Fűtés cikkek

hirdetés

Szigorú döntés: ebben a városban csak 4 órát lehet fűteni naponta

Szigorú döntés: ebben a városban csak 4 órát lehet fűteni naponta

Rómában az olasz hatóságok frissen bejelentett döntése szerint hétfőtől december elsejéig napi négy órán át fűthetők a lakások.
Fűtés nélküli irodaházat építenek Bécsben

Fűtés nélküli irodaházat építenek Bécsben

Nem lesz fűtés abban az irodaházban, amelynek a napokban tették le az alapkövét Bécs új városrészében, aspern Seestadtban.
Visszatért a cselédsors Magyarországra, ingyen gyűjthetünk rőzsét

Visszatért a cselédsors Magyarországra, ingyen gyűjthetünk rőzsét

Nagyon fontos lenne, hogy az idei télen jobban figyeljenek egymásra az emberek. Sokan bajba kerülhetnek.
Rászabadultak a csalók a Facebookra és a tűzifára

Rászabadultak a csalók a Facebookra és a tűzifára

Ne a Facebookról rendeljen tűzifát!
Nyomás alatt az erdőgazdaságok, a Pilisben a legrosszabb a helyzet

Nyomás alatt az erdőgazdaságok, a Pilisben a legrosszabb a helyzet

Az agrárminiszter szerint zavartalanul zajlik a tűzifaprogram az országban, minden erdőgazdaság erejét megfeszítve azon dolgozik, hogy kielégítse a lakossági igényeket.
hirdetés
Fantasztikus magyar fűtőberendezés, ami rakétatechnikával működik

Fantasztikus magyar fűtőberendezés, ami rakétatechnikával működik

Egy szinte hihetetlen karriertörténet.
Mennyivel csökkentsem a lakás hőmérsékletét, amikor nem vagyok otthon

Mennyivel csökkentsem a lakás hőmérsékletét, amikor nem vagyok otthon

Fűtés okosan, költséghatékonyan.
Utazni fog a tűzifa országszerte

Utazni fog a tűzifa országszerte

Elindultak a Tűzifaprogram országon belüli átcsoportosításai.
A jegybankban is lecsavarják a fűtést

A jegybankban is lecsavarják a fűtést

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít.
Rőzsét gyűjthetnek a rászorulók

Rőzsét gyűjthetnek a rászorulók

Elindul a hatósági áras tűzifa program.
hirdetés

A nyugdíjasok lehetnek a rezsiemelés legnagyobb vesztesei

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Sziszák György, a Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetője szerint a kialakult helyzet nyertesei a panellakások tulajdonosai, a vesztesek pedig az egyedül élő idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagy polgári lakásukat, vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit. A szakember a használt lakások piacán átrendeződésre számít, a Kádár-kocka méretű házak pedig másodvirágzásukat élhetik a közeljövőben.

Háború indult a magyar erdőkért, gáz helyett fatüzelés

A WWF Magyarország nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja az augusztus 5-én hatályba lépő kormányrendeletet, amely katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását. Ilyen döntésre évtizedek óta nem volt példa hazánkban.

Készülnek a tűzifa csalók, mutatjuk az ellenszert

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben számottevő segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala.

Már most figyelmeztetnek a fűtési szezon miatt

A téli energiaellátási felkészülés, a piac kihívásainak pontosabb megismerése, valamint további hatékony programok kialakítása érdekében Palkovics László technológiai és ipari miniszter megbeszéléseket folytatott a hazai kazángyártók és a hőszivattyú gyártók képviselőivel.

Elkezdtek kályhák és a bojlerek után nézni a magyarok

Nőtt a kereslet egyes háztartási berendezések iránt. Különösen a kályhák és a bojlerek iránt ugrott meg az érdeklődés a bejelentést követő héten.

Mivel fűtsünk, ha elzárják a gázt?

Én egy olyan lakásban nőttem fel, ahol cserépkályhában fával fűtöttünk. A pincében vágtam a fát, aztán egy nagy zsákba raktam és a hátamon felvittem az emeletre. Majd, amikor megjött a gázfűtés, akkor édesapám hetekig nem aludt, mert nem hitt abban, hogy az oroszok megbízható gázszállítók lesznek. Akkor tudott végre nyugodtan elaludni, amikor kitalálta, hogyha nem lesz gáz, akkor vesz egy mozgatható cserépkályhát és azzal fűt majd. Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke gondolom ismeri ezeket a típusú félelmeket?

Hamarosan durván drágulhat a fűtés – figyelmeztették a magyarokat

Januártól újabb 20-30 százalékos áremelkedésre lehet számítani az építőanyagárakban, ezáltal minden fűtési rendszerhez tartozó anyagár is jelentősen nőni fog.

Hogyan nem lesz rémálom a fűtési szezon?

A múlt héten leesett az első idei hó és október 15-én hivatalosan is elindult az fűtési szezon. Az időjárás előrejelzés még szép időt jósol a jövő hétre, de ha még nem tettük meg, érdemes már most lépni és felkészíteni a lakásokat, házakat és nyaralókat a téli időszakra.

Indul a fűtési szezon: mire kell odafigyelni?

A lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, a kémények és fűtőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság annak apropóján, hogy indul a fűtési szezon.

Mennyibe kerül egy korszerű fűtésű ingatlan?

Továbbra is a fa tüzelésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a legalacsonyabb a piacon, míg a legmodernebb, megújuló energiát felhasználó fűtéssel szereltek akár hatszor többe is kerülhetnek. Hosszú távon mégis jó befektetés a korszerű fűtésrendszer beépítése, mert jelentősen emeli az ingatlan értékét. Az Otthon Centrum legfrissebb adatokat feldolgozó elemzése szerint a legnépszerűbb továbbra is a hagyományos gáz cirkó fűtésű építmény, ami árban a fatüzelésű és a megújuló energiát felhasználó ingatlanok között helyezkedik el.

Ezekre a konvektorokra jár az állami ingyenpénz

Az Otthon Melege Program legújabb, konvektorcsere pályázatán összesen három fajta eszközre lehet kérni a támogatást.

A háztartások fűtése a legnagyobb szennyező

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarországon közel 50 százalékban felel a légszennyezettségért a háztartási tüzelés, megelőzve ezzel a mezőgazdaság és a közlekedés környezetkárosító hatását.

Hárommilliárdos keret károsanyag-kibocsátás mérséklésére

Hárommilliárd forint támogatást lehet igényelni háztartásinagygép-cserére, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatására indított pályázaton - mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Lakásárak: sokat számít, milyen a fűtés

Sokat számít az árban, hogy milyen fűtéstípussal rendelkezik az adott ingatlan: országos átlagban a távfűtéses lakások a legolcsóbbak, míg a megújuló energiás fűtésrendszerekkel bíró, jellemzően új építésű ingatlanok a legdrágábbak – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Fontos a mai nap: mostantól figyelni kell a szennyező fűtésre

Az uniós rendelet szerint most lép életbe az új szabályozás: 2018 szeptemberétől az Európai Unió tagállamaiban, így nálunk is a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén csökkenteni kell a nitrogénoxid-kibocsátást.

Befektetőt választott a HeatVentors energetikai startup

Hazai és nemzetközi befektetőkkel is tárgyalt a Start it @K&H inkubátorban működő HeatVentors csapat, akik végül a KIC InnoEnergy ajánlatát elfogadva kezdhetik meg a fázisváltó anyagot alkalmazó hőtárolójuk gyártását. A halmazállapotváltozás lehetőségeit kiaknázó innovatív technológia 20-40%-os energiamegtakarítást jelenthet az ipari felhasználók és családi házak hűtés-fűtése szempontjából.

Teljesíthetetlen a párizsi klímaegyezmény e három szektor zöldülése nélkül

Hiába nyernek teret az áramtermelésben a megújuló energiaforrások, a fűtésnél, a hűtésnél és a közlekedésnél elenyésző mennyiségű megújulót használunk. Ezeknél még mindig az olaj és a földgáz az úr.

Lakásfűtő festéket fejlesztenek Magyarországon

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a BME egyik tanszékén fejlesztett festék, amely alkalmas lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére.

Megvan a világ legnagyobb környezetbarát irodaháza

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amit zöld épületeknek jár.

A lakossági energiafogyasztás felét is megspórolhatnánk

A lakossági energiafogyasztás fele megspórolható lenne Magyarországon, áll a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében. Ehhez a hazai lakásállomány felújítására lenne szükség, hiszen mert a számon tartott lakások kétharmada energetikailag elavult.

Rengeteg rezsit spórolhat az, aki felújított lakást vesz

10-30 százalékkal nagyobb a kereslet a felújított panellakásokra, a téglalakások között pedig 25-35 százalékkal nagyobb érdeklődés mutatkozik a felújítottakra.

Vészesen fogynak az ország gáztartalékai

Csaknem kiürültek az ismert hazai kereskedelmi földgáztárolók - írja a szerdai Magyar Nemzet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azt állítja, még bőségesek az ország gázkészletei, de rejtély, ez a tartalék milyen tárolókban van.

A hideg miatt szünetelteti a kikapcsolásokat az E.ON

A várható hideg miatt az E.On felfüggeszti a számlatartozások miatti kikapcsolásokat, - március 4-ig minden lakossági ügyfélnél maradhat a fűtés.

Eddig díszítették, most fűtik a lakásokat

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák zöldenergiaként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez. A cég ugyanis hagyományszerűen évről évre begyűjti a komposztálásra nem alkalmas, városszerte kidobott fenyőfákat, és a pécsi erőműben elégeti őket, ezzel járulva hozzá mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez.

Így fűtünk mi: lehangoló eredmények

A WWF Magyarország ma publikált friss jelentéséből kiderül, hogy hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés, az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80 százalékát érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van. A jelentés azonban megoldással is szolgál.

Többen halunk meg szabálytalan fűtéstől, mint az utakon

Sokan gondolják, hogy jót tesznek, ha elégetik a háztartási hulladékot, mert így spórolnak a fűtőanyaggal és a szemét is kevesebb lesz. Van, ahol a szegénység a kényszerítő erő, legtöbb esetben mégis inkább a tájékozatlanság és felelőtlenség okolható azért, hogy „rossz fát teszünk a tűzre” - olvasható a DAS Jogszerviz szakmai portálon.

Lefaraghatunk a fűtésszámlából

Indul a fűtésszezon, visszafordíthatatlanul megkezdődik a rezsiköltségek téli időszámítása, ami a nyári időszakhoz képest havonta több tízezres plusz kiadást is jelenthet a családoknak. A Fundamenta által fiatal felnőttek körében végzett reprezentatív kutatás szerint átlagosan 23 ezer forint felett költenek ilyenkor fűtésre. A költségeket a többség nyílászáró cserével vagy hőszigeteléssel csökkentené.

Életet menthet a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzése

Fontos, adott esetben életet menthet a fűtőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése - hangsúlyozták a fűtési szezon közeledtével a kéményseprők, a tűzoltók és a mentők szakszervezeteinek vezetői közös sajtótájékoztatójukon hétfőn Budapesten.

Csütörtöktől igényelhető támogatás az elavult gázkonvektorok cseréjéhez

Szeptember 21-től elsőként budapesti és Pest megyei magánszemélyek igényelhetnek támogatást az elavult gázkonvektorok cseréjéhez az Otthon melege program alprogramjában, a pályázaton legfeljebb 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel csütörtökön.

Hahó, emberek, van még 1,3 milliárd forint fűtéskorszerűsítésre!

Csaknem 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatásra pályázhatnak még a családi házban, valamint egyedi fűtésű társasházi lakásban tulajdonjoggal rendelkező természetes személyek az Otthon Melege Program keretében.

Mától lehet pályázni a melegebb otthonokra

Június 6-án 8 órától adhatták be a pályázatokat az Otthon Melege Programon belül családi házak fűtési rendszereinek korszerűsítésére az igénylők. Majd hárommilliónyi korszerűtlen, energiapazarló magyar lakás korszerűsítésére az Otthon Melege jelenti az egyetlen vissza nem térítendő támogatási forrást. A meghirdetett keretösszeg mintegy ötezer ház fűtéskorszerűsítését teszi lehetővé. A keretösszeget perceken belül túligényelték - olvasható a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében.

Információhiány lassítja a geotermia alkalmazásának elterjedését

Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – vélik azok a megkérdezettek, akik részt vettek abban az on-line kutatásban, amelyet Magyarország egyik geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalata, az EU-Fire Kft. végzett el 2017 februárjában és márciusában. A kutatás eredményeiről Dr. Kovács Imre, a társaság egyik tulajdonosa számolt be.

A helytelen fűtés ölhet is

Az OECD számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelynek 70%-ért a lakossági fűtés a felelős - hívja fel a figyelmet a Föld Órája alkalmából a WWF Magyarország közleménye.

Vegyes a megítélése, de környezetbarát a távhő

Az idei fűtési szezonban sok helyen tapasztalt légszennyezettség jelentősen csökkenthető lett volna a fűtési rendszerek korszerűsítésével. A távhő az egyik legkörnyezetbarátabb és leghatékonyabb fűtési mód, mégis hazánkban mindössze 94 településen működik - olvasható a WWF Magyarország közleményében. A szervezet az önkormányzatok szerepére hívja fel a figyelmet a távhőszolgáltatás fejlesztésében, és a megújuló energiaforrások bevonásában.

Jelentősen csökkenthetnénk fűtésszámlánkon

Az ország végső energiafogyasztásának közel 40 százalékáért az épületek a felelősek, az épületek fogyasztásának háromnegyedét pedig a fűtés teszi ki. Az idei télen ez az arány még magasabb volt, hiszen kiemelkedően hideg hónapok vannak mögöttünk: míg egy átlagos, 0 °C napi középhőmérsékletű téli napon a hazai földgázigény 45-55 millió köbméter körül alakul, addig januárban átlagosan több mint 5 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet, így idén volt olyan nap, amikor a duplájára is felugrott a földgázfogyasztás – derül ki a WWF Magyarország közleményéből.

Légkondicionálás gépek nélkül

Egy vietnami cég gépek helyett természetes megoldásokkal oldja meg a beltéri légkondicionálást lakóépületben éppúgy, mint luxushotelben. Kínában és Indonéziában is elkezdték alkalmazni a módszert.

Menő a megújuló alapú fűtés

A német lakosok fele, a magyarok és olaszok több mint hatvan százaléka a legszívesebben napenergiát használna otthona fűtésére. Egyedül a britek lógnak ki a sorból, ott „csak” 38 százalék tenné voksát megújuló energiaforrásra.

Erre mindig figyelni kell lakásvásárlásnál

Közel 40 százalékos különbség lehet egy 50 négyzetméteres lakás átlagos fenntartási költségeiben, aminek jelentős eleme a fűtésszámla. A saját kazánnal rendelkező lakások fenntartási költsége a legalacsonyabb, ez alig több mint 20 ezer forintból kijön, míg a legdrágább megoldás közé tartozik az egyedi mérés nélküli házközponti és távfűtés - derül ki az ingatlan.com több mint 30 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo