Kinek és mikor jár a baleseti táppénz?

Aki üzemi baleset miatt válik keresőképtelenné, annak jár a baleseti táppénz. A szabályozás azonban a nyár közepén jelentősen módosult, ezért érdemes újra átvenni a szabályokat, amiket minden munkáltatónak és munkavállalónak szem előtt kell tartania.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Üzemi baleset esetén jár a táppénz – Kép: SXC

Munkáltatóváltás esetén, amennyiben a munkavállaló a korábbi jogviszonyában történt üzemi balesetével kapcsolatosan ismét keresőképtelenné válik, az új jogviszonyában is jogosult baleseti táppénzre. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira való jogosultságok naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó módosító szabályokat 2013. július 5-én hirdették ki – írta Pentz Edina az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője legfrissebb blogbejegyzésében. A változtatások érintették a gyes és a gyed szabályait is.

Ha a baleseti táppénzre irányuló kérelem azért nem bírálható el, mert a baleset üzemiségére vonatkozóan még nem született döntés, a kérelem elbírálására vonatkozó ügyintézési határidő kezdő napja a baleset üzemiségét megállapító határozat jogerőre emelkedését követő nap.

Korábban sokan küldték be a táppénzigényt az üzemiség elismerése nélkül, pedig a kérelem csak az üzemiség elismerését követően bírálható el. Az ügyintézési határidő ezáltal pontosítva lett. (A téma azért is fontos, mert becslések szerint Magyarországon naponta ötven munkahelyi baleset történik!)

Pontosították a pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére nem kötelezett biztosított, illetőleg a baleseti ellátásra jogosult baleseti táppénzével kapcsolatos szabályozást. Esetükben a baleseti táppénz a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 150 százalékának egy naptári napra eső összegével azonos. Úti üzem baleset esetén ugyanennek a 90 százalékával egyezik meg.

A munkáltatónak a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához a balesetet szenvedett munkavállaló által benyújtott igazolásokat 5 napon belül el kell küldenie a kifizetőhely részére.

Változott a baleseti táppénz megállapításának szabálya is. Már nem a balesetet megelőző hónap jövedelmét kell alapul venni, hanem a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 naptári nap jövedelmét úgy, hogy maximum a megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni a folyamatos biztosítási időt.

Baleseti táppénz: kinek jár?
Baleseti táppénz annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt vagy a biztosítás megszűnését követően üzemi baleset következtében válik keresőképtelenné. Nem jogosult baleseti táppénzre az, aki ugyanazon üzemi balesetből eredően baleseti járadékban részesül. A baleseti táppénz az előzetes biztosítási időre és táppénzfolyósításra tekintet nélkül legfeljebb egy éven keresztül jár, és legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo