Nagyvállalatok cikkek


A nagyvállalatok már látják a fényt az alagút végén?

A nagyvállalatok már látják a fényt az alagút végén?  

Lassan kilábalhatnak a pesszimizmusból a hazai nagyvállalatok.
Negatív rekordon a magyar nagyvállalatok profitvárakozása

Negatív rekordon a magyar nagyvállalatok profitvárakozása 

Egyre kevesebb profittal számolnak a nagyvállalatok.
A világítás és a fűtés korlátozásával spórolnak a nagyvállalatok

A világítás és a fűtés korlátozásával spórolnak a nagyvállalatok 

A nagyvállalatok is szenvednek a magas energiaáraktól.
Sebezhetőbbé tette a háború a vállalatokat

Sebezhetőbbé tette a háború a vállalatokat  

Kedvező gazdasági környezet jellemezte a közép- és kelet-európai régiót 2021-ben.
Nagyvállalatokat mentene meg a kormány

Nagyvállalatokat mentene meg a kormány 

A gyármentő program első körében 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz.
Recesszió lesz, az már biztos - de mekkora?

Recesszió lesz, az már biztos - de mekkora? 

A KPMG 2022 CEO Outlook szerint a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói közül tízből nyolcan számítanak gazdasági visszaesésre a következő 12 hónapban.
Itt a harmadik válság? Egyszerre négy kihívással számolhatnak a cégek

Itt a harmadik válság? Egyszerre négy kihívással számolhatnak a cégek 

2008 és 2020 után az idei év újabb mérföldkő a cégek számára. Bár egyelőre nem olyan erőteljes visszaesés látható, mint két évvel ezelőtt, de tartós csökkenés látható a várakozásokat illetően. Mindezt az okozza, hogy jelenleg egyszerre négy kihívással is szembesülnek a cégek, amihez már nem elég néhány folyamatot digitalizálni, korszerűsíteni, hanem az energiafelhasználás, az ellátási láncok és a gyártási technológiák komplett újragondolására, egyszerűsítésére van szükség.
Olyan történt, ami az elmúlt 8 évben soha a cégvilágban

Olyan történt, ami az elmúlt 8 évben soha a cégvilágban 

A hazai nagyvállalatok egyéves jövedelmezőségi terveit meghatározó tényezők között az infláció vált a legfontosabbá, derül ki a K&H nagyvállalati növekedési indexből. A felmérés nyolcéves története során erre még soha nem volt példa. Ezzel az eddigi legmeghatározóbb piaci tényező, a belföldi vevők szorosan a második helyre kerültek, harmadikként pedig továbbra is meghatározó szerepet kapnak a beszállítói árak.
Mit tesznek a nagy cégek a klímakatasztrófa ellen?

Mit tesznek a nagy cégek a klímakatasztrófa ellen? 

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem harmadának – 31 százalékának – van saját fenntarthatósági stratégiája, egy évvel korábban ez mindössze a 15 százalékukra volt igaz. A vállalatok főként a környezettudatos működést, a dolgozókkal való méltányos bánásmódot és az etikus üzleti viselkedést helyezik előtérbe.
Varga Mihály fontos bejelentést tett

Varga Mihály fontos bejelentést tett 

Jövőre is folytatódik a nagyvállalati beruházásösztönző program 25 milliárd forintos kerettel - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Maszk, home office? Nagyvállalatok árulták el, hogyan készültek a negyedik hullámra 

A nagyvállalatok már az ősz elején tudatosan készültek a járvány negyedik hullámára. Az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében szinte minden nagyvállalat tervezett valamilyen intézkedést. Minél több munkatársa van egy cégnek, annál inkább komolyan vette a felkészülést.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyarországi vállalatok – honnan lesz új munkaerő? 

A következő egy évben a nagyvállalatok több mint 10 százaléka számol a munkatársak létszámának növelésével, sőt, majdnem kétharmaduk 10 százaléknál nagyobb létszámbővítésben gondolkodik, derült ki egy friss felmérésből. A megfelelő alkalmazottak felkutatása azonban kihívást jelenthet az egyre feszesebbé váló munkaerőpiacon.

Komolyan veszik a járvány miatti bizonytalanságot a vállalatok 

Az előző negyedévhez képest jóval kevesebb fejlesztést terveznek a hazai nagyvállalatok, derül ki a K&H legújabb felméréséből. Az év első három hónapjához képest harmadával kevesebben vannak, akik a következő egy évben gondolkodnak valamilyen beruházásban.

Nyoma sincs a vírusnak – kitart az optimizmus a hazai nagyvállalatoknál 

A legújabb K&H nagyvállalati növekedési index kutatás szerint tovább nőtt a cégek optimizmusa a második negyedévben és hat pontra emelkedett a mutató értéke. Ilyen magasan utoljára a vírus berobbanása előtt, több mint egy éve volt. A fellendülés annak köszönhető, hogy a vállalatok sokkal pozitívabban látják a hazai gazdasági kilátásokat.

Közel a járvány előtti szinten a nagyvállalatok optimizmusa 

Lényegesen derűlátóbbak lettek a legnagyobb cégek a tavaly év végéhez képest, legalábbis ami a saját kilátásaikat illeti – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb, 2021. első negyedéves adataiból. Az index 13 pontos ugrással jelenleg 3 ponton áll, megközelítve ezzel a pandémia előtti értékeket, ami annak köszönhető, hogy a cégek saját kilátásaik tekintetében kifejezetten optimisták.

Nagyvállalati beruházások: eddig 42 milliárdot adott rá a kormány 

A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében.

Kemény év előtt állnak a nagyvállalatok 

A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén. 

Varga Mihály bejelentette az egyik program folytatását - 25 milliárdos kerettel 

Nem áll le a nagyvállalati beruházási támogatási program. Az idén 25 milliárd forint kerettel, ha ennél nagyobb indokolt igény jelentkezne, a lehetőséget bővítenék - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a West Hungária Bau Kft. paksi üzemének virtuális átadásán.

Német nagyvállalati vezetők mondták el, miként látják a jövőt 

Meglepően optimistának találta a pénzügyi vezetők körében uralkodó hangulatot a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat.

Behúzták a féket a vállalatok - elmaradnak a beruházások 

Megingott az eddigi évek stabilnak mondható beruházási hajlandósága a vállalatok körében, lényegesen kevesebb fejlesztéssel számolnak a következő 12 hónapban – ez derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb adataiból. Jelenleg csupán minden harmadik cég tervez beruházást, ötből egy pedig kifejezetten csökkenteni tervezi az erre fordított összeget. Fejlesztések a 10 milliárd éves árbevételt meghaladó vállalatoknál és az iparban, építőiparban valósulhatnak meg a legnagyobb arányban.

Milyen állapotban érte a magyar cégvilágot a koronavírus? 

Folyamatosan nő a gazdasági szereplők száma Magyarországon, az utóbbi időben főként az egyéni vállalkozók száma nőtt – derült ki többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországot bemutató összefoglalójából. A magyar gazdaság teljesítményének jelentős részét továbbra is a nagyvállalatok adják, bár némi elmozdulás a kisebb létszámmal dolgozó hazai vállalkozások irányába.

A jövőbe néztek a nagyvállalatok - menyire pesszimisták? 

Visszaesett a hazai nagyvállalatok árbevétel-és profitvárakozása a következő egy évre vonatkozóan, ugyanis a cégek átlagosan 0,4 százalékos árbevétel- és 2,6 százalékos profitcsökkenést várnak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index adataiból. Ezzel szemben a gazdasági környezet megítélésére csak rövid távon van hatással a koronavírus-járvány, amiben vélhetően a kormányzati intézkedéseknek pozitív szerepe van. A cégek harmada szerint javulni fog a gazdasági környezet a következő egy évben, három éves időtávon pedig nem számolnak a járvány hatásaival.

Soha nem voltak ennyire pesszimisták a nagyvállalatok 

Nem tekintettek még ennyire pesszimistán a nagyvállalatok a következő évükre, mint amennyire a koronavírus-járvány első hulláma után. A K&H nagyvállalati növekedési index értéke még sosem volt a negatív tartományban az elmúlt 7 évben, most viszont a legutóbbi negyedévben mért 6 pont helyett csak -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat sokkal kedvezőtlenebbnek ítélik, viszont többen tekintenek bizakodóan a gazdasági környezetre, amit az olyan kedvezményes hitelprogramok, mint az NHP Hajrá is segítenek.

Buktak a kicsik - kiderült, kik járhatnak jól a legújabb állami támogatással 

Nem mindenkinek kedvez a versenyképeség-növelő állami támogatás. Papadimitropulosz Alex a Via Credit ügyvezetője szerint a július 4-én bejelentett programra előzetes számításaik szerint 500 potenciális jelentkező lehet, de ebből várhatóan 50-100 lesz azok száma, akik ténylegesen kérelmet nyújtanak be.

150 nagyvállalat szólalt fel a klímabarát gazdasági újraindítás mellett 

A világ 155 – összességében több mint 2,4 milliárd dollár piaci kapitalizációval bíró és 5 millió munkavállalót képviselő - globális nagyvállalata közös nyilatkozatban szólítja fel a világ kormányait arra, hogy a koronavírus-járványt követő gazdaságélénkítő csomagjaikat hozzák összhangba a legfrissebb klímatudományi eredményekkel. A világ egyik legnagyobb édesség-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója, a Mars is csatlakozott az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott eddigi legnagyobb olyan kezdeményezéshez, amelyet a világ legnagyobb vállalatainak ügyvezető igazgatói közösen hívtak életre. Céljuk, hogy megerősítsék saját klímavédelmi törekvéseiket és felszólítsák a világ kormányait arra, hogy ők is ezekkel összhangban cselekedjenek.

Már látják a bajt? Visszafogták várakozásaikat a cégek 

Visszafogott kilátásokkal indulnak neki az idei évnek a hazai nagyvállalatok. A szolid hangulat egyértelműen a gazdasági környezet megítélésére vonatkozik, mivel középtávon jelentősen mérséklődött a gazdasági növekedésre számítók aránya, miközben a nagyvállalati beruházási boom is várat még magára.

Tízmilliárdok jutnak a nagyvállalatoknak 

A magyar állam eddig mintegy 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a hazai versenyszféra meghatározó szereplőinek.

Közös megoldást sürgetnek Európa nagyvállalatai a technológiai kihívásokra 

Hat pontban rögzített vállalásban állapodott meg a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT), hogy közösen kezelni tudja a technológiai fejlődés okozta kihívásokat.

Az export húzza a nagyvállalatokat 

A legnagyobb cégek árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben megugrottak, átlagosan 3,2%-os árbevétel és 2,2%-os profitnövekedést valószínűsítenek idén – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adataiból.

Meghalt Demján Sándor 

Életének 75. évében elhunyt Demján Sándor üzletember - közölte a Gránit Pólus az MTI-vel.Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo