb alakzatokat tudnak formálni, többé már nem olyan kiterjedtek és összefüggő „lepedők”, mint voltak, s tudósok szerint ez vészes következményekkel jár. A kisebb felhők ugyanis egyáltalán nem képesek azt a napfényvisszaverő erőt nyújtani, amit a sztratokumulusz-felhők biztosítanak. Ezzel csökken a Föld albedója, vagyis azon képessége, hogy visszaverje a napfény energiáját az űr felé.

A tudósok mostani számítása szerint nagyjából 100-150 év alatt jöhet létre ez az átalakulás, s amint eltűntek a nagy felhők, a földi klíma olyan mértékben forrósodhat fel, ami tragikus lehet ránk nézve. Nem kevesebb, mint 12 Celsius-fokos felmelegedéssel kell számolni.

Erre utoljára 56 millió évvel ezelőtt volt példa, s a kiváltó ok igazából mindez idáig rejtve maradt a szakemberek előtt. Annyi tudunk, hogy 56 millió éve az óceánok felmelegedtek, a vízszint megemelkedett, s az állatvilág az Északi-sark felé menekült, hűvös lakhelyet keresve. A Föld ökoszisztémáit óriási viharok tépázták.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Föld melegházzá válására a gomolygó rétegfelhők eltűnése rakott rá még egy lapáttal, s a klímaváltozást erősítő visszacsatolásként hatott.

Tudósok nemrég azt emlegették egy tanulmányban, hogy már 8 Celsius-fokos felmelegedésnél már életbe lép a „melegház szcenárió”, de a 12 Celsius-fokos felmelegedés lehetősége ezen is túltesz.

(Nature Geoscience, Business Insider, co2.earth)

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo