Klímablog

hirdetés

Egymillió elektromos autó már a német utakra került

Egymillió elektromos autó már a német utakra került

Júliusban átlépte az egymilliót a forgalomban lévő teljesen elektromos és hálózatról tölthető (plug-in hibrid) autók száma Németországban.
2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal

2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal

Az egyszer használatos műanyag eszközök csaknem 85 százaléka öt polimer típus valamelyikéből készül. A „Big Five”-nak is nevezett öt polimerből az előrejelzések szerint a jövőben is egyre többet fognak gyártani. A Fidelity szerint ezért a legfontosabb globális környezetvédelmi intézkedések és a befektetési lehetőségek is jelentős mértékben függenek majd a műanyag-újrahasznosítás sikerétől és a műanyag-helyettesítő alternatívák elterjedésétől.
Új korszak: hamarosan rengeteg új busz jelenhet meg az utakon?

Új korszak: hamarosan rengeteg új busz jelenhet meg az utakon?

Épülhet az infrastruktúra, jöhetnek a zöld buszok.
Úgy élünk, mintha nem lenne holnap – egy Föld már nem is elég

Úgy élünk, mintha nem lenne holnap – egy Föld már nem is elég

Idén július végére értük el a Globális Túlfogyasztás Napját. Ez az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek. Bár a pandémia miatt 2020-ban ez a dátum augusztus végére esett, 2021-re már nem sikerült tartósan fenntartani ezt a trendet, vagyis ismét hihetetlenül pazarló életmódot folytatunk. Épületeink a legnagyobb energiafogyasztók, a teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát lakóépületeink működtetése adja, ezen belül is jelentős részét az energiapazarló családi házak.
10 ezer kutató figyelmeztet: vészesen gyengül a Föld életjele

10 ezer kutató figyelmeztet: vészesen gyengül a Föld életjele

A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
hirdetés
Természeti katasztrófák: mi veszélyezteti a leginkább Magyarországot?

Természeti katasztrófák: mi veszélyezteti a leginkább Magyarországot?

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok – az elmúlt hetek is bemutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban is. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzése most láthatóvá tette, melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában.
Az egekbe szökhet a károsanyag-kibocsátás, ha újraindul az élet

Az egekbe szökhet a károsanyag-kibocsátás, ha újraindul az élet

Talán még van esélyünk, hogy 2050-ig elérjük a zéró károsanyag-kibocsátásra vonatkozó célkitűzést.
Félrevezető greenwashing vagy valódi értékeken alapuló versenyelőny: útmutató a zöld marketinghez

Félrevezető greenwashing vagy valódi értékeken alapuló versenyelőny: útmutató a zöld marketinghez

Az elmúlt években egyre fontosabb trenddé vált a fogyasztói társadalomnak a gyártók környezetbarát működése, a vásárolt termékek környezetre gyakorolt hatása, valamint a fenntarthatósági és környezettudatossági jelzők használata egy termék vagy szolgáltatás kapcsán. De milyen fogyasztóvédelmi követelményeknek kell megfelelniük a zöld reklámoknak? Milyen úgynevezett “zöld állításokat” használhatnak a vállalkozások a kommunikációjuk során?
Rossz hír jött az Amazonas erdeiből

Rossz hír jött az Amazonas erdeiből

Az erdőpusztítás fokozódása miatt évi 1,5 milliárd tonnát ereget, és csak félmilliárd tonnát köt meg.
Végleg eltüntetné a dízel- és benzinautókat az EU?

Végleg eltüntetné a dízel- és benzinautókat az EU?

Fokozatosan kivezetnék a „hagyományos” autókat.
hirdetés

Még mindig rengeteg műanyagtól kell megszabadulnia Magyarországnak

Évi 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot - ételtartó dobozok, italpoharak, zacskók - kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel Magyarországon a július 1-től hatályos kormányrendelet alapján - közölte a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ).

Elektromos vagy hibrid autó – melyik mikor éri meg jobban?

A magánszemélyek és a vállalatok részéről is egyre nagyobb az igény a környezettudatos közlekedésre. Sokan azonban még nem mernek tisztán elektromos autóra váltani, mert a folyamatos fejlesztések ellenére tartanak a hatótáv és a töltési infrastruktúra korlátozottságától, valamint attól, hogy a folyamatos technológiai fejlesztések következtében kiszámíthatatlan az e-autók maradványértéke. A zéró kibocsátású járművek mellett több egyéb fajtája is létezik a villanyautóknak, amelyek köztes megoldást jelentenek a hagyományos meghajtású és a tisztán elektromos modellek között, és amelyekkel megtehetjük az első fontos lépést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért. Az e-mobilitás iránt elkötelezett LeasePlan összegyűjtötte, mit érdemes tudni a különféle elektromos autókról, és tanácsokat ad a hajtásmódok kiválasztásával kapcsolatban.  

Holnaptól újra lehet pályázni elektromos kerékpárok támogatására

Folytatódik a klíma- és természetvédelmi akcióterv elektromos kerékpárok vásárlását segítő pályázata.

Ezért használjunk minél kevesebb műanyagot

Tudta, hogy egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, amelynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag? Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet, Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kilogramm hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5 százalékát dolgozzák fel újra. A Műanyagmentes Július erre a problémára hívja fel a figyelmet, és a kihíváshoz való csatlakozással mi magunk is tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön be a mindennapi használatba.

Cégek is pályázhatnak elektromos autóra – itt vannak a részletek

Egy friss pályázati kiírásban már az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is kérhetnek állami támogatást tisztán elektromos gépjárművek beszerzéséhez.

Kérdőjelek sűrűjében élesedik az új műanyagtörvény

Egy év türelmi idő után mától most már valóban hatályba lép az új szabályozás: betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását Magyarországon. A lépés indokolt, de a csomagolásgyártók szerint a törvény több helyen finomításra szorul.

Rengeteg ember kell majd költözni, ha tovább emelkedik a tengerszint

A század végére akár 410 millió ember élhet kétméteres tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb területeken, amelyeket veszélyeztet a vízszint emelkedése - állapította meg egy új tanulmány.

Fontos lépést tett meg ma a magyarországi McDonald’s

Eltűnnek a műanyagok a hazai gyorséttermi egységekből.

Egy apró kis szemét az egyik legnehezebben eltüntethető hulladék

Elbúcsúzhatunk az egyszer használatos műanyagoktól.

Óriási dobás a Legótól - ilyen kockát se gyártottak még

A Lego csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGO® kocka prototípusát, amellyel egy újabb lépést tesz a LEGO termékek fenntarthatósága felé - közölte a cég.

Eltűnnek az egyszer használatos műanyagok: mi változik a jövő héttől?

A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe.

Lerövidül a beruházásösztönző pályázatok átfutási ideje

A kormány a járvány utáni újrainduláshoz 587 milliárd forint vállalkozásfejlesztési forrást, 2000 milliárd forint államilag támogatott kedvezményes hitelt és tőkét biztosít a cégeknek, valamint megújította a vállalkozásfejlesztés eszköztárát is – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a Vállalkozásfejlesztési Tanács mai ülésén.

Zöldáram és befektetés: mit hoz a jövő és a bruttó elszámolás a napelemeknek?

A háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolásának változása sokakban kétségeket támasztott: megéri-e vajon jelentősebb összeget egy ilyen beruházásba fektetni? A válasz továbbra is egyértelműen igen. A napelem ugyanis mindenekelőtt évtizedekre szóló, hosszú távú befektetés, ami a környezetvédelmi előnyök mellett anyagi hasznot is hajt tulajdonosának.

Nemsokára az Audinál is új korszak kezdődik

Az évtized közepén fogja bemutatni utolsó új belsőégésű motoros autómodelljét az Audi - jelentette be az autógyár szóvivője, megerősítve ezzel a Süddeutsche Zeitung és az Automobilwoche lapok korábbi beszámolóit.

Egészség- és környezettudatosabbá tette a vásárlókat a járványhelyzet

Alapvetően változott meg a fogyasztók magatartása a koronavírus-járvány hatására. Az emberek tudatosan keresik az egészséges és környezetbarát termékeket vásárlásaik során, és többségük ezen a jövőben sem változtatna – derül ki az EY 20 országban több mint 14 ezer fő bevonásával készült nemzetközi felméréséből, amely rendszeresen elemzi a fogyasztói szokások változását. A vállalatoknak minél gyorsabban kell alkalmazkodniuk az új igényekhez, ha nem akarják elveszíteni vevőik egy jelentős részét.

Így is lehet tovább csökkenteni az agrárium károsanyag-kibocsátását

Az eddigiektől eltérő módszerekkel lehet tovább csökkenteni az agrárium károsanyag-kibocsátását, amihez a szektornak szorosan együtt kell működnie más ágazatokkal, segítséget kell kapnia a lakosságtól és a szabályozóktól - hangzott el a Takarékbank sajtótájékoztatóján.

Milliárdos pályázati keret nyílik geotermikus energia hasznosítására

A földhő az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk, amelynek hasznosítása elengedhetetlen fontosságú a kormány által vállalt 2050-es klímasemlegességi célok eléréséhez. Ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázati felhívást tett közzé” a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek támogatására – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Napsütéses napok: még exportra is jutott a magyar áramból

A naperőművek súlya a villamosenergia termelésen belül áprilisban 8 százalék volt.

Hogyan mérhető és hasonlítható össze a vállalatok fenntarthatósági teljesítménye?

A KPMG felmérése szerint a világ 250 legnagyobb vállalkozása közül 10-ből 9 vállalat készít már beszámolót az ESG (Enviromental/Környezeti, Social/Társadalmi, Governance/Vállalatirányítási) szempontoknak való megfelelésről. A klímaváltozási célok elérésének módja mellett a jelentéstételi gyakorlat is nagymértékben fejlesztendő. A beszámolókészítéshez ugyanis nem létezik még egy egységes standard, a vállalatok különböző módszertanokat alkalmaznak, ami lehetetlenné teszi az összehasonlítást regionálisan, szektoron belül és kívül és sokszor a vállalatok szintjén egyaránt.

Hétfőtől újra lehet pályázni elektromos biciklire

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak már a hetedik fordulója nyílik meg június 7-én, hétfőn – jelentette be Schanda Tamás.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, a kormány eddig mintegy 4000 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához járult hozzá több mint 420 millió forinttal.

Betiltották az egyszer használatos műanyagokat – brutális termékdíj növekedés jön júliustól

Július 1-jétől az úgy nevezett SUP – single-use plastics – uniós irányelv hazai jogrendbe ültetését célzó kormányrendelet hatályba lépésével egyidejűleg brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlon zacskók termékdíja is.

Mennyire környezettudatos a magyar ingatlanvásárló?

A fenntarthatósági szempontoknak egyre jelentősebb a szerepe az ingatlanpiacon is – különösen, ha lakásfelújításra vagy építkezésre kerül sor. Habár a trendek és az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek is előidézik a javuló tendenciát, azért összességében, energetikai-zöld szemszögből nézve még mindig elég rossz állapotban vannak a magyar lakóingatlanok. Június 5-e a Környezetvédelem világnapja.

Fontos változás jön a hazai McDonald’s-nál is

A gyorsétteremlánc már ebben a hónapban megkezdik a műanyag szívószálak és evőeszközök fenntartható forrásokból származó papír, rost és fa alapanyagból készült alternatívákkal történő kiváltását. Ezzel, valamint a közeljövőben tervezett változtatásokkal együtt éves szinten közel 200 tonna műanyagtól szabadulnak meg. 

Kutyából szalonna? Sokkal könnyebben zöldíthetők az olaj- és gázipari cégek, mint gondolnánk

A jövő környezeti, gazdasági, társadalmi kihívásaira készül a legtöbb nagyvállalat, köztük azok is, akiknél a fő tevékenység hagyományosan magas karbonkibocsátással jár, vagy közvetve kiváltója további szereplők kibocsátásának. Nem véletlen, hogy a klímaváltozással járó kockázatok csökkentésére éppen ennek az úgy nevezett „barna szektornak” a vállalatvezetői a leginkább motiváltak.

Betiltották az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon - ezeket a termékeket érinti

Július 1-jétől a fültisztító pálcikától a szívószálon át a nejlonzacskóig tilos az egyszeri használatra készült műanyag termékek forgalomba hozatala. Január 1-jétől az italtartó poharak is felkerülnek a listára.

Megtiltják a műanyag zacskók árusítását Ukrajnában

Az elfogadott jogszabály célja a műanyag zacskók használatának visszaszorítása.

Orbán Viktor benyújtaná a nagyvállalatoknak a számlát

Velük fizettetné meg a magyar energetikai korszerűsítéseket - derült ki a miniszterelnök péntek reggeli rádiós megszólalásakor. 

Újabb zöld razzia indul - kik számíthatnak ellenőrzésre?

Hétfőtől indul és június végéig tart a natúr- és biokozmetikai termékek fogyasztóvédelmi ellenőrzése.

Egyre több céget érdekel ez a lehetőség

A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát egyre több vállalkozás és pénzügyi befektető ismeri fel. Emiatt a fejlett országok piacain egyre élénkebb a kereslet a fenntartható beruházások finanszírozását szolgáló zöld kötvények iránt.

Így csökkentené a levegő, a víz és a talaj szennyezettségét az EU

Az Európai Bizottság a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről szóló cselekvési tervet fogadott el, amelyben meghatározza a jelenlegi helyzethez képest a szennyezés forrásainál 2030-ig teljesíteni kívánt fő célokat - közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.

Forradalmi szolgáltatással rukkolt elő a Shell

Karbonsemlegesítési szolgáltatást vezet be Magyarországon is a Shell. Az autósoknak lehetőségük lesz arra, hogy a megvásárolt üzemanyagok által okozott környezetterhelést kifizessék, a befolyó pénzből pedig a Shell természetalapú projekteket támogat.

Mérgezik a tengereket - semmit sem ért a szabályozás?

Az alacsony kéntartalmú üzemanyagok használata helyett a nagy hajótársaságok kiszűrik és az óceánba eresztik a szennyezőanyagot a hajók kipufogógázából, vízben lebegő szeméttelepeket hozva létre a kikötőkben, főleg a Karib-tenger térségében és Floridában.

Környezetbarát cégek: nem minden zöld, ami annak tűnik?

Az európai fogyasztók többet rendelnek az internetről és igyekeznek minél gyakrabban helyben vásárolni – derült ki az Európai Bizottság felméréséből, melyben 23 gazdasági ágazatban mérték fel a fogyasztói tapasztalatokat a COVID-19 járvány idején.

Bejött a zöld kötvény

A magyar kormány célja a kötvénykibocsátással, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokra forrásokat szerezzen a befektetőktől.

Komoly vállalást tett a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója

Amerika legalább 50 százalékkal csökkentené a károsanyag-kibocsátást 2030-ig.

Leszámolás az üvegházhatású gázokkal: összefogott az EU

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói szerda reggel megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Vészesen fogy az idő a katasztrófa elkerülésére

Fogytán az idő az éghajlatváltozás katasztrofális hatásainak megelőzésére, 2021-nek a cselekvés évének kell lennie - figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár, néhány nappal az amerikai kezdeményezésű klíma-csúcstalálkozó előtt.

Különös problémát okozott a brutálisan hideg időjárás Amerikában

A február közepi extrém hideg jócskán beütött az ország olajkitermelésének.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Adózás

Közel 100 ezer cég spórolhatna a kisvállalati adóval

Közel 100 ezer cég spórolhatna a kisvállalati adóval

Rengeteg pénzt spórolhatnak a vállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával.

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo