Üres tankkal nem lehet haladni!

A Saxo Bank prognózisa szerint a globális növekedés óhatatlanul a lassulás felé tart függetlenül attól, folytatódik-e a vezető jegybankok által biztosított mennyiségi lazítás, vagy sem. A megoldást a kkv-szektor támogatása jelentheti.

Lassulhat a gazdaság - Kép: Pixabay

Jelentős pozitív növekedési fordulatra az elemzők mindaddig nem számítanak, amíg a politikai döntéshozók be nem szüntetik a gazdaság azon részeinek támogatását, amelyek a segítséget nem igénylik, vagy nem érdemlik meg, és el nem kezdik a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés szempontjából legnagyobb hajtóerőt kifejteni képes szektort, a kis és közepes méretű vállalkozásokat (kkv) támogatni.

Mivel a Fed mégsem kezdi el fokozatosan kivezetni eszközvásárlási programját, egyre erőteljesebben jelentkezik a kamatvárakozások átállításának igénye, azaz a gazdasági láthatáron a tökéletes vihar fellegei gyülekeznek. A Saxo Bank most közzétett negyedéves kitekintése szerint ez jó hírnek tekinthető. A példátlan monetáris kísérlet megállításának egyetlen módja, ha kudarcnak bizonyul, mert nem sikerül elhitetnie magáról, hogy képes azt megteremteni, aminek mindig is elsődlegesnek kell lennie: több munkahelyet és növekvő jövedelmet.

A Saxo Bank szerint a gyenge gazdaság és különösen a szenvedő munkaerő piac miatt a Fed keze béklyóba van kötve, így a mennyiségi lazítást (QE) nem kivezetni fogja, hanem növelni lesz kénytelen jövőre, mert a gyenge gazdaság képtelen a Fed támogatásának kivonását elviselni. A piacok ízlelgetik a gondolatot, hogy nem kevesebb, hanem több lazítás következik, előttünk pedig újra felcsillan a remény, hogy a bővítés-színlelés révén az eszközök értékelését sikerül majd még magasabbra tornászni. A távolabbi jövőben azonban, talán akár 2014 elején, mégiscsak megtörik a QE ciklusa (vagy a lazításra adott piaci reakció), mert a Fed egyre inkább a saját hitelességét viszi a vásárra. A politika történetében végül is a jelentős változásokat mindig tőzsdei hanyatlás vagy a munkanélküliségi ráta túlságosan és elviselhetetlenül magas szintje vezette be. Más szóval a mennyiségi lazítás, mint politikai eszköz csak akkor kerül veszélybe, ha a piac nem ünnepli, hanem kerek perec visszautasítja.

A magyar gazdaságban jövőre is elmarad a csoda
A Policy Agenda várakozásai szerint 2013-ra változatlanul csupán minimális gazdasági növekedés várható, 2014-ben pedig egy enyhe, valamivel egy százalék feletti GDP-bővülés feltételezhető.
“Üres tankkal próbál haladni a globális gazdaság. 2014-ben nagyobb vita kerekedik majd arról, hogyan lehet valóban kilépni a "bővítés-színlelés" jelenlegi korszakából. A piac jelenleg csak két forgatókönyvet tud elképzelni: Vagy elinfláljuk a gazdaságot az adósságteher csökkentése érdekében, vagy pedig a kincstárak és a jegybankok írják le egymás között az adósságot” – vélte Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

A szakértő szerint van egy harmadik lehetőség is: megismétlődnek az 1940-es évek, amikor a Fed utoljára vett részt úgynevezett "piacmentő" akcióban. Akkor a Fedet a dezinfláció és a recesszió segítette ki a slamasztikából, márpedig a recessziót ugyanaz a politika okozta, amely miatt ma lassabb a fellendülés: túl sok volt a könnyen elérhető pénz. „A történelem önismétlésre készül, de csak azért, mert mi képtelenek vagyunk elfogadni, hogy változásra van szükség" – vélte a közgazdász.

A Saxo Bank tanácsa szerint érdemes arra felkészülni, hogy a IV. negyedév jól indul, majd az idő múlásával egyre nagyobb ellenszél kerekedik az eszközök piacain. Steen Jakobsen hozzátette: “A 2014-es évet használjuk a megtisztulásra, és készüljünk fel egy olyan világra, ahol egyre szilárdabb az egyensúly, kevesebb az idegen tőke és bölcsebb előretekintéssel részesül segítségben a gazdaságnak az a része, amelyet ebben a ciklusban a szorítón kívül rekesztettünk, nevezetesen a kkv szektor.”

Apró lépésekkel halad a magyar gazdaság
A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábban közzétett gyorsbecsléséből.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo