Közép-Kelet-Európát is fékezi a Brexit

Közép- és Kelet-Európa gazdaságára is hatással van áttételesen a Brexit, az elemzők lassabb növekedést várnak. Főként az export sínyli meg a változást.

A korábbi előrejelzéseknél valamivel lassabb növekedés várható jövőre Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságaiban a brit népszavazás áttételes következményeként. A Capital Economics 0,25-0,50 százalékpont közötti mértékben visszavett a GDP-növekedési előrejelzésekből. Ennek oka, hogy a gyengébb euróövezeti növekedés valószínűleg negatív hatást gyakorol a közép- és kelet-európai exportra. Az elemzőház Magyarországon 2,3 helyett 2, Lengyelországban, Szlovákiában 3,5 helyett 3, Csehországban 3,3 helyett 2,8 százalékos bővüléssel kalkulál. Drámai lassulás ezzel együtt nem valószínű a Capital Economics elemzői szerint.

Kép:Fotolia

Lassít, de mennyire?

Magyar elemzők is úgy vélték, a kilépés minimálisan lassíthatja a magyar gazdasági növekedést. Uniós forrásvesztéstől egyelőre biztosan nem kell tartani, mivel azt szerződésben rögzítették, a brit befizetési kötelezettség pedig nem szűnik meg a kiválás lezárásáig, de lehet, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus végéig sem. Utána nyilván csökken a brit befizetés, de a visszatérítés is, így kisebb forráson kevesebb országnak kell osztoznia. Az üzleti hangulat drámai romlása miatt azonban a beruházások mind Nagy-Britanniában, mind Európában jelentősen visszaeshetnek a Takarékbank elemzőjének nyilatkozata szerint. Az Erste Bank elemzője ennél borúsabb képet festett, szerinte bár igaz, hogy Magyarország közvetlen gazdasági és külkereskedelmi kapcsolata Nagy-Britanniával relatíve kicsi, a közvetett hatások miatt mégis sérülhet a magyar gazdaság növekedése. Az elemző szerint a legsúlyosabb esetben egy recesszió sem elképzelhetetlen, de még ekkor sem kell tartani attól, hogy Magyarország csődbe menne. Itt találja a részleteket.

Több ezer hazai cég izgulhat

Csaknem 3000 hazai cég tulajdonosi hátterében találhatóak brit érdekeltségű cégek vagy magánszemélyek – vélhetően őket az átlagnál is jobban érinti majd Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A brit háttér nem jelent feltétlen export-import kapcsolatot, és tulajdonosi befolyás mértéke is változó, ennek ellenére valószínűsíthető, hogy a brit érdekeltségű cégeknél többen mérlegelik a Brexit lehetséges következményeit. Az Opten szakértői szerint pedig már maga a bizonytalanság is jelentős veszteségforrás.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo