Klímablog

hirdetés

Az egyre forróbb nyarak az ingatlanpiacot is fűtik

Az egyre forróbb nyarak az ingatlanpiacot is fűtik

Ismét beköszöntött a kánikula és a hőérzetünk mellett a statisztikák is azt mutatják, hogy évről-évre egyre melegebbek lesznek a nyarak. Az Eurostat adatai alapján 1979 és 2021 között közel háromszorosára nőtt a hűtési igényt kifejező hűtési index, míg a fűtési igény tizedével csökkent.
Teljesen átalakulhat az élelmiszerfogyasztásunk

Teljesen átalakulhat az élelmiszerfogyasztásunk

A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. 
Az egész országban kifogásolt a levegő minősége

Az egész országban kifogásolt a levegő minősége

Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Ezekben a Spar üzletben lehet leadni a használt sütőolajat

Ezekben a Spar üzletben lehet leadni a használt sütőolajat

A Spar idén júniusig újabb tizenegy használt sütőolaj-gyűjtőt helyezett ki országszerte, így immár közel félszáz hiper-, és szupermarketben adható le kényelmesen az egyébként környezetszennyező, de korszerű technológiával újrahasznosítható anyag.
Meglepő, mennyire szennyezi a levegőt a házhozszállítás

Meglepő, mennyire szennyezi a levegőt a házhozszállítás

Egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének a kézbesítés utolsó kilométereire jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente. Ez nagyjából 600 ezer háztartás éves kibocsátásának felel meg.
hirdetés
Még soha ennyi energiát nem termeltek a magyarországi naperőművek

Még soha ennyi energiát nem termeltek a magyarországi naperőművek

Július 13-án a naperőművek összesített termelése meghaladta az 1836 megawattot (MW) a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján.
Nem kell 2035-től kivezetni a belsőégésű motorokat

Nem kell 2035-től kivezetni a belsőégésű motorokat

Erről Palkovics László beszélt.
Újra engedélyeznék a szélerőműveket Magyarországon - benyújtották a javaslatot

Újra engedélyeznék a szélerőműveket Magyarországon - benyújtották a javaslatot

Az LMP határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy egy adott településtől már 1,6 kilométerre is lehessen szélerőművet telepíteni.
Nagyon nehéz helyzetbe került Magyarország

Nagyon nehéz helyzetbe került Magyarország

Egyre sűrűbben, egyre inkább szerteágazó területeken és egyre nagyobb mértékben következnek be klímaváltozásból adódó katasztrófák. Hazai szakértők szerint Magyarország is bajban van: a Climate Chronicles háromrészes kisfilmsorozata szakértők, tudósok és civil szervezetek képviselői segítségével azt vizsgálja, hogy a hétköznapjainkra milyen hatást gyakorol a klímaváltozás most, és mi várható ezzel kapcsolatban a jövőben.
Mennyire fontos a környezetvédelem a hazai vállalkozásoknak?

Mennyire fontos a környezetvédelem a hazai vállalkozásoknak?

A környezettudatos működés a gazdasági élet szereplői számára is egyre fontosabb szempont. A nagy multinacionális cégek körében egyre népszerűbb az ESG szempontok szerint való működés, mikor a cégek a profitmaximalizáláson túlnyúló szempontokat is figyelembe vesznek működésük során.
hirdetés

Milyen adókedvezményekkel lehet élni az elektromos autóknál?

A hazai piacon elérhető számos ösztönző hatására az utóbbi időben Magyarországon is megfigyelhető az elektromos járművek fokozódó térnyerése. Ilyen ösztönzők lehetnek az egyes adókedvezmények, adómentességek, vagy az elektromos autók vásárlásához biztosított vissza nem térítendő állami támogatások. A Deloitte szakértői ezen kedvezményeket, illetve a hozzájuk kapcsolódó leggyakoribb adózási kérdéseket foglalták össze.

Csak szavak szintjén fontos a fenntarthatóság a cégeknek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte.

Búcsút mondhatnak a profitnak a környezetszennyező vállalatok

Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re. Az óriási kereslet hatására ezek egységára akár meg is hatszorozódhat – mutat rá az EY legfrissebb tanulmánya. A cégeknek mielőbb ki kell dolgozniuk a légszennyezésük visszaszorítását célzó stratégiájukat.

Hogyan érvényesülnek az ESG-kritériumok az ingatlanpiacon?

A fenntarthatósági törekvések egyre meghatározóbbak az ingatlanszegmensben, az ESG-kritériumok alkalmazása kiemelt szerepet kapott, amely az eszközök árazásában és a piaci szereplők elvárásaiban is megmutatkozik. A teljes életciklusra vonatkozó tervezés és a holisztikus szemlélet kulcsfontosságú a hatékony fenntarthatósági stratégiák kialakításában.

Nagy újítás jön a Tescónál

Az áruházlánc teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában.

Bekeményítene a kémiai növényvédő szereknél az EU

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.

Németország megtorpedózza a belsőégésű motorok betitását

Nem támogatják, hogy az Európai Unióban határidőt vezessenek be a belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítésének beszüntetésére.

Túl az egyszer használatos műanyagon - mit mondanak a vendéglátósok?

Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégeknek, az Indepack Kft. idei kérdőívének válaszai szerint, nem hagytak alább a környezetvédelem megóvását célzó törekvések. A komposztálható, lebomló csomagolóeszközök napi használatba kerültek és bár a tapasztalatok sokfélék, az adatok alapján a vendéglátóhelyek közel 30 százaléka már csak ilyen termékeket használ. Az élelmiszerárak, csomagolóanyagok és szállítási költségek növekedése viszont változást hozott a fogyasztási szokásokban. Minden 10. vendég az olcsóbb ételeket keresi, a forgalom nem mutat növekedést.

Lassan eltűnnek a belsőégésű motorok - nem mindenki örül ennek

Elvben elfogadja, de bírálja is a német járműipar az Európai Parlamentnek a belsőégésű motorral hajtott új autók forgalomba helyezésének 2035-ös beszüntetésére tett kezdeményezését.

2050: ez a céldátum még jól is jöhet Magyarországnak

A jelentős költségek ellenére Magyarország számára akár versenyelőnyt is jelenthet a 2050-es klímacél, vagyis a nettó nulla kibocsátás elérése – derül ki a McKinsey most megjelent, Klímasemleges Magyarország - Úton a sikeres dekarbonizáció felé című tanulmányából. Az elemzés az ipari, a lakossági, villamosenergia, közlekedési és mezőgazdasági kibocsátások intenzív csökkentésével egy olyan pályát rajzol fel, amely az éghajlatvédelmi célkitűzéseken túl a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre, az energiafüggetlenségre, valamint Magyarország versenyképességére is egyértelműen pozitív hatással lesz.

Ezek a járművek lehetnek a zöld autózás új sztárjai

Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését a piacról a következő 10-20 évben, és tavaly júliusban az Európai Bizottság is azt javasolta, hogy 2035-ig tiltsák be a belső égésű motorok minden formáját. A cél összhangban van a Párizsi Klímaegyezményen alapuló legújabb vállalással, miszerint 1990-hez képest 2030-ra legalább 55 százalékos nettó csökkentést kell elérni az unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásában. 

Még kevesebb műanyagot használ a Spar

Az áruházlánc a logisztikai területen használt új csomagolóanyag segítségével évente 84 tonnával csökkenti a felhasznált műanyagok mennyiségét.

Sorra tűnnek el a klímaszkeptikusok

Miközben a súlyos humanitárius katasztrófát okozó orosz-ukrán háború felgyorsíthatja a fosszilis tüzelőanyagokról való gyorsabb átállást, Kelet-Közép-Európában egyértelmű visszaesést mutat a klímaszkepticizmus – derül ki a Deloitte regionális, cseh, lengyel, magyar és román viszonyokat bemutató felméréséből. Ez alapján átlagosan tízből hat válaszadó hajlandó változtatni vásárlási szokásain a környezet megóvása érdekében – Magyarországon 55 százalék ez az arány.

Bővült a lista: ezek az Auchan áruházak is árulnak használt ruhát

Éppen két hónapja vágott bele az Auchan Magyarország a jóminőségű, átválogatott, fertőtlenített használt ruhák forgalmazásába, ami olyan népszerű lett, hogy az eddigi hét áruház mellé ma újabb hat csatlakozik.

A vállalkozásoknak is fenntartható megoldás lehet a villanyautós carsharing

A közúti közlekedés zöldebbé válásában nagy szerep juthat az elektromos autókból álló céges flottáknak, ezek beszerzése és fenntartása azonban jelentős beruházást kíván. Költséghatékony és zöld megoldás viszont a villanyautós carsharing: a GreenGo kizárólag elektromos járművekből álló flottája a cégek számára is elérhető. Kiszámítható költségekkel, perc- vagy napidíj alapú elszámolással cég-, valamint kulcsos autóként is használható, de béren kívüli juttatásként és dolgozói kedvezményprogram keretein belül egyaránt elérhető a szolgáltatás.

Példátlan lépésre szánta el magát a Szerencsejáték Zrt.

Új, 100 százalékban újrahasznosított papír alapanyagból gyártott, környezetbarát sorsjegyeket vezetett be a Szerencsejáték Zrt., amelyre Magyarországon eddig még nem volt példa.

Magyar startup forradalmasíthatja a beltéri zöldség- és gyümölcstermesztést

Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.

Orbán Viktor állítsa vissza a környezetvédelmi minisztériumot

Az Országgyűlés megalakulásakor 180 civil szervezet nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz azt kérve, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje.

Áttörés jöhet a zöldenergia-piacon

Kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött az E.ON és a Solar Markt, amelynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai dekarbonizációs szolgáltatási csomagot, a Green Cloudot. A Green Cloud dedikált hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a független zöldenergiát vállalati ügyfeleknek.

Fenntarthatósági pályázat indul kkv-knak

2022-ben is várja a Generali kis- és középvállalkozások jelentkezését munkavállalói jólét, környezetvédelem, illetve a mikroközösségek iránti felelősségvállalás témakörökben.

Újabb magyar vállalkozás kezd komposztálható műanyagok gyártásába

Ehhez 474 millió forint támogatást is kapott a Horváth Fólia Kft.

Fenntarthatósági szemléletformáló program indul cégeknek

A programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdette meg.

Eltűntek a műanyag zacskók az Auchanból

A mai napon búcsút int az Auchan a súlyosan környezetszennyező műanyag zacskóknak, amibe eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt pakoltuk a leméréshez és a hazaszállításhoz. A gurigáról letéphető nejlonok helyett különböző környezetbarát csomagolóeszközökbe tehetjük a kiválasztott termékeket, amivel évi 172 tonna műanyaghulladéktól kíméljük meg a környezetünket.

Mire jók az energiacímkék?

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök mindennapjaink részét képezik. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk.

Mit lehet kezdeni a használt sütőolajjal?

Országszerte van lehetőség a leadására.

Mától indul a pályázat: akár 180 ezer forintot is lehet kapni elektromos kerékpárra

Egyszerűsödtek a pályázati feltételek is.

Egyszerűsödött a pályázat: újra lehet pénzt szerezni elektromos kerékpárra

Egymilliárd forint a keret, kerékpáronként akár 180 ezer forint támogatás is igényelhető.

Érdemes tudni, a négyévszakos gumiké a jövő

A KLEBER előrejelzése szerint a minőségi négyévszakos gumiabroncsok szegmense 2015 és 2025 között kilencszeresére növekszik. A kiemelkedő növekedés egyik oka a klímaváltozás, az általánosan magasabb átlaghőmérséklet, és hogy az évszakok közötti egykori éles átmenet mára elhomályosult. Emellett a szabályozási környezet Európa több országában egyre szigorúbbá válik, ami előírja a megfelelő gumiabroncsok használatát.

Műanyag újrahasznosító vállalatot vett a Mol

A MOL-csoport felvásárolta a ReMat Zrt-t, Magyarország piacvezető műanyag újrahasznosító vállalatát. A cég éves feldolgozási kapacitása 25 ezer tonna, csaknem 200 alkalmazottat foglalkoztat, termelőüzemei Tiszaújvárosban és Rakamazon találhatók, valamint logisztikai központja van Pozsonyban. 

Az Auchan meglépte: ezt a változást minden vásárló észre fogja venni

Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag. Április 19-től a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetjük haza az árut. 

Visszaváltható borosüvegekkel zöldülhetnek a hazai áruházláncok

Egy friss tanulmány szerint Európában a különböző termékek csomagolásának 36 százalékát teszi ki a szilárd települési hulladék. Ennek egy része a borágazatban használt egyszer használatos üvegpalack, amelynek környezeti hatása a többi csomagolással összevetve sokkal nagyobb. A Humusz Szövetség ezért is népszerűsíti az újrahasználatot, ennek fontosságát pedig erőteljesen hangsúlyozza az illetékes minisztériumnak, és a nagy hazai bevásárlóláncokat is megkeresték, hogy tegyenek az ügy érdekében.

Véget vetnének a vásárlókat átverő környezetbarát ígéreteknek

Az Európai Bizottság szerdán közzétett javaslata betiltaná az EU-ban a "zöldre mosás" (greenwashing) gyakorlatát, és új jogokat vezetne be a fogyasztók számára annak érdekében, hogy a termékvásárlás során környezetbarát döntéseket hozzanak.

Kockázatos stratégia miatt Magyarország is nehéz helyzetbe kerülhet

Kockázatot jelent a kelet-közép-európai országok gazdaságaira, hogy az elektromos autók, illetve akkumulátoraik gyártásába elsősorban Nyugat-Európában ruháznak be, így a bruttó hazai érték nagy hányadát termelő - belsőégésű motorokat gyártó - autóiparuk lejjebb kerülhet a hozzáadottérték-termelő láncban - mondta Petr Pavlínek, a Nebraska Omaha Egyetem professzora.

Túl sokan akarnak zöld hitelt? Közbeszólhatnak a bankok

Egyes pénzintézetek nem fogadnak be zöldhitel-igényt, míg más bankok arról tájékoztatnak a fiókokban, hogy március vége - április első napjai között tudják még kiszolgálni a friss igénylőket - jelezték ügyfelek fióki tapasztalatok alapján a Grantisnak.

A háború miatt most igazán előtérbe került az energiafüggőség csökkentése

Két nap múlva, március 26-án ismét megrendezi a WWF a Föld óráját.

Változtat a magyar Coca-Cola

Az újítással kevesebb műanyagot használnak fel.

Csúcson a cégfelvásárlások - ezekért a vállalatokért kapkodnak

Rekordot döntött tavaly a vállalatok felelős működését (ESG) elősegítő felvásárlások száma az eurózónában – derül ki az EY 507 euróövezeti vezérigazgató részvételével készült nemzetközi kutatásából. A vezetők szerint az ESG-vállalásaik érvényesítése olyan értékes tényező, ami még az árbevétel növelésénél is fontosabb.

Ezért éri meg már három év múlva elektromos teherautót venni

Az elektromos teherautók beszerzésének és fenntartásának teljes költsége már 2025-ra, a hidrogénhajtású üzemanyagcellás teherautóké pedig 2030-ra alacsonyabb lesz a belsőégésű teherautókénál – derül ki a brit Cambridge Econometrics budapesti irodájának legutóbbi elemzéséből.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo