bérszámfejtés

adózás, bérszámfejtés, diákmunka

Ezt érdemes tudni a diákmunkáról

piacesprofit.hu

A diákok nyári foglalkoztatása több szempontból is megéri a cégeknek, hiszen így áthidalhatóak a nyári szabadságolások, ráadásul a gyakornokokból idővel állandó munkatársak is lehetnek, így az utánpótlásban is fontos szerepet kaphat ez a foglalkoztatási forma. Itt is ügyelni kell azonban a szabályok betartására!

Tovább olvasom »
bérszámfejtés, munka törvénykönyve, távolléti díj

Mikor jár a távolléti díj?

piacesprofit.hu

A Munka Törvénykönyve korábbi szövege még az átlagkereset fogalmát használta azokra az esetekre, amelyek díjázását a jelenleg hatályos Mt. már távolléti díj néven definiálja. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével áttekintjük, hogy mikor kell egy munkavállalónál távolléti díjat számolni és hogyan kalkulálandó ennek összege.

Tovább olvasom »
bejelentési kötelezettség, bérszámfejtés, családi adókedvezmény, társadalombiztosítás

Ezekre a változásokra kell ügyelni a bérszámfejtésnél

piacesprofit.hu

Új év, újabb változások a bérszámfejtést érintő jogszabályok területén, másként kell bejelenteni a foglalkoztatottakat, változott a családi adókedvezmény összege és a jogosultságai, illetve a társadalombiztosításra vonatkozó bizonyos szabályok is – összefoglaltuk a legfontosabbakat a BDO Magyarország szakértőinek segítségével.

Tovább olvasom »
adózás, bérszámfejtés, számvitel

Munkabérelőleg vagy munkáltatói kölcsön?

piacesprofit.hu

A munkáltató többféle módon is juttathat pénzt a fizetésen túl a munkavállalónak. Ennek két legelterjedtebb formája a munkabérelőleg, illetve a munkáltató által adott kölcsön. Az Adó online szakértőjének segítségével megnézzük, melyik milyen feltételekkel adható.

Tovább olvasom »
bérszámfejtés, könyvvitel, távolléti díj

Ez minden bérszámfejtő rémálma

piacesprofit.hu

Sok bérszámfejtő „rémálma” a távolléti díj növekményeinek megállapítása: ha a munkavállaló részére vasárnapi pótlékot, műszakpótlékot, éjszakai bérpótlékot, készenléti pótlékot vagy ügyeleti pótlékot állapítanak meg, akkor a távolléti díjat ezekkel növelni kell. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása ehhez nyújt segítséget.

Tovább olvasom »
bérszámfejtés, jogi kisokos, szabadság

Visszakövetelhető a túladott szabadságra kifizetett bér?

piacesprofit.hu

A munkaviszony évközben való megszüntetése esetén előfordulhat, hogy a munkavállalónak több szabadság került kiadásra és kifizetésre, mint amennyi neki időarányosan nézve járt volna. Ilyen esetben némely munkáltató vissza kívánja fizettetni a munkavállalóval a túladott szabadságra kifizetett távolléti díjat. Jogos-e a munkáltató visszafizetési igénye túladott szabadság esetén? Erre keresi a választ szakértőnk.

Tovább olvasom »
adminisztráció, adóbevallás, adóellenőrzés, adózás, bérszámfejtés

Így kezdjék az évet a bérelszámolók

piacesprofit.hu

Év elején megszaporodnak a bérelszámolók feladatai. A folyamatosan végzendő bérelszámolás mellett le kell zárni az előző évet, és el kell indítani a következőt. A többletfeladatok főként adózással kapcsolatosak, és fel kell készülni az új évet érintő jogszabályváltozások gyakorlati alkalmazására is.

Tovább olvasom »