Gazdasági előrejelzés cikkek

hirdetés

A sógoroknál is csak jövőre várnak egy jobb gazdasági periódust

A sógoroknál is csak jövőre várnak egy jobb gazdasági periódust 

Szerény gazdasági növekedést és makacs inflációt várnak az idén Ausztriában gazdaságkutatók.
Folytatódik a jövő felélése

Folytatódik a jövő felélése 

3,8%-os növekedésre számít 2018-ban a Gazdaságkutaó (GKI). Ez lényegesen meghaladja az EU átlagát, de a régióban az egyik legalacsonyabb, s ebben 2018-ban sem várható érdemi változás. Ugyanakkor a GKI 2017-re és 2018-ra is 0,5 százalékponttal, 4 illetve 3,5%-ra emelte a fogyasztás bővülésére vonatkozó prognózisát, ami az import korábban gondoltnál is gyorsabb bővülését okozza.
Így alakul jövőre a gazdaság

Így alakul jövőre a gazdaság 

A fejlett országok gazdasági teljesítménye továbbjavul, az infláció viszont továbbra sem fog látványosan emelkedni jövőre a CIB Bank elemzői szerint. A kamatok változására legfeljebb csak az Egyesült Államokban van esély, Európában és Magyarországon is 2018 végéig maradhat a jelenlegi szint.
Jó éve lehet Közép-Európának

Jó éve lehet Közép-Európának 

Jelentős, több nyugat-európai országot meghaladó GDP-bővülést vár az idén a visegrádi országoktól és Romániától a Coface. A hitelbiztosító előrejelzése szerint Magyarországon például 3,1 százalékos lehet a bővülés. Az elemzés szerint a kelet-európai országokban az elmúlt évek kedvező gazdasági folyamatainak köszönhetően elfogadható szintre kerültek a fizetési kockázatok.
Cash flow problémákat hozhat a Brexit

Cash flow problémákat hozhat a Brexit 

A magyar vállalkozásoknak is végig kell gondolniuk, mennyire lehetnek érintettek a Brexit okozta kereskedelmi, gazdasági változásokban – hívja fel a figyelmet a Mazars. Az ismét bonyolultabbá váló vámeljárások az adminisztratív terheket növelik majd meg; az import során megfizetett áfa nehézkesebb visszaigénylése pedig cash flow problémákat okozhat. Egyes cégek számára a vámeljárások terén megoldást jelenthet az engedélyezett gazdálkodói státus (AEO) engedély megszerzése.
hirdetés
Hiába látszik növekedőnek, valójában gyenge az ipar

Hiába látszik növekedőnek, valójában gyenge az ipar 

Hiába néz ki úgy első ránézésre, hogy erősen kezdte 2017-et az ipar, a trendvonal a tavalyihoz hasonló, gyenge évet vetít előre. Nem jó jel, hogy a német ipar is zuhant a havi összesítésben.
Három hónap után megtorpantunk

Három hónap után megtorpantunk 

Februárban – három hónapos emelkedés után – megállt a GKI konjunktúraindexének javulása. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. A GKI konjunktúraindexe mintegy három éve viszonylag szűk sávban ingadozik, ennek – a januárhoz hasonlóan – most is a felső részén található.
A gazdaság növekedése a várttól elmarad

A gazdaság növekedése a várttól elmarad 

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) az év elejétől tartó lassú csökkenéssel 2016. IV. negyedévében tovább mérséklődött (0,89). Az index által jelzett tendencia mind a vállalkozások gazdálkodását, mind a pénzügyi folyamatok összességét kedvezőtlenebbnek jelzi a következő időszakra, mint a megelőző negyedévekben.
A maguk helyzetét jónak, a gazdaságét rossznak látják a vállalatok

A maguk helyzetét jónak, a gazdaságét rossznak látják a vállalatok 

A K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb eredményei alapján óvatos optimizmussal vágnak bele az idei évbe a legnagyobb hazai cégek. A vállalatok enyhén bővülő árbevételt feltételeznek, azonban többségük sem munkaerő-felvételt, sem beruházást nem tervez idén.
Növekedünk, és még folytathatjuk

Növekedünk, és még folytathatjuk 

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,6 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a KSH kedden. A korábbi előrejelzésén jelentősen módosítva, idén 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon az Európai Bizottság téli gazdasági elemzésében.
hirdetés

A fejlődő országok növelik kétszeresére a világgazdaságot 

A feltörekvő piacok fejlődése számos üzleti lehetőséget teremt azáltal, hogy ezek a gazdaságok új iparágakat hoznak létre, kapcsolatba kerülnek a világpiaccal és viszonylag fiatal lakosságuk egyre tehetősebbé válik. Ezekben az országokban egyre előnyösebb lesz vállalkozást indítani vagy letelepedni, ami vonzó a befektetések és a tehetséges munkavállalók számára - derül ki a PwC elemzéséből.

Vidámnak tűnik 2017 

A meglehetősen hektikus 2016-os év után emelkedő béreket, felpörgő gazdasági növekedést jósolnak Magyarországnak a szakértők. A lakosság optimizmusa csúcsokat döntöget, várhatóan felpörög a fogyasztás, és emiatt visszatért a vállalkozások beruházási kedve is. Vidám év elé nézünk, amit viszont könnyen megtörhet egy-egy rossz hír.

Válás brit módra 

A Brexit gazdasági katasztrófa Nagy-Britannia, és politikai katasztrófa az Európai Unió számára – vélik egyes hazai szakértők. De vajon milyen hatással lesz a britek kilépése a magyar gazdaságra, a szigetországban munkát vállaló magyarokra és az itthoni vállalkozásokra?

Hússzorosára nő a megosztás gazdasága tíz éven belül 

A sharing economy növekedése még csak most kezdődik, de becslések szerint 2025-re számos területen megközelíti a hagyományos gazdaság részesedését. Ami eddig csak hangzatos szöveg volt, most tényleg átformálja a világunkat. Vagy megszokunk, vagy megszökünk.

Ha az Uniónak rossz, nekünk is rossz a Brexit 

Közvetlenül nem vár súlyos hatást a kelet-európai gazdaságokban a Moody's a Brexit következményeként, de a keleti EU-gazdaságok azt már megszenvednék, ha a Brexit rontaná az Európai Unió növekedési kilátásait.

Közép-Kelet-Európát is fékezi a Brexit 

Közép- és Kelet-Európa gazdaságára is hatással van áttételesen a Brexit, az elemzők lassabb növekedést várnak. Főként az export sínyli meg a változást.

A vezetők is bizonytalanok a jövőben 

Kissé javult ugyan az előző negyedéves – váratlanul jelentős – csökkenést követően az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített kis- és középvállalati konjunktúraindex (KKV-index) értéke, de még mindig 50 pont alatt van. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hullámzó a cégvezetők megítélése, nem biztosak abban, hogy milyen irányba változik a gazdaság az elkövetkező időszakban.

A következő 3 év kritikusabb lehet, mint az előző 50 

Az előttünk álló éveket mérsékelt gazdasági növekedés jellemezheti, a kihívások ellenére azonban optimisták a vezérigazgatók – derül ki a KPMG 2016-os vezérigazgatói (Global CEO Outlook) felméréséből. Bár a megkérdezettek jelentős többsége (72 százaléka) úgy gondolja, hogy a következő 3 év kritikusabb lehet az adott iparág számára, mint az előző 50, bíznak abban, hogy vállalatuk képes lesz tovább növekedni. A tavalyi 12 százalék után idén a vezérigazgatók 40 százaléka mondta, hogy jelentősen átalakítaná cégének működési modelljét a következő három évben.

Eddig nőtt a bizalom 

Az elmúlt egy év folyamatos növekedése után a harmadik negyedévben nem javult tovább a vállalkozások bizalma, a hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index -10 ponton stagnál.

Húzódik a fellendülés 

Öt évvel a 2008-09-es recesszió után, még mindig magas kockázatúnak számít a globális gazdaságban a határokon átívelő kereskedelem. Bár a D&B elemzői bizakodóak a globális gazdaság növekedését illetően, a fellendülés jobban elhúzódik, mint a múlt században bármikor és a növekedés még mindig elmarad a megszokottól.

Varga jóslata: erősödő gazdaság, mérséklődő adósság 

Háromszázalékos növekedést és 1,9 százalékos költségvetési hiányt vár a magyar kormány 2017-re az Európai Uniónak megküldendő konvergenciaprogram szerint, amelyet szerdán mutatott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten.

Így növekszünk 2014-ben 

A gazdasági folyamatok 2013-ban viszonylagosan, átmenetileg és látszólagosan javultak. Az üzleti szféra gyenge beruházási hajlandósága miatt hiányoznak a növekedés érdemi gyorsulásának feltételei. Idén még hatnak a tavaly II. félévi gyorsulás tényezői, miközben átlagos időjárás esetén a mezőgazdaságban csökkenés valószínű. Így 2014-ben 1,5%-os, vagyis a tavalyinál kissé gyorsabb, de a II. félévinél lassúbb GDP-növekedés várható. Gazdaságpolitikai váltás nélkül jövőre sem várható 1,5% feletti dinamika, s a foglalkoztatásban, az inflációban és más területeken statisztikailag kimutatott eddigi (látszat-) javulást könnyen romlás követheti a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2014-es előrejelzése szerint.

Befagyasztanák a minimálbért 

Aggasztóan alacsonynak nevezte a magyar gazdaság növekedési potenciálját hétfőn a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A csoport legfrissebb előrejelzésében változatlanul hagyta novemberi becslését, amely szerint idén 2 százalékkal, 2015-ben 1,7 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP).

Erősebb lehet a forint, de a válságnak még nincs vége! 

2013-ban világgazdasági szinten folytatódott a lassú kilábalás és a magyar gazdaság is növekedési pályára állt a 2012-es visszaesés után. Ugyanakkor a válságról még nem beszélhetünk múlt időben.

Kint vagyunk a gödörből, de még korai az öröm 

Magyarország idén kijött a recesszióból, de nem került gyors és egészséges növekedést hozó pályára a GKI éves értékelése szerint. A Gazdaságkutató jelentősen megemelte idei GDP előrejelzését, de figyelmeztet: a fellendülés nem biztos, hogy tartós lesz.

A vártnál gyorsabban nő a magyar gazdaság 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén a korábban gondoltnál kissé gyorsabban, kb. 1 százalékkal nő, de a GDP 2013-ban még így is alatta lesz a 2011-esnek.

Üres tankkal nem lehet haladni! 

A Saxo Bank prognózisa szerint a globális növekedés óhatatlanul a lassulás felé tart függetlenül attól, folytatódik-e a vezető jegybankok által biztosított mennyiségi lazítás, vagy sem. A megoldást a kkv-szektor támogatása jelentheti.

Túl vagyunk a mélyponton: idén ismét elérjük a 2010-es szintet! 

A magyar gazdaság ugyan elkerülte a pénzügyi egyensúly megroppanását 2010–2012-ben, de stagnálásba süllyedt, melyből a jelenlegi gazdaságpolitikával nem tud kijutni. Tartós leszakadás, általános perspektívátlanság fenyeget a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésének értékelése szerint.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo