Klímablog

hirdetés

A műanyaghasználat újragondolására indul pályázat startupoknak

A műanyaghasználat újragondolására indul pályázat startupoknak

Megnyílt a jelentkezés a Startup Plastic Surgery programra, amely immár harmadik alkalommal nyújt támogatást a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra megoldást kínáló startupoknak. Az akcelerátor programra május 1-ig várják olyan minimum kétfős csapatok pályázatait, akik innovatív ötleteikkel, termékeikkel, vagy technológiákkal járulhatnak hozzá a műanyagipar megújításához és a karbonsemleges jövőhöz.
Nem áprilisi tréfa, használt ruhákat fog árulni az Auchan

Nem áprilisi tréfa, használt ruhákat fog árulni az Auchan

Március közepétől újabb forradalmi lépést tesz az Auchan a fenntarthatóság felé, hiszen új esélyt ad a jó minőségű használt ruháknak. A vállalat nagyon következetesen építkezik ezen a területen, így például a közelmúltban újabb környezetbarát csomagolóeszközökkel szélesítette portfólióját, most pedig Új Élet by Auchan néven használt ruhadarabok értékesítésébe kezd. Ezzel a lépéssel a túlzott mennyiségű ruhagyártás környezetszennyező hatása ellen kívánnak fellépni.
A tisztességes viselkedés is sok pénzt hozhat

A tisztességes viselkedés is sok pénzt hozhat

Egyre több befektető próbál felelős módon invesztálni, ezért előtérbe kerültek az úgynevezett ESG-befektetések. A trendek hatnak a vállalatokra is: egyre több cég igyekszik felelős és fenntartható módon működni. Ez a szemlélet ma sokkal mélyrehatóbb, mint amilyen egy évtizede a társadalmi felelősségvállalás, a CSR vállalati működésbe való beemelése volt.
Hogyan vészelhetjük át a következő telet orosz gáz nélkül?

Hogyan vészelhetjük át a következő telet orosz gáz nélkül?

Oroszország az EU összes gázimportjának 36 százalékát adja, és a végső energiafelhasználás mintegy 10 százaléka származik az orosz gázból. Az egykori keleti blokk országaiban azonban a függőség ennél jóval nagyobb, a legkitettebb ország éppen Magyarország 33 százalékkal. Lehet-e pótolni a kieső mennyiséget, ha leállna az orosz gázszállítás? 
Égető szükség lenne a pénzügyi rendszer zöldítésére

Égető szükség lenne a pénzügyi rendszer zöldítésére

Ösztönzésre és támogatásra szorulnak a piaci szereplők ahhoz, hogy fenntartható beruházásokba áramoltassák a tőkét – állapítja meg a Magyarország fenntartható tőkepiaci stratégiájának és akciótervének létrehozásához kidolgozott ajánlásaiban a Deloitte. A célirányos mozgósítás nélkül veszélybe kerülhetnek az Európai Unió 2030-ra kitűzött kibocsátáscsökkentési céljai. Ezek teljesítése ugyanis ebben az évtizedben évi 480 milliárd eurós pluszberuházást igényel.
hirdetés
Magyarország az élen a biogyümölcs-termesztésben - komoly lehetőséget jelent a vállalkozásoknak

Magyarország az élen a biogyümölcs-termesztésben - komoly lehetőséget jelent a vállalkozásoknak

Ugrásszerűen bővül a biotermékek iránti igény Európában.
Társasházak pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásért

Társasházak pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásért

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is a lakóingatlanokhoz köthető az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része, és az otthonok energiahatékonysága is alacsony. Ezen is segíthet némileg az OTP Business Társasházi Pályázata, amelyben összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak a lakóközösségek. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói a „Zöldebb lakókörnyezet" és a „Fenntarthatóbb otthonok" kategóriákban nyújthatják be a pályázatokat május 15-ig.
Újra indul a legendás Chevrolet Bolt elektromos autó gyártása

Újra indul a legendás Chevrolet Bolt elektromos autó gyártása

Az amerikai General Motors azt tervezi, hogy április elején újraindítja a Chevrolet Bolt elektromos járművek gyártását, és nem sokkal ezután megkezdi a kiszállítást az autókereskedőknek.
Ezt látni kell: megjelent Magyarországon az első olyan E-kamion, melynek össztömege a hagyományosé és mégis ugyanazt a szállítási teljesítményt tudja

Ezt látni kell: megjelent Magyarországon az első olyan E-kamion, melynek össztömege a hagyományosé és mégis ugyanazt a szállítási teljesítményt tudja

Kigördült Magyarország első elektromos meghajtású konténerszállító kamionja a METRANS csepeli vasúti termináljáról. A környezetbarát e-kamion a konténeres vasúti szállítással foglalkozó METRANS Csoport közúti fuvarozó partnere, a WIN Capital Kft. flottájának részeként áll forgalomba. Az új elektromos kamion segítségével elsőként válik lehetővé Magyarországon a konténeres áruk vasúti-közúti kombinált szállításának teljesen karbonsemleges formája.
A magyar e-rollerest nem érdekli se a hideg, se a jég, szilveszterkor pedig megállíthatatlanok

A magyar e-rollerest nem érdekli se a hideg, se a jég, szilveszterkor pedig megállíthatatlanok

Télen is töretlen az e-rollerezési kedv Budapesten Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER adatai alapján. A hideg időjárás ellenére folyamatosan nő a visszatérő felhasználók száma, szilveszter napján pedig kétszer annyian pattantak e-rollerekre, mint az azt megelőző napokon, ezzel a magyar főváros új régiós rekordokat döntött meg, maga mögött hagyva olyan városokat is, mint Krakkó, Pozsony vagy Varsó. Februártól a TIER négy fővárosi kerületben tovább bővítette működési területét.
hirdetés

Megvannak az idei Deloitte Zöld Béka Díj győztesei

A legjobb fenntarthatósági jelentésért járó Zöld Béka Díjat az idén az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. nyerte, míg az első legjobb jelentésnek járó különdíjat a Sole-Mizo Zrt. kapta.

5 új elektromos autó érkezik Magyarországra legalább

A flottakezelésben piacvezető LeasePlan, az e-mobilitás kiemelt képviselője összegyűjtötte a 2022-ben érkező, toplistás elektromosautó-modelljeit.

A hét ötlete – varjak szedik fel a városban elszórt cigarettacsikkeket

Az állatvédők szerint a varjak nagyon okos jószágok. Ezt most be is bizonyítják. Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Nem lesz egyedi gázfűtés Bécsben

Az osztrák főváros vezetése folyamatosan grandiózus klímavédelmi tervekkel rukkol elő. Tehetik. Bécs olyan népszerű az európaiak körében, hogy egyfolytában érkeznek nyugatról a betelepülők.

Mit tesznek a nagy cégek a klímakatasztrófa ellen?

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem harmadának – 31 százalékának – van saját fenntarthatósági stratégiája, egy évvel korábban ez mindössze a 15 százalékukra volt igaz. A vállalatok főként a környezettudatos működést, a dolgozókkal való méltányos bánásmódot és az etikus üzleti viselkedést helyezik előtérbe.

Hódítanak Bécsben az elektromos autók

Egy év alatt több mint duplájára nőtt az elektromos tankolások száma a bécsi töltőállomásokon. Erről számolt be az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie.

Magyar kutatók menthetik meg az atomenergiát

A magyar energetikai politika egyik fő kihívása, hogy 2030-ra az országban az elektromos energia döntő többségét szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítsák elő. Ezt a célt nukleáris energia nélkül nem lehet teljesíteni. A Szegedi Tudományegyetemen két olyan kutatás is mérföldkőhöz érkezett, amikor lézerrel neutronokat állítanak elő.

Mától új világ kezdődött a horvát autópályákon

Hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon.

400 milliós keret: hétfőn rajtol a pályázat

Csaknem ezer elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárra igényelhető támogatás.

Szomorú statisztika

Magyarország hátulról a negyedik helyen áll az Európai Unióban a megújuló energiaforrások felhasználását tekintve. Az összes volt szocialista ország megelőz minket.

Újabb határt lépett át az emberiség önpusztítása

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ, ezért a tudósok a termelés és a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel.

Nagyobb hatásfokkal működnek a napelemek, ha vízre tesszük őket

Parlagon hevernek a magyar víztározók, úszó napelemes szigetekkel hektáronként 1,5 millió kWh zöld energiát termelhetnénk.

Jöhetnek a merész ötletek, például növényből akkumulátor, a tét 10 ezer euró

Napenergiával működő víztisztító, akkumulátor aloe vera növényből, környezetbarát energiára váltó halászok – többi között ezek az innovációk bizonyultak a legjobbaknak az elmúlt évek Schneider Go Green versenyein.

Újra indul a Zöld Forrás pályázat

Az Agrárminisztérium idén is meghirdeti környezet- és természetvédelmi feladataihoz illeszkedő, a civil feladatvállalást segítő, 70 millió forint keretösszegű Zöld Forrás pályázatát.

Ha befektetésen gondolkodik, van egy erős tippünk

Zöldiparba kell fektetni. A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.

Szuper hír a vállalkozóknak, állami támogatás teherszállító e-kerékpárokhoz

Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, e-cargo bicikli szerezhető be abból a 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az elektromos autók rükvercbe tették a brit költségvetést

Nagy adóbevétel-kiesést okoz a brit költségvetésnek az elkövetkező években az elektromos autók terjedése a RAC Foundation tanulmánya szerint.

Program indul startupoknak - a legjobbak 25 ezer eurót kaphatnak ötletükre

Második alkalommal hirdették meg a Carbon Removal ClimAccelerator elnevezésű startup programot, amely üzleti, szakmai és anyagi támogatással segíti a karbonelnyelésre megoldást kínáló startupokat. Az Európában egyedülálló kezdeményezést a holland TU Delft, a zürichi műegyetem (ETH) és a magyar Klímainnovációs Közösség hozta létre, többek között az EIT Climate-KIC támogatásával. Az egy éven át tartó program végén a legjobban teljesítő startupperek 25 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak ötletük megvalósítására.

Másfél év börtönt kapott, mert fáradt olajat öntött egy utcai csatornába

Egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.

Inspiráló állami támogatás, közel 50 százalékkal több elektromos autót vettünk tavaly – TOP LISTA

A várakozásokat felülmúló mértékben, 41,53 százalékkal növekedett az új elektromos autók vásárlása tavaly. Ehhez minden bizonnyal az üzemanyagok drágulása és a hagyományos személygépkocsik áremelkedése is kellett, és jól jött a vásárláshoz adott milliós állami támogatás is.

10 milliárd forintos pályázat jön: most erre is pénzt szerezhetnek a vállalkozások

Folytatódik a zöldgazdaság területén működő cégek technológiafejlesztésének támogatása a Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében. A pályázat előminősítésére mától lehet jelentkezni.

Nagy változás történt a Lidlnél

Klímavédelmi programjai sorát az áruházlánc most újabb fontos intézkedéssel bővítette: január 1-jétől teljes üzlethálózatában, logisztikai központjaiban és irodaházában 100 százalékban megújuló erőforrásból származó áramot használnak. 

Új kedvencük lett a hitelfelvevőknek

Az elmúlt években az ingatlanvásárláson vagy -építésben gondolkodók a banki statisztikák szerint jellemzően felvették a babaváró hitelt a csok mellett. Most a jegybank zöld programja révén új termék került a piacra, ami sokak számára még a babaváró konstrukciónál is vonzóbb.

Még tovább lehet pályázni akár 11 millió forintra

Meghosszabbodik a lakossági napelemes pályázat beadási határideje - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Komoly tervei vannak a Toyotának az elektromos autózás terén

Úgy tervezik, 30 akkumulátoros elektromos autót fognak bemutatni 2030-ig.

Valami elindult a magyaroknál, ha a környzetvédelemről van szó

Közeleg a karácsony, amikor jelentősen megnő a csomagolási, valamint a háztartási hulladék mennyisége, hiszen rengeteg műanyag és papír kerül a szemétbe. Úgy tűnik azonban, hogy az elmúlt évek fenntarthatósággal kapcsolatos töretlen edukációjának már hazánkban is érezhető a pozitív hatása, amihez talán a pandémia is hozzátett. A Rondo Hullámkartongyártó Kft. legfrissebb reprezentatív kutatása* szerint a magyar lakosság több mint egyharmada a környezetbarát csomagolást használó márkákat részesíti előnyben, sőt, 74 százaléka többet is hajlandó fizetni egy fenntartható borításban lévő termékért. Az is kiderült, hogy a magyarok 88 százaléka tesz fenntarthatósági lépéseket az ünnepek alatt, a közvélemény szerint pedig a papír és a hullámkarton a legkörnyezetkímélőbb csomagolóanyag.

Nagy lépés az Alditól – országszerte elérhető lesz a lehetőség

Bővíti együttműködését az Aldi Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, országszerte az áruházlánc több mint 100 üzleténél teszik lehetővé a használt étolaj visszagyűjtését.

A hidrogén technológiára is szükség lesz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez

A 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez várhatóan a hidrogén technológia is nélkülözhetetlen lesz - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciáján pénteken.

További havazás jöhet Magyarországon

A korábban ónos eső miatt kiadott riasztásokat mérsékelte, a havazás miatt viszont két megyében másodfokúra emelte figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kora délután.

Klímakockázatok: meg tudják-e menteni a bolygót a befektetések?

Döntő többségében még nem árazták be a klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok – állapította meg a KPMG felmérése. Csak a megkérdezett szakemberek 14 százaléka véli úgy, hogy a kockázatok beépültek az árakba. A zöld portfóliók térnyerését szabályozási ellentmondások is lassítják. A változás katalizátora lehet azonban a nemrégiben zárult COP26 konferencia és a kormányzati zöld programok.

Kiadták a riasztást: ónos eső és havazás jöhet

Ónos eső és havazás miatt is adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre.

Új szabályozásokat ötlöttek ki Kínában – így érnék el a célokat

A nagy energiaigényű adatközpontok építésének szabályozását írná elő Peking a helyi kormányzatok számára egy szerdán kiadott tervezetben Kína szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos céljainak elérése érdekében.

Akár -10 fokos fagy is jöhet a héten Magyarország egyes részein

Összességében azonban az ország jelentős részén nem fordul át a hőmérséklet mínuszba.

Új utakat kínál a Pannon Egyetem a környezettudatosságban

A Pannon Egyetem 2020 márciusában hozta létre Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központját, ahol egy hároméves projekt keretein belül keresnek új megoldásokat arra, hogy Magyarország közelebb kerüljön a klímasemlegességhez. A Központban megvalósuló projektekkel az Egyetem olyan tudásbázist hoz létre, ami üzleti és lakossági szinten is érzékelhető, minőségi változást hozhat a fenntarthatóságban. A Pannon Egyetem új kompetenciáiról beszélgettünk dr. Fehérvölgyi Beátával, a Fenntartható Turizmus főirány vezető-helyettesével, dr. Kurdi Róberttel, a Hulladékgazdálkodás főirány vezetőjével, valamint dr. Tóth-Kaszás Nikolettával, a Fenntartható Városfejlesztés főirány vezetőjével.

Palkovics László: Magyarország ezért hozott komoly döntéseket

A klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntéseket hozott Magyarország - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón tartott prezentációja után szerdán.

Hogyan élték túl a magyarok a műanyagtilalmat?

A megkérdezettek 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról és csak minden hetedik válaszadó jelezte, hogy csak a nejlonzacskókat hiányolja - derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idei, a magyarok szelektív hulladék gyűjtését és újrahasznosítási szokásait vizsgáló kutatásából. A fogyasztók pedig akár 25 százalékkal többet is hajlandóak lennének fizetni az újrahasznosítható csomagolású termékekért. A kutatásból kiderült, hogy a környezettudatos hozzáálláshoz sok esetben nem párosul gyakorlati megvalósítás, ezért fontos, hogy ne csak beszéljünk az újrahasznosításról, hanem tegyünk is érte.  

Egyre több helyen fullasztó a levegő Magyarországon

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt.

Szép eredmény: nem akármilyen ranglistára került Magyarország

Magyarország idén bekerült a megújuló energia befektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé. Az EY globális rangsorán elért hazai eredményhez nagyban hozzájárult a napelemes rendszerek állami támogatása. A nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint a hálózatok fejlesztése mellett a szénalapú energiatermelés kiváltása is elengedhetetlen a karbonkibocsátás csökkentéséhez és az uniós célok eléréséhez.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Adózás

Közel 100 ezer cég spórolhatna a kisvállalati adóval

Közel 100 ezer cég spórolhatna a kisvállalati adóval

Rengeteg pénzt spórolhatnak a vállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával.

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo