Elszegényedhet a lakosság klímaegyezmény nélkül

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen mellékhatásai a nincsteleneket érintik a legkellemetlenebbül. Radikális emissziócsökkentési vállalások nélkül a klímaváltozás másfélszer annyi embert taszíthat szegénysorba, mint amekkora a létszámuk most, figyelmeztetnek a szakemberek.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A klímatárgyalások célja évek óta az, hogy 2 Celsius fok alatt tartsák a globális felmelegedést, s az ehhez szükséges mértékben csökkentsék az országok üvegházgáz-kibocsátását.

Ha ehhez nem tudja tartani magát a nemzetközi közösség, Pakisztán például nem lesz képes felszámolni a mélyszegénységet 2030-ig, ugyanis ha az éghajlatváltozás a megszokott mederben halad, az egyre súlyosabbá váló vízhiány további károkat okoz a mezőgazdaságnak és a kistermelőknek, derült ki az angliai Climate and Development Knowledge Network tanulmányából.

Ha sikerül tartani a 2 Celsius fokos felmelegedést, az országban csak "alacsony a veszélye", hogy felszámolhatatlan lesz a szegénység, ismertette a jelentést a Reuters. Ez az első jelentések egyike, mely végre számosítja a környezetpusztulás vagyontalan lakosságra gyakorolt hatását.

Miből él meg majd a következő generáció?
(kép: freeimages.com)

3-5 C

3-5 Celsius fokos felmelegedés esetén a fejlesztési célok -melyek a szegénység felszámolását, a nemek munkavállalói egyenlőségét, a vezetékes víz elterjesztését célozzák meg- egyértelműen sérülni fognak, s a szegények létszáma óvatos becslések szerint 80%-kal, de akár 140%-kal is nőhet, főként Ázsiában, valamint Afrika Szaharától délre fekvő részén.

A klímavédelmi egyezményre vonatkozó tárgyalások következő fordulóját New Yorkban tartják 2015 szeptemberében, majd Párizsban következik az újabb találkozó decemberben. (De már hosszú évek óta készülnek rá.)

135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben
Az év végén még csak becslés volt, ma a beérkezett adatok tükrében már biztosan állítható: 2014 volt a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje. De ez még semmi: akinek az életkora 30 év alatt van sosem élt olyan hónapban, amelyik átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna.
Az egyes országok tárgyalói jelenleg 17 fejlesztési célt és 169 vállalást tartanak napirenden. Ezek között szerepel az éhínség csökkentése, a felelős erdőgazdálkodás és a fenntartható gazdasági növekedés megvalósítása.

Mivel a szárazság vagy a tengerszint növekedése visszaveti az agráriumot, a terményhozamot és károsítja a kistermelők és családjaik megélhetését, a "zéró emisszió" és a "zéró szegénység" céljai elválaszthatatlanok egymástól, vélik szakértők.

A gazdag donorországok 2020-ig 100 milliárd dollárnyi "új" klímasegély -vagyis új forrás, nem átpántlikázott, eddig is folyósított adomány- folyósítását vállalták egy e célra létrehozott alapba. Mind ezidáig az összegnek csak töredéke érkezett be.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo