Méltányosságból is adható gyermekápolási táppénz

Megváltoztak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásának számítására vonatkozó szabályok, a változások a gyermekápolási táppénz számítását is érintik. A gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos módosítások 2013. július 6-án léptek hatályba. Minden egyéb változás 2013. július 15-től hatályos, azzal a kitétellel, hogy 2013. július 14-ét követően kezdődő jogosultságok esetében kell alkalmazni.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bővült a keresőképtelen szülő fogalma és méltányosságból is adható - Kép: Pixabay

A gyermek kórházi tartózkodásának idejével kapcsolatban bővült a törvény által meghatározott „keresőképtelen” fogalma. Az új szabály szerint keresőképtelennek minősül az a szülő is, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartamára, a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben a gyermeke mellett tartózkodik. A változás lehetővé teszi, hogy a szülő gyermekápolási táppénzt (GYÁP)  igényeljen a gyermekkórházi tartózkodásának idejére. A GYÁP mértéke ebben az esetben az egy napi átlag kereset 50 százaléka - írta Pentz Edina, az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A méltányosságból adható gyermekápolási táppénz

Lehetőség nyílt a 12 éves, vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolásának, vagy kórházi tartózkodásának idejére is gyermekápolási táppénz megállapítására. A szülő részére ez esetben kizárólag méltányosságból lehet megállapítani gyermekápolási segélyt.

Gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama

A GYÁP jogosultsági napjainak száma nem változott, folyósítás időtartama továbbra is függ a gyermek életkorától, illetve attól a ténytől, hogy a szülő egyedül neveli-e a gyermeket.

Gyermekápolási díj a következő esetekben vehető igénybe:

A szülő szoptatás, illetve ápolás címén 1 esztendősnél fiatalabb gyermek után akarja igényelni az ellátást. Ekkor időbeli korlátozás nélkül igénybe veheti a gyermekápolási díjat, de csak a gyermek 1 éves koráig.

Az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek esetében 1 éven belül maximum 84 naptári nap vehető igénybe gyermekápolási segély jogcímen.

Három évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén gyermekenként és évenként 42 napra, illetve egyedülálló szülő esetében gyermekenként 84 napra vehető igénybe a táppénz.

A 6 és 12 év közötti gyermek, illetve gyermekek esetén gyermekenként egy évre vonatkozóan 14 napra, illetve egyedülálló szülő 28 napra kérheti a gyermekápolási táppénz folyósítását.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo