Növekedünk, és még folytathatjuk

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,6 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a KSH kedden. A korábbi előrejelzésén jelentősen módosítva, idén 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon az Európai Bizottság téli gazdasági elemzésében.

Tavaly a negyedik negyedévben a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság járult hozzá. Az ipar teljesítménye stagnált, az építőipar pedig továbbra is mérsékelte a növekedést, és ezt a mezőgazdaság nem tudta annyira kompenzálni, mint az előző negyedévekben - mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője. Az utolsó negyedéves 1,6 százalékos bővülés a második és harmadik negyedév 2,8 és 2,2 százalékos növekedése után következett, azonban meghaladta a tavalyi első negyedévben mért 1,1 százalékos emelkedést.

A magyar gazdaság korábban, 2015-ben 3,1, 2014-ben pedig 4,0 százalékkal nőtt, a 2013-as 2,1 százalékos bővülés után. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint tavaly a negyedik negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az előző negyedévhez képest, míg az előző évihez viszonyítva 1,5 százalékkal nőtt a GDP volumene.

Tavaly egész évben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, a 2015-ös 3,1, és a 2014-es 4,1 százalékos bővülés után. A tavalyi utolsó negyedéves és éves részletes GDP-adatokat március 7-én közli a KSH.

Az Unióban is szép a kép

Az Európai Bizottság is közzétette téli előrejelzését, mely szerint az európai gazdasági élénkülés tavaly ellenállónak bizonyult a globális kihívásokkal szemben, és a várakozások szerint az idén és a következő évben is folytatódni fog: csaknem tíz év óta először fordul elő, hogy a teljes előrejelzési horizonton (2016, 2017 és 2018 tekintetében) az EU minden tagállamában növekedésre számít a Bizottság.

Az euróövezeti reál GDP az elmúlt 15 negyedév mindegyikében nőtt, a foglalkoztatás ütemesen bővül, a munkanélküliség pedig csökken, bár még mindig meghaladja a válságot megelőző szintet. Továbbra is a magánfogyasztás a fellendülés motorja, mivel a beruházások emelkedése visszafogott maradt.

A kilátásokat azonban a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi, és jóllehet mind a felfelé, mind a lefelé irányuló kockázatok megszaporodtak, összességében továbbra is a lefelé mutató kockázatok erősebbek.

Magyarországon a reál GDP növekedése 2016-ban megtorpant, ám az előrejelzés szerint idén és jövőre ismét erősödik a Bizottság előrejelzése szerint.

Több előrejelzés szerint vidám év elé nézünk, amit viszont könnyen megtörhet egy-egy rossz hír.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo