Bizalmi index cikkek


Elképesztő a japán gazdasági csoda

Elképesztő a japán gazdasági csoda 

Japánban 2019 óta nem látott szintre javult a fogyasztói hangulat márciusban.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Jobban félnek a magyarok a munkahely elvesztésétől, mint korábban

Jobban félnek a magyarok a munkahely elvesztésétől, mint korábban  

Novemberben a fogyasztók kissé borúlátóbban, az üzleti világ viszont valamelyest optimistábban tekint a közeljövőre, mint tette azt októberben.
A magyarok reáljövedelmének zuhanása miatti kereslethiány okoz gondot a kkv-knak

A magyarok reáljövedelmének zuhanása miatti kereslethiány okoz gondot a kkv-knak 

Ettől tartanak legjobban a vállalkozások.
Több mint egy éve mínuszban az üzleti bizalmi index, újra a mélypont felé

Több mint egy éve mínuszban az üzleti bizalmi index, újra a mélypont felé 

Októberben stagnált a GKI konjunktúraindexe.
Az egész világgazdaság stagnálást mutat

Az egész világgazdaság stagnálást mutat 

Augusztusban javult kissé a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe.
Nagyon pesszimisták a magyar kkv-k

Nagyon pesszimisták a magyar kkv-k 

Nagy a hézag az infláció és a kkv-k pénzügyi várakozásai között.
Megtudtuk milyen béremeléseket terveznek a kkv-k infláció alatt, felett

Megtudtuk milyen béremeléseket terveznek a kkv-k infláció alatt, felett 

Infláció alatti béremeléssel terveznek a kkv-k.
Negatív hangulatban a magyar cégek

Negatív hangulatban a magyar cégek 

Ezt várják 2023-tól a cégek.
Rekordon az árfolyamváltozás problémája a kkv-knál

Rekordon az árfolyamváltozás problémája a kkv-knál 

A szakemberhiány és az árfolyamingadozás akadályozza leginkább a kkv-k működését.

Jól megy a japánoknak 

Minden szám jobb lett annál, amit vártak.

Egyre nagyobb a szakadék a vállalkozók és a politikusok gazdasági optimizmusa között 

Tovább mérséklődött a kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozása a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján. A mutató jelenleg 3 ponton áll, mivel újabb 2 pontot süllyedt az előző negyedévben látott 6 pontos esés után. Ennek oka, hogy a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalkozások várakozásai esetében nagyobb mértékű visszaesés történt, míg a mikro- és kisvállalkozások esetében inkább kivárás tapasztalható.

Nem jó hír, a kkv-k kevesebb beruházást terveznek, ami akár egy recesszió első jele is lehet 

A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan, az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék.

Egyre borúlátóbbak az emberek – a cégek optimisták 

A vállalkozások optimizmusa 2,5 éves csúcson, míg a fogyasztói várakozások nagyot romlottak - derült ki a GKI konjunktúraindexéből.

Egy évtizede nem látták ilyen kedvezőnek versenyhelyzetüket a kkv-k 

A hazai kis- és középvállalkozások közel olyan nagy ugrást várnak a versenyhelyzetükben, mint a 2008-as gazdasági világválság után.

Nagyon régóta nem voltak ennyire optimisták a hazai kkv-k 

20 pontra emelkedett a K&H kkv bizalmi index, ami a hazai kis- és középvállalkozások várakozásait 17 éve vizsgáló felmérés eddigi legoptimistább értéke. A minden szektorban pozitív képet mutató eredmények főként annak köszönhetők, hogy a cégek pénzügyi helyzetük alakulását és a gazdaságpolitikai intézkedéseket tekintve is derűlátók.

Közel a járvány előtti szinten a nagyvállalatok optimizmusa 

Lényegesen derűlátóbbak lettek a legnagyobb cégek a tavaly év végéhez képest, legalábbis ami a saját kilátásaikat illeti – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb, 2021. első negyedéves adataiból. Az index 13 pontos ugrással jelenleg 3 ponton áll, megközelítve ezzel a pandémia előtti értékeket, ami annak köszönhető, hogy a cégek saját kilátásaik tekintetében kifejezetten optimisták.

Továbbra is félnek a magyarok a munkanélküliségtől 

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban egyéves csúcsára, mínusz 24,5 pontra ugrott, de még jelentősen elmarad a járvány okozta zuhanást megelőző, 2020. márciusi mínusz 12,1 pontos szintjétől - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Már látják a fényt az alagút végén a hazai cégek? 

A harmadik hullám okozta kihívások ellenére tovább javultak a hazai kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásai - derült ki egy friss kutatásból. A cégek éledező optimizmusát igazolja, hogy az index az előző időszakhoz képest 9 pontról 14 pontra ugrott, mely erőteljesen közelít a járványt megelőző időszakban mért értékekhez. Ez többek között annak tudható be, hogy a kkv-k pozitívan ítélik meg a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit, valamint több európai uniós forrásra számítanak.

Mennyire félnek a munkanélküliségtől a magyarok? 

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban a decemberi jelentős csökkenés után csaknem novemberi szintjére erősödött vissza.

Nagyot esett az index - mitől tartanak leginkább a magyarok? 

A GKI fogyasztói bizalmi index trendje július óta csökken.

Rosszabbnak látjuk a pénzügyi helyzetünket, mint egy hónappal ezelőtt 

Októberben gyorsulva csökkent a GKI fogyasztói bizalmi indexe.

Sokk után - ilyenek most a kilátások 

A hazai gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű zuhanása után májusban és júniusban számottevő pozitív korrekció következett be. Júliusban a GKI konjunktúraindexe csak enyhén, 2 ponttal emelkedett – a fogyasztók és az üzleti szolgáltató cégek javuló, a többi ágazat stagnáló várakozásainak köszönhetően. A fogyasztói bizalmi index ebben a hónapban 6, az üzleti index mindössze 1 ponttal nőtt a júniusihoz képest.

Sokkhatás után: maradt a pesszimizmus 

Júniusban a májusinál nagyobb mértékben emelkedett a GKI konjunktúraindexe, de e két hónap alatt áprilisi zuhanásának csak kisebbik felét dolgozta le. Eszerint májusban a fogyasztói, júniusban az üzleti bizalmi index emelkedett a legjobban. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az ipari várakozások májusban még folytatódó romlása júniusban emelkedésre váltott.

Ekkora zuhanás sem volt még 

Áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúra-indexe, nyilvánvalóan a járvány gazdasági hatásai következtében. Az üzleti bizalmi index mintegy 25, a fogyasztói közel 40 ponttal esett. A világgazdasági válság időszakában, 2009 első felében ugyan voltak már ennél lényegesen pesszimistábbak is a várakozások, de a GKI konjunktúraindexe egyetlen hónap alatt még sohasem csökkent 10 pontnál jobban.

Már máshogy látják a világot a magyar cégvezetők 

Megszakadt az üzleti bizalom szintjének egy éve tartó visszaesése, a cégvezetők várakozásai januárban már javultak.

Kitört az optimizmus: nagyot javultak az üzleti várakozások 

Novemberben az üzleti várakozások markánsan, a fogyasztók várakozásai pedig minimálisan javultak, így kéthavi csökkenés után jelentősen emelkedett a GKI konjunktúraindexe, de nem érte el augusztusi szintjét - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Világszerte zuhant a vezetők bizalma 

58 ezer felsővezető véleményét mérték fel globálisan. A legjobban az Egyesült Államokban és Kínában esett a bizalmi mutató. Hirtelen megugrott az influenszerek szerepe.

Három éves mélypontjára zuhant az üzleti bizalom 

Közben a fogyasztói várakozások kissé javultak a GKI aktuális üzleti bizalmi indexe szerint.

Csúcson a fogyasztói bizalom 

Augusztusban emelkedett a GKI konjunktúraindexe a majdnem két és fél éve nem látott alacsony júliusi szinthez képest.

Arattak a boltosok 

Több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban. Az élelmiszerek az átlag alatt, a nem élelmiszerek pedig bőven az átlag felett szerepeltek. Az üzemanyagok szintén.

Csúcshangulatban a vállalkozások 

Stabil és kiszámítható gazdasági környezetet várnak a vállalkozások a következő egy év során. A pozitív várakozások annak köszönhetők, hogy a cégek a közterhek és a vállalati hitelkamatok következő egy évi alakulását is kedvezően látják.

Nem túl optimisták a kkv-k a jövőt illetően 

A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 10 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Bár az index továbbra is a pozitív tartományban van, a hangulatromlás mögött az áll, hogy a cégek növekvő közterhekre és magasabb hitelkamatokra számítanak, miközben az elmúlt hónapok gazdasági intézkedései inkább negatívan hatottak versenyképességükre.

Csúcson az üzleti, mélyponton a fogyasztói várakozások 

Júniusi történelmi csúcsa után júliusban még tovább emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI felmérése szerint ezen belül az üzleti várakozások minden korábbinál optimistábbak lettek, a fogyasztóiak viszont – bár továbbra is nagyon kedvezőek – idei mélypontjukra estek.

Szárnyalnak a kis- és középvállalkozások 

Bizakodva néznek a jövőbe a hazai cégek. A K&H kkv bizalmi index 2 pontot mozdult felfelé, így 10 ponton áll, ami az index történetében a második legjobb eredmény. Eközben a középvállalkozások bizalma az egekbe szökött, jelenleg 31 ponton áll.

Optimistán kezdték az évet a vállalkozások 

Erőteljes növekedést mutat a K&H kkv bizalmi index, ami a szektor idei évre vonatkozó pozitív várakozásait tükrözi. A mutató 6 pontos növekedést követően jelenleg 8 ponton áll, köszönhetően annak, hogy a cégek saját eredményeik és a gazdaságpolitika várható alakulását tekintve is optimistán tekintenek előre.

Jónak tartják pénzügyi helyzetüket a magyarok 

Ismét csúcsot döntött a magyar fogyasztók bizalmi indexe az év harmadik negyedévében. A Nielsen hatvanhárom országában végzett online kutatása szerint a magyar eredmény 6, míg az európai 2 ponttal emelkedett.

Stagnáló hangulat a kkv-k körében 

A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index enyhe, 2 pontos csökkenést követően jelenleg –1 ponton áll. A minimális változás oka az, hogy a kkv-k helyzetét leginkább meghatározó tényezők jelentősen, de ellentétes irányba mozogtak, így azok hatásai kioltották egymást. A cégek jelenleg növekvő közterhekre számítanak, és megugrott a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya, miközben kimagasló, válság előtti pénzügyi eredményeket várnak, és a munkaerő-felvételi szándék is erősödött a szektorban.

Történelmi csúcson a bizalmi index 

A GKI konjunktúraindexe eddig csak egyetlen alkalommal, 1998 nyarán volt olyan magas, mint most júniusban, az üzleti bizalmi index pedig eddigi, több mint húszéves története során még sohasem. A fogyasztók is nagyon derűlátók. Ugyanakkor ez a kiugró magyar optimizmus egyelőre nem sokkal haladja meg az elmúlt három évre jellemző, viszonylag szűk sáv felső határát.

Továbbra sem jött meg a kkv-k beruházási kedve 

Továbbra is alacsony a vállalkozások beruházási hajlandósága, a kkv-k 41%-a tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek. Az index adatai szerint leginkább a középvállalkozásoknál, az ipari szektorban és a Nyugat-dunántúli cégeknél várható idén beruházás.

Drágább hitelkamatokat és növekvő adókat vizionálnak a cégek 

A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 10 pontot csökkent, ennek ellenére továbbra is a pozitív tartományban van, jelenleg 1 ponton áll. A hangulatromlás hátterében az áll, hogy a kkv-k növekvő vállalati hitelkamatokra és közterhekre számítanak a következő egy évben.

Az iparban dolgozók számíthatnak fizetésemelésre 

Idén 10-ből 4 vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Létszámbővítésre a kkv-k ötöde készül, leginkább az ipari szektor és a középvállalkozások álláshirdetéseivel találkozhatnak idén a munkavállalók.

A többség stabil, de egyre többen bíznak a növekedésben is 

Erősödhet a kkv-k piaci pozíciója, a vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül javulhat versenyhelyzete – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az élénkülésre nagy szükség van, hiszen a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában épphogy benne vagyunk a középmezőnyben, míg az Európai Unió tagállamai közül a sereghajtók táborát erősítjük.

Nagyot zuhant a kkv-k beruházási kedve 

A vállalkozások kevesebb mint fele, mindössze 42 százaléka készül valamilyen fejlesztésre idén a K&H kkv bizalmi indexe szerint, ami az index 12 éves történetében a második legalacsonyabb arány.

Három hónap után megtorpantunk 

Februárban – három hónapos emelkedés után – megállt a GKI konjunktúraindexének javulása. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. A GKI konjunktúraindexe mintegy három éve viszonylag szűk sávban ingadozik, ennek – a januárhoz hasonlóan – most is a felső részén található.

Szerényebben terveznek idén a kkv-k, de ez a reális 

Visszafogottabb pénzügyi várakozással indítják az évet a hazai kkv-k: idén átlagosan 5,5 százalékos árbevétel- és 3,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik idei alakulását tekintve a kisvállalkozások a legoptimistábbak.

Optimisták a magyarok pénzügyeikkel kapcsolatban 

Stabilizálódott a magyar fogyasztók bizalmi indexe a Nielsen felmérése szerint. A bizalmi index három kérdése közül a magyarok legoptimistábban személyes pénzügyi kilátásaikat ítélik meg.

Sokat várnak ettől az évtől a vállalkozók 

Történelmi csúcson vannak a vállalkozások várakozásai. Az adó- és járulékcsökkentési tervet követően a K&H kkv bizalmi index az elmúlt 12 év legmagasabb eredményét érte el, jelenleg 11 ponton áll. Az index történetének legmagasabb értékét leginkább a közterhek csökkenésére, a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a javuló versenyhelyzetre irányuló pozitív várakozások eredményezték.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Gazdaság

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival 

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.

Társadalom

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?  

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo