hirdetés

A fejlődő országok növelik kétszeresére a világgazdaságot

A feltörekvő piacok fejlődése számos üzleti lehetőséget teremt azáltal, hogy ezek a gazdaságok új iparágakat hoznak létre, kapcsolatba kerülnek a világpiaccal és viszonylag fiatal lakosságuk egyre tehetősebbé válik. Ezekben az országokban egyre előnyösebb lesz vállalkozást indítani vagy letelepedni, ami vonzó a befektetések és a tehetséges munkavállalók számára - derül ki a PwC elemzéséből.
hirdetés

A 2050-ig tartó időszakban folytatódni fog a világgazdasági erőeltolódás a fejlett gazdaságok felől a feltörekvő gazdaságok irányába. A feltörekvő gazdaságok hosszú távon tovább növelik részesedésüket a globális GDP-ben, néhány gazdaság közelmúltbeli vegyes teljesítménye ellenére is.

Ez az egyik fő megállapítása a PwC közgazdászai által készített The long view: how will the global economic order change by 2050? elemzésének. A jelentés a világ 32 legnagyobb, együttesen a globális GDP 85%-át előállító gazdaságára vonatkozó GDP-növekedési prognózist nyújt a 2050-ig tartó időszakra.

A jelentés szerint a világgazdaság 2042-re a kétszeresére nőhet, 2016 és 2050 között évi 2,5% átlagos reálnövekedés mellett. Ez a növekedés jórészt a feltörekvő és a fejlődő országoknak köszönhető majd: az E7 országok (Brazília, Kína, India, Indonézia, Mexikó, Oroszország és Törökország) gazdasága az elkövetkező 34 év során hozzávetőleg átlagosan évi 3,5%-kal nő majd, a G7 országok (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok) gazdaságának évi mintegy 1,6%-os növekedésével szemben.

„Mind Ázsiában, mind máshol folytatódni fog a világgazdasági erőeltolódás a fejlett gazdaságok felől a feltörekvő gazdaságok irányába. 2050-re az E7 országok a globális GDP majdnem 50%-át állíthatják elő, míg a G7 csoport részesedése alig több mint 20%-ra csökken” – tette hozzá Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

Forrás: PwC Magyarország

Kína lesz a legnagyobb

A piaci valutaárfolyamon számított GDP alapján a világgazdasági erőeltolódás nem tűnik olyan radikálisnak, Kína azonban ennek alapján is a világ legnagyobb gazdaságává válik még 2030 előtt, míg India továbbra is egyértelműen a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz 2050-re.

A főszerepet azonban egyértelműen az újabb feltörekvő gazdaságok játsszák
A főszerepet azonban egyértelműen az újabb feltörekvő gazdaságok játsszák majd. A PwC előrejelzése szerint 2050-re Indonézia és Mexikó gazdasága túlnövi Japán, Németország, az Egyesült Királyság, és Franciaország gazdaságát, míg Törökország megelőzheti Olaszországot. A 2050-ig terjedő időszakban Vietnám, India és Banglades gazdasága fejlődhet a leggyorsabban, évi 5%-os átlagos növekedést produkálva.

„Számos feltörekvő gazdaságban a növekedést támogatni fogja a viszonylag gyors népességnövekedés, bővítve a hazai keresletet és a munkaerő létszámát. Ennek azonban az oktatásra fordított beruházásokkal és az alapvető makrogazdasági tényezők javításával kell párosulnia, biztosítandó, hogy ezekben az országokban a növekvő számú fiatal munkavállaló számára elegendő munkahely álljon rendelkezésre” – mondta Polacsek Csaba.

Pénzünk azért lesz

A fejlett gazdaságok számára jó hír, hogy ezekben továbbra is magasabbak lesznek az átlagjövedelmek – potenciálisan Olaszország kivételével valamennyi G7 ország megelőzi az E7 országokat a 2050-re előrejelzett egy főre jutó GDP-re vonatkozó rangsorban. Az előrejelzés szerint a feltörekvő gazdaságokban az átlagjövedelem szintje idővel fokozatosan eléri a fejlett gazdaságokét, azonban az átlagjövedelmek világméretű teljes kiegyenlítődése csak jóval 2050 után következhet be.

Óriási lehetőségek

A feltörekvő piacok fejlődése számos üzleti lehetőséget teremt azáltal, hogy ezek a gazdaságok új iparágakat hoznak létre, kapcsolatba kerülnek a világpiaccal és viszonylag fiatal lakosságuk egyre tehetősebbé válik. Ezekben az országokban egyre előnyösebb lesz vállalkozást indítani vagy letelepedni, ami vonzó a befektetések és a tehetséges munkavállalók számára.

A feltörekvő gazdaságok azonban gyorsan fejlődnek és sok esetben viszonylag változékonyak, ezért a vállalkozások olyan működési stratégiával lesznek sikeresek ezeken a piacokon, amelyekben megfelelő arányban van jelen a rugalmasság és a türelem. A helyi piac és a helyi vásárlók alapos megismerése döntő fontosságú, amihez sok esetben a helyi partnerekkel való együttműködés is szükséges.

„A vállalkozásoknak kellő türelemmel kell rendelkezniük ahhoz, hogy átvészeljék az időről-időre rövid távon jelentkező gazdasági és politikai viharokat, amelyek ezeken a feltörekvő piacokon az érés folyamatával elkerülhetetlenül együtt járnak. Egyértelmű, hogy ha nem tudunk kapcsolódni a feltörekvő piacokhoz, azzal nagyrészt elszalasztjuk a világgazdaságban 2050-ig várt növekedés lehetőségét” – összegezte Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

„Az országok közötti átlagjövedelem-különbségek idővel csökkennek, de ez a folyamat korántsem zárul le 2050-re. 2016-ban az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-je a kínainak mintegy négyszerese, az indiainak pedig mintegy kilencszerese volt. Előrejelzéseink szerint 2050-re ezek a különbségek csökkenni fognak: az egyesült államokbeli átlagjövedelem-szintek a kínait kétszeresen, az indiait pedig háromszorosan haladhatják meg, ugyanakkor az egyes országokon belül tovább nőhetnek a jövedelmi egyenlőtlenségek, részben a jobban képzett munkavállalóknak és a tőketulajdonosoknak kedvező technológiai változások miatt” – tette hozzá Polacsek Csaba.

A világgazdaság növekedése a népességek öregedésével és a feltörekvő gazdaságok fejlődésével párhuzamosan várhatóan lassulni fog

A PwC közgazdászainak előrejelzése szerint a világgazdaság 2020-ig évente átlagosan 3,5%-kal nő, majd a 2020-as években a növekedés üteme hozzávetőleg évi 2,7%-ra, a 2030-as években 2,5%-ra, a 2040-es években pedig 2,4%-ra csökken. Ez a fejlett gazdaságok (és idővel egyes feltörekvő gazdaságok, mint például Kína) munkaképes korú népességének jelentős csökkenése mellett megy végbe. Ugyanakkor a feltörekvő gazdaságok növekedésének üteme e gazdaságok fejlődésével és a gyors felzárkózás területeinek szűkülésével mérséklődni fog. Ezek a hatások várhatóan ellensúlyozzák a feltörekvő gazdaságok egyre nagyobb hozzájárulását a globális GDP-hez, mely egyébként gyorsítaná az átlagos globális növekedés ütemét.

A hosszú távon fenntartható növekedéssel kapcsolatban a döntéshozók előtt álló kihívások

A feltörekvő gazdaságoknak tartósan és hatékonyan kell beruházásokat végrehajtaniuk az oktatás, az infrastruktúra és a technológia terén ahhoz, hogy a bennük rejlő lehetőségeket kibontakoztassák. Az olajárak 2014 közepétől 2016 elejéig tartó esése rámutatott arra, hogy a diverzifikáltabb feltörekvő gazdaságoknak fontos szerep jut a hosszú távon fenntartható növekedés elérésében. Mindehhez a feltörekvő gazdaságokban olyan politikai, gazdasági, jogi és szociális intézmények létrehozására van szükség, amelyek kedvezményekkel díjazzák az innovációt és a vállalkozói szellemet, miközben biztonságos és stabil gazdaságot teremtenek a vállalkozások számára.

„A döntéshozók világszerte számos kihívással néznek szembe, ha a jelentésünkben előrevetített, fenntartható hosszú távú gazdasági növekedést célozzák meg. A népesség elöregedésével és a klímaváltozással összefüggő strukturális fejlesztések olyan előremutató gondolkodást igényelnek, amely a munkavállalók számára lehetővé teszi az előrehaladott életkorban történő társadalmi szerepvállalást és az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiákat helyezi előtérbe. (Már most is látszik, hogy az időskori munka nem a probléma, hanem a megoldás része.) A világkereskedelem növekedésének visszaesése, a több országban egyre inkább jelentkező jövedelmi egyenlőtlenségek, valamint a fokozódó globális geopolitikai bizonytalanság miatt egyre nagyobb szükség van olyan diverzifikált gazdaságokra, amelyek számos iparágban biztosítanak mindenki számára lehetőségeket” – mondta Polacsek Csaba.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo