Csökken a kávétermés a globális felmelegedés miatt

A nemzetközi kávé szervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. "Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire", közölte a szervezet elnöke, Néstor Osorio a Guatemalavárosban rendezett nemzetközi kávé-konferencián.

Csak az elmúlt 25 év során a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékekre kényszeríti a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méteren termelik. Az OIC becslései szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet. 

Kávé-deficit

A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt. A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában.

Kolumbia termése tavaly 35 százalékkal esett vissza, El Salvador és Costa Rica pedig még nem heverte ki a 2000 és 2005 közötti 50 százalékos terméscsökkenés következményeit.

A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban. 2009 októbere és 2010 januárja között Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság 5,6 millió 60 kilós zsák kávét exportált.

A péntek óta tartó guatemalavárosi 3. Nemzetközi Kávé Konferencián több mint 1100 szakértő, termelő, kereskedő jelent meg 77 országból a kávéipar jövőjének megvitatására. Az első konferenciának London, a másodiknak a brazíliai Salvador adott otthont.



Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo