Csak az elmúlt 25 év során a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékekre kényszeríti a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méteren termelik. Az OIC becslései szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet.
Kávé-deficit
A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt. A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában.
Kolumbia termése tavaly 35 százalékkal esett vissza, El Salvador és Costa Rica pedig még nem heverte ki a 2000 és 2005 közötti 50 százalékos terméscsökkenés következményeit.
A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban. 2009 októbere és 2010 januárja között Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság 5,6 millió 60 kilós zsák kávét exportált.
A péntek óta tartó guatemalavárosi 3. Nemzetközi Kávé Konferencián több mint 1100 szakértő, termelő, kereskedő jelent meg 77 országból a kávéipar jövőjének megvitatására. Az első konferenciának London, a másodiknak a brazíliai Salvador adott otthont.