hirdetés

Fordulat az osztrákoknál: meglepő, mivel kezdtek el fűteni

Nagymértékben nőtt a fa használata tüzelésre az osztrák háztartásokban az utóbbi években az ÖBMV (Österreichische Biomasse-Verband) osztrák biomassza-szövetség hétfőn publikált jelentése szerint.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az osztrák statisztikai hivatal adataira alapozott felmérés szerint a háztartások és lakóterek fűtésének energiaforrásaként a fa tovább növelte előnyét a fűtőolaj és a földgáz előtt Ausztriában.

A háztartások fűtésének a 2021/22-es fűtési szezonban mintegy 34 százalékát hasábfa, pellet vagy faapríték adta. A biomassza-fűtőművekben és fatüzelésű erőművekben előállított távfűtést is beleszámítva az arány 41 százalékra nőtt.

A háztartások a 2021/22-es szezonban takarékoskodtak a földgázzal, a fogyasztás kétéves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent. Jelentősen, 27 százalékkal több fűtőolajat használtak azonban fel. A fűtőolaj így most 19 százalékos részesedéssel osztozik a gázzal a második és harmadik helyen a háztartások legfontosabb energiaforrásai rangsorában. A távfűtés a lakossági fűtés alig 14 százalékát adja, amelynek jó fele biomasszán alapul.

Az, hogy a lakossági fűtőrendszerekben a fa tüzelőanyagok felhasználása a 2021/22-es szezonban közel 9 százalékkal nőtt a 2019/20-ashoz képest, egyrészt a viszonylag hűvös 2021-es évnek köszönhető, másrészt annak, hogy 2022-ben az ukrajnai háború nyomán a fafűtés és a fa tüzelőanyagok iránti kereslet óriási mértékben nőtt.

"A hazai, fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa mint energiaforrás éghajlatbarát és válságálló energiát biztosít itt helyben. A fatüzelésű fűtési rendszerek népszerűségét számok támasztják alá. Tavaly rekordszámú, 31 ezer modern fatüzelésű központi fűtési rendszert adtak el Ausztriában, idén azonban a magas infláció miatt az eladási számok visszaestek. Ez lassítja az energiaátállást, pedig sürgősen szükségünk lenne a gyorsításra" - mutatott rá Franz Titschenbacher, az ÖBMV elnöke.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo