GYES, GYED, most akkor hogy is van?

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira való jogosultságok naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó módosító szabályokat 2013. július 5-én hirdették ki. A gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos módosítások 2013. július 6-án léptek hatályba. Minden egyéb változás 2013. július 15-étől hatályos, azzal a kitétellel, hogy a 2013. július 14-ét követően kezdődő jogosultságok esetében kell alkalmazni.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jelentős változások július közepétől – Kép: Pixabay

Az ellátások megállapítása kapcsán jelentős változás, hogy csak az a jövedelem vehető figyelembe, amelyet az ellátást igénylő munkavállaló annál a munkáltatónál kapott, ahol beteg lesz, ahol biztosítási jogviszonyban áll. Vagyis a korábbi munkáltatónál megszűnt jogviszonyból származó jövedelem nem képezheti az ellátások összegének alapját – írta Pentz Edina, az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Kivételt képeznek a kismamák. Esetükben a törvény átmeneti időszakot állapít meg, azzal, hogy akinek a gyermeke 2014. május 11. előtt születik, annak a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátás összegét, és a kedvezőbbet kell folyósítani. Így a megállapított ellátás összege nem lehet alacsonyabb, mint ha a 2013. július 15-től hatályos jogszabályi változást megelőző szabályok alapján állapították volna meg.

Az ellátás folyósításának időtartamáról, illetve naptári napi összegéről a társadalombiztosítási kifizetőhely, ennek hiányában az Egészségbiztosítási Pénztár Szakigazgatási Szervei által hozott határozatban tájékoztatják a kismamát.

Az ellátás szüneteltetése

Lehetőség van a biztosított írásbeli kérelme alapján a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetésére. A szüneteltetésről nem kell határozatot hozni. Amennyiben a szüneteltetést követően a biztosított az ellátás továbbfolyósítását kéri, úgy a korábban megállapított összeget kell számára folyósítani. Vagyis, ha ugyanarra a gyermekre a kismama ismét kéri az ellátást, akkor az ellátás összege nem változik, a korábban meghatározott időpontig és összegben folyósítják újra.

Gyeddel kapcsolatos változások

A törvényváltozás a gyed maximális értékének felülvizsgálatát egészítette ki. Az új szabályok szerint a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért tényleges vagy szerződés szerinti jövedelem alapján megállapított gyed-maximumot is felül kell vizsgálni minden év január 15-ig, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével minden év január elsejétől újra meg kell állapítani.

Így változott a munka törvénykönyve!
Jelentősen változott augusztus elsejétől a tavaly júliusban hatályba lépett új munka törvénykönyve (Mt.) A módosítások több, azóta egyértelművé vált problémára is megoldást nyújtanak, ugyanakkor – mivel jelentős részben a bérszámfejtés területét érintik – az évközi változtatás sok vállalkozás nyilvántartásának átállítását megnehezítheti.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo