Olaj- és szállítmányozási multik udvara lesz az Északi-sark?

Egyhamar nemcsak turisztikai célponttá válhat az Északi-sark, de a multik arénájává is. Mivé alakítja a nyersanyag-kitermelésre éhes nyugati világ a jég olvadozó birodalmát?

Az Északi sark jégtakarója 20 éven belül el is tűnhet, idézte a Cambridge Egyetem kutatócsoportjának eredményeit 2009-ben a The Times brit napilap. A hajók már 2020-ban igénybe vehetik a térséget szállítmányozásra. A visszafordíthatatlan olvadás miatt ugyanis  a jégtakaró vastagsága évente 60 centiméterrel csökken, kiterjedése pedig évente 11,2 százalékkal. 2050-re a jég teljesen eltűnhet a nyári hónapokban.

A déli sarkkörön viszont -ahol tízszer annyi a jég, mint Grönlandon- az időszakos, nyári olvadás teszi lehetővé, hogy hajózható legyen. A Geophysical Research Letters szakfolyóiratban 2006-ban tették közzé egy tanulmányt, mely azt jósolta, 2040-re a nyári időszakban teljesen hajózható lesz a déli sarkvidék - évtizedekkel korábban, mint ahogy a tudósok vélték. Vagyis a sarkvidék jégtakaróinak egésze minden télen újrafagyna, s mindössze egy méter vastagságú jégpáncélt hozna létre.

A jégtömeg megváltozása az időjárásra is kihatással lesz, mivel a jég fölött fújó szél kevesebb meleget képes felvenni a tengerből és elvinni távoli tájakra.

Itt az új olajmező?
 Korom-veszély
A jégtakarók egyik legnagyobb ellensége a fekete karbon, vagyis a korom, amely besötétíti a jeget, ezzel több napfény és egyúttal hő elnyelését okozza a felületén, vagyis végső soron felgyorsítja felmelegedését és elolvadását. A korom faégetésből ered, Afrikában és Indiában nagy ”keletje” van, hiszen ott kis kondérban melegítik fel a vizet, hogy iható -és baktériummentes- legyen.
Kutatások szerint a világszintű koromszennyezés a déli sarki jégolvadás feléért felelős. Az efféle szennyezés visszafogása ezért hathatósabb és gyorsabb megoldás a jégolvadás megfékezésében, mint a CO2-kibocsátás mérséklése. De ez nem jelenti azt, hogy az ÜHG-emisszió csökkentésén nem kellene nemzetközi összefogással dolgozni.

Az Északi-sarkon a Barents-tenger alatt lapul számottevő olajkincs, így érthető, hogy az üzleti érdekektől diktálva megkezdődött a helyezkedés. Egy becslés szerint több mint 500 milliárd tonna olajat lehet innen kinyerni, ami duplája Szaúd-Arábia készleteinek.

Új technológiákkal kísérleteznek, hogy kellő biztonsággal és minimális fúrásokkal tudják megállapítani, milyen ásványok rejlenek a hideg tengerek mélyén. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata már 1999-ben előállt egy olyan nehézfém-detektorral, mely indukált polarizációs (IP) eljárást alkalmaz a szulfidérc-lelőhelyek azonosítására: a gépezet elektródokkal áramot vezet a (tenger alatti) talajba, aminek hatására a talajvízben oldott ionok a felszínre jönnek, s ott felhalmozódnak. Amikor kikapcsolják az áramot, egy idő múlva az ionok visszavándorolnak a talajvízbe. E "közlekedés" időtartamából lehet következtetni az ásványok előfordulására és mennyiségére.

A hatodik földrésznek is nevezett déli sarkvidék kereskedelmi, ipari és turisztikai használatát az 1959-ben kötött Antarktiszi Szerződés szabályozza, melyhez 43 állam csatlakozott (hazánk megfigyelőként vesz részt benne). A déli-sark ökológiai egyensúlyát elsősorban a túlzott, tehát fenntarthatatlan, és gyakran engedély nélküli halászat sújtja leginkább. A halkalózok hagyományosan rendszerint Norvégiából és Spanyolországból érkeztek, bár más fenségjelzésű hajókkal.

Az Antarktisz alatt szintén található olaj. A nyersanyagok kitermelése felett egy 1991-ben Madridban kötött egyezmény rendelkezik: 1998-as hatályba lépésétől kezdve 50 évre mondta ki a nyersanyag-kitermelési tilalmát.

Infrastruktúrákat építenek?

Egyes cégek már azon gondolkodnak, hogy az Északi-sarkon keresztül húzott optikai kábelekkel javítsák a tőzsdék és befektetők közötti kommunikációt, amelyben -mint tudjuk- minden századmásodperc számít.

A Kodiak-Kenai Cable nevű vállalat Londont kötné össze Tokióval egy olyan kábel segítségével, mely az Észak-nyugati átjárón és Észak-Kanadán keresztül húzódna. A cél a 140 századmásodperces (kommunikációs) fáziskésés javítása ily módon 88 századmásodperce. A beruházás nem kis volumenű, mivel egy 2010-ben üzembe helyezett, Japánt és az USA nyugati (csendes-óceáni) partját összekötő hálózat megépítéséhez 300 millió dollárra volt szükség.

A tengeri fúrótornyok szintén ellephetik az Északi-sarkot. Az USA legészakibb kis állama, Alaszka 85 400 milliárd(!) köbtonna földgázt rejt, amivel 100 millió otthon lehetne ellátni 10 éven át, írta a Financial Times. Összehasonlításképpen: a világ évente 104 000 milliárd tonna földgázt fogyaszt.

Az alaszkai földgáz hidrátok formájában található meg a térségben, vagyis fagyott vízmolekulákban, melyek magukba zárták a földgáz molekulákat. E hidrátok teszik ki az Egyesült Államok -jelenlegi technológiákkal- kinyerhető földgázkészleteinek 11,5 %-át. Az alaszkai lelőhelyek egy része fúrási tilalom alá esik környezetvédelmi okokból.

Rianó jégmezők
Az Antarktisz viselkedése
  • Az Északi-sark hajózhatóvá válása 10 napra rövidítené a transzkontinentális szállítmányozás útvonalát, aminek eddig a Szuezi-csatornán kellett áthaladnia, útban Ázsia felé. Mintegy 4828 kilométeres útvonalat (időt és üzemanyagot) takaríthatnak meg így a vállalatok.
  • 2009 nyarán a legkisebb kiterjedést érte el az Antarktisz jégtakarója, és az 1979-2000 közötti átlagot (ami 1,68 millió négyzetkilométer) is alulmúlta.
  • 1998-ban 147 kilométer hosszú jéghegy szakadt le, 2002 márciusában pedig a Larsen B nevű, 3250 négyzetméter nagyságú, 200 méter vastagságú jégtömb vált le az Antarktiszról, mely aztán feldarabolódott az Atlanti-óceán melegebb vizeiben.
  • Az antarktiszi jégfolyam vonulásának sebessége a 60-as évektől a 80-as évekig felére csökkent, a jégfolyam átmérője pedig 4 kilométerre nőtt. (Clinton 1995-ben oldotta fel az 1972 előtti műholdfelvételekre vonatkozó tilalmat, innen az adat.)
  • A jégtakarók viszonylag hosszú ideig tartják magukat a levegőben növekvő üvegházgáz-koncentráció ellenére is, majd hajlamosak hamar megolvadni és összetörni.
Az Északi-sark viselkedése
  • Télen a befagyott sarkköri tenger kiterjedése 15,7 millió négyzetkilométer, vagyis másfélszer akkora, mint az USA területe. A nyár végére e jégből mindössze 7 millió négyzetkilométer marad meg.
  • 2007-ban azonban a jég területe durván lecsökkent 4,3 millió négyzetkilométerre.
  • Az északi-sark egyre több hőt nyel el, mert a víz a napfénynek csak 7 százalékát veri vissza, a többit magába szívja, amitől felmelegedik.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo