eurókötvény

euró árfolyam, eurókötvény, európai központi bank, európai parlament, euróválság, görög válság

Fellélegzett Európa

piac-profit.hu

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál – így szól a Karlsruhe-ban székelő német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai döntése.

Tovább olvasom »
euró árfolyam, eurókötvény, euróövezet, európai központi bank, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika

Ördögi körben a gazdaság

piac-profit.hu

A 2011. nyári elemzéseket újraolvasva szembetűnő, hogy az ideihez nagyon hasonló folyamatok és problémák mozgatták akkor is a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat, a legfontosabb (mindenekelőtt az eurózóna adósságválságát érintő) kérdésekben azonban azóta sem születtek meg a megnyugtató döntések.

Tovább olvasom »
ekb, eurókötvény, euróövezet, európai beruházási bank, európai központi bank, európai unió, euróválság, görög válság, görögország, imf hitel, imf tárgyalás, imf-megállapodás, spanyol mentőcsomag

Eurózóna: a krízis újratöltve

piac-profit.hu

Alig oszlottak el a viharfelhők az euróövezet fölött, máris itt az újabb pánikroham: a spanyol tartományok segítségért könyörögnek a mentőalapból, a sajtó találgatásai szerint Görögország akár már szeptemberben csődbe mehet, a hitelminősítők pedig megsemmisítő pofonokat osztanak az eurózóna legerősebb tagállamainak. A rossz hírek áradata most már a gazdaságiban is érezteti hatását, több éves mélypontra süllyedt a beszerzési menedzser index az euróövezetben, ami negatívan befolyásolja a magyar kis- és középvállalatok exportkilátásait.

Tovább olvasom »
erste, euró, euró árfolyam, eurókötvény, euróövezet, európai bizottság, európai központi bank, európai unió, euróválság, részvény

Fortélyos félelem igazgat

Erste-elemzés

A befektetőknek rá kellett döbbennie, hogy az ESM használatának vannak még akadályai. Nevezetesen, a német alkotmánybíróságnak még meg kell vizsgálnia, hogy a német törvényekkel összhangban van-e az ESM működése. Ha ez néhány hetet vesz csak igénybe, akkor nincs baj, de ha hónapokat, akkor a segélymechanizmus megakadhat. Nahát, most ettől is lehet félni.

Tovább olvasom »
euró, euró árfolyam, eurókamat, eurókötvény, euróövezet, európa, európai bizottság, európai központi bank, európai unió, euróválság, görög válság, spanyol mentőcsomag

Baljós árnyak az eurózóna felett

PP/MTI

Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása – véli Nouriel Roubini.

Tovább olvasom »
euró árfolyam, eurókamat, eurókötvény, euróövezet, európai központi bank, euróválság

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n

Erste-elemzés

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n, hogy csökkentse az irányadó kamatrátát. Már korábban is várta a befektetők egy csoportja, hogy az EKB alapkamata 1%-ról 0,75%-ra csökken, de mostanra egyértelműen ilyen jellegű lépést szeretne látni a befektetők jelentős része.

Tovább olvasom »
barroso, euró, eurókötvény, euróövezet, európa, európai beruházási bank, európai bizottság, európai központi bank, európai parlament, európai unió, euróválság, görög válság, merkel, obama, soros, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Európai Egyesült Államok, vagy második Marshall-terv?

piac-profit.hu

Több fontos esemény is áll Angela Merkel előtt a következő két napban, amelyek végeredményben ugyanarról a kérdésről fognak dönteni: változik-e Németország álláspontja a kialakult európai krízis kezelését tekintve, meg tudja-e állítani a német kancellár az egyre többek szerint a felbomlás felé robogó euróövezet szétesését. Berlin szorosabb politikai integrációt szorgalmaz, míg az euróövezet kormányai monetáris lazításokat szeretnének. Soros György szerint pedig Németországnak be kellene indítania saját Marshall-segélyét.

Tovább olvasom »
eurókötvény, euróövezet, euróválság, g20, görög válság, görögország, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Görögország: kegyelem rövidtávra

piac-profit.hu

Ha a hivatalos előrejelzéseknek hinni lehet, a legcsekélyebb különbséggel sikerült elkerülni azokat a hosszabb távon jelentkező, illetve a közvetlen katasztrófával fenyegető kockázatokat, amelyek nyilván felmerültek volna, ha a görögök a kiszállás mellett (és makacsul az euró ellen) szavaztak volna – véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Tovább olvasom »
barroso, euró, eurókötvény, euróövezet, európai beruházási bank, európai bizottság, euróválság, görög válság, merkel, valutaunió

Nagyon egyetértett Merkel és Barroso

PP/MTI

Az európai válságkezelés lényeges pontjaiban egyetért egymással Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke – mondta kedden Brüsszelben az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Barroso az előző napon Berlinben járt, és megbeszélést folytatott a német kancellárral. találkozón “nagyon erős egyetértés” alakult ki például a bankunió kérdésében.

Tovább olvasom »